Ko vilkt mugurā atbilstoši katra pasākuma "dress-kodam"

Mode un stils 27.decembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Sākusies dažādu pasākumu laiks, kad jāapmeklē ne tikai ģimenes pasēdēšanas, bet arī, iespējams, jāviesojas kādā oficiālākā darba vai pat valsts pasākumā. Ko darīt brīdī, kad nesaproti, ko nozīmē ielūgumā norādītais apģērba veids? Nekrīti panikā, jo šeit ir neliels špikeris, kas tev palīdzēs pasākumā ierasties atbilstoši tā etiķetei.

1. White Tie ("balta kaklasaite")

Tas ir oiciāls ielūgums, kurā jāvelk parādes tērps vai fraka.

Iespējamie pasākumi: vakara pieņemšana prezidentam, vēstnieka laulība, konservatīvos notikumos, operā, labdarībā, izklaides industrijā utt.

Vīrietim: vīriešu žakete ar īsiem priekšējiem stūriem un garu, dziļi šķeltu mugurdaļu, atloki no zīda. Īpašās frakas bikses ar zīda lentu sānos. Balta vai melna veste, 1-2 cm redzama zemsvārkiem. Īpašs balts frakas virskrekls un balts tauriņš. Lakādas kurpes un melnas zīda zeķes. Melnu mēteli vai apmetni, cilindru un baltu zīda šalli. Tērpu var rotāt goda zīmes un lentas.

Sievietei: pilns vakara komplekts - smalks, grezns, garais vakartērps ar dziļu dekoltē, plecus sedz kažokādas apmetnītis, rokās gari cimdi, somiņa un kurpes. Rotām jābūt īstām un tās komplektē - auskari + kaklarota, gredzeni + rokassprādze, pulkstenis ar vāciņu. Matiem jābūt ieveidotiem vakara frizūrā un noteikti nedrīkst uz šādiem pasākumiem vilkt cepuri. Vakarkleitai jābūt vienkrāsainai un līdz grīdai (labāk izvēlēties tradicionālus toņus un pieticīgāku modeli). Jo īsāka kleitas piedurkne, jo garākiem jābūt cimdiem. Tāpat jāizvēlas smailpapēžu kurpes (no 7 līdz 12 cm) un neliela vakara somiņa. Nedrīkst būt izlaisti mati, bižutērija un kailas rokas.

ROGER GEORGES/SIPA/LETA

2. Black Tie ("melna kaklasaite")

Šis skaitās "pusoficiāls" pasākums, kurā jāvelk vakara apģērbs vai smokings. Ja pasākums sākas pirms pulksten 18.00 - vīrietis var vilkt žaketi vai vīzītsvārkus.

Iespējamie pasākumi: oficiāla vakara pieņemšana (piemēram, Jaungada vai kādam notikumam veltīts) vai kāzas, pirmizrāde teātrī, konservatīvi notikumi.

Vīrietim: smokings, nekādu citu variantu. Parasti melnā krāsā, ja žakete ir balta, tad arī biksēm jābūt baltām vai melnām. Žaketei šallveida tipa zīda atloki, sakārtoti tā, lai redz divrindu pogājumu, "tauriņš" - melns vai balts,
klāt josta un kabatlakatiņš (var būt krāsaini, saskanīgi). Lakādas kurpes, melnas zeķes pareizajā garumā.

Sievietei: kokteiļkleita, kas nav augstāka par celi vai garā vakarkleita. Tā var būt kleita vai divdaļīgs tērps - svārki un žāketīte vai blūzīte ar jaciņu, blūzīte
ar bolero jaciņu, var būt blūzīte ar apmetnīti vai greznu šalli, kas rotā plecus. Pleciem jābūt nosegtiem un obligātas ir piedurknes. Pieņemama grezna bižutērija, eleganta frizūra, taču ne vakara. Nedrīkst vilkt zābakus, cimdus un cepuri.

GEORGE ROGERS/SIPA/Scanpix/LETA

3. Formal Attire ("formāls vakarīgs pasākums")

Iespējamie pasākumi: oficiāla vakara pieņemšana (piemēram, tikšanās ar ārvalstu delegāciju).

Vīrietim: vēlams smokings, bet var iztikt arī ar tumšu, svinīgu uzvalku ar kaklasaiti.

Sievietei: kokteiļkleita, garā kleita. Sievietes šados pasākumos var vilkt arī bikškostīmu vai svārkus ar žaketi. Nedrīkst vilkt uzkrītošas rotas vai atvērta tipa apavus.

THORTON/PICTURE PRESS EUR/SIPA


4. Black Tie Invited ("vēlama melna kaklasaite")

Iespējamie pasākumi: saviesīgas vakariņas smalkā restorānā, bankets, ģimenes svinības ar lielu viesu daudzumu.

Vīrietim: šajā gadījumā vislabāk izvēleties smokingu.

Sievietei: kokteiļkleita, garā kleita, svinīgs kostīms.

5. Black Tie Optional ("melna kaklasaite nav obligāta")

Iespējamie pasākumi: līdzīgi kā Black Tie Invited. Būtībā tas nozīmē, ka jāvelk tumšs uzvalks vai izejamais tērps.

Vīrietim: smokingu var aizvietot ar tumšu uzvalku un kaklasaiti.

Sievietei: sievietes var izvēlēties vilkt lietišķu kostīmu no mini līdz midi, bikškostīmu vai mazo vakarkleitu. Aksesuārus var izvēlēties greznus, bet tiem jābūt atturīgiem un maz. Neliela somiņa rokās vai uz pleca. Jāizvēlas kurpes laiviņas vai izejamās. Nedrīkst vilkt cimdus, taču atļauta ir cepure ar noteikumu, ka tā ir minēta ielūgumā. Tērpam jābūt vienkrāsainam.

AP / Scanpix/LETA

6. Cocktail Attire ("kokteiļvakars")

Iespējamie pasākumi: saviesīgs vakara pasākums.

Vīrietim: tikai tumšs uzvalks.

Sievietei: maza, melna kleita. Derēs arī kokteiļkleita, kas šajā gadījumā var būt augstāk par celi. Iespējams kostīms ar svārkiem vai biksēm. Neuzkrītoši audumi. Slēgtas siksniņkurpes, laiviņas, neuzkrītoši aksesuāri.

7. Semi-formal ("daļēji formāli")

Dress-kods it kā atļauj brīvību, tomēr stingri saskaņā ar pasākumu.

Iespējamie pasākumi: analogi Black Tie Invited.

Vīrietim: parasti smokings nav obligāts. Pasākumiem pēc pulksten 18.00, priekšroku ir vērts dot tumšam uzvalkam.

Sievietei: pēc pulksten 18.00 labāk uzvilkt kokteiļkleitu.

8. А5 (After Five) ( "pēc pieciem")

Tāds apzīmējums var būt papildināts ar citiem, piemēram, А5 Semi formal. Ja cits nav norādīts, ar А5 apzīmē "Kokteiļvakaru".

Iespējamie pasākumi: jebkurš vakarīgs pasākums, kas iesākās pēc 17.00 un vēlāk.

Vīrietim: ir paredzams uzvalks, kas ne obligāti ir lietišķs. Krāsas jebkuras, kaklasaite nav obligāta.

Sievietei: kokteiļkleita vai svinīgs, izrotāts tops un svārki. Cits variants ir svinīgs kostīms ar svārkiem vai biksēm.

9. Smart Casual ("brīvs apģērba stils")

Iespējamie pasākumi: var būt dažādi pasākumi, nedrīkst būt svētku tērps, pārējais ir atļauts gaumes ietvaros.

Apģērbs: Tas ir vienīgais dress-kods, kas pieļauj džinsus. Bet spožumu tēlam piešķirs svinīgs tops, blūze vai žakete, kleitas, bikses vai svārki ar blūzīti, vasarā var nebūt zeķes. Tērpa audums var būt arī rakstains. Nekādā gadījumā nedrīkst vilkt džinsa bikses ar plēsumiem.

GEORGE ROGERS/SIPA/Scanpix/LETA

Avoti:

Adelanta

Guna Stikāne "Apģērba etiķete"

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija