5 padomi, kā iepirkties gudri un "neiekrist" uz atlaidēm

Mode un stils 12.janvāris 2023
 
pexels.com
Mode ir ieņēmusi lielu lomu cilvēku ikdienā, kā arī mūsdienās tirdzniecības vietas paver plašas iespējas izvēlēties piemērotāko katrai gaumei. Tajā pašā laikā modes industrija ir otrs lielākais piesārņotājs pasaulē tūlīt aiz naftas rūpniecības, turklāt pieaugot ražošanas apjomam, pieaug arī ietekme uz planētu. 20 gadu laikā apģērba ražošanas apjoms ir pieaudzis par 400%, turklāt liela daļa drēbes, kas netiek līdz galam novalkātas, nonāk atkritumu poligonos. Tāpēc liela nozīme ir mūsu paradumiem, izvēloties kārtējo jauno apģērba gabalu un pievēršot uzmanību, kādu ietekmi tas atstāj uz vidi un cilvēku veselību. Samsung “Solve for Tomorrow” eksperti ir apkopojuši piecus padomus, kā izvēlēties apģērbu, domājot pēc iespējas ilgtspējīgāk.

“Bieži vien pēc svētkiem apģērba veikalu skatlogos tiek izvietoti uzkrītoši un vilinoši piedāvājumi iegādāties preces ar atlaidēm. Tirgotājiem savas preces neapšaubāmi ir jāizpārdod, kā arī vienmēr ir patīkami iegādāties skaistu kleitu vai kreklu par lētāku cenu. Tomēr vēlos aicināt iedzīvotājus izvērtēt, cik attiecīgā prece ir nepieciešama un iegādāties tikai patiešām vajadzīgo Modes industrija, kas ražo lētu un modernu apģērbu, ir ārkārtīgi kaitīga videi, piemēram, Bangladešā apģērbu ražošanas rezultātā katru dienu upēs tiek izgāzti 22 000 litri toksisko atkritumu,” saka Samsung “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte.

pexels.com

1. Izvēlieties kvalitatīvas un ilgāk kalpojošas drēbes

Izvēlieties apģērbu tā kvalitātes un izturības dēļ - arvien nozīmīgāka kļūst drēbes kvalitāte, nevis to daudzums skapī. Augstākas kvalitātes apģērbs parasti maksā vairāk, tomēr tas liecina par ilgāku preces kalpošanas laiku, kā arī potenciāli ilgtspējīgāku ražotāju ciklu. Pozitīvi, ka arvien vairāk modes zīmolu ņem vērā, kādu ietekmi uz vidi atstāj viņu preču ražošana, tādējādi palielinoties pakalpojumu sniedzēju skaitam, kas piedāvā apģērbu izgatavotu no ekoloģiskajiem materiāliem.

pexels.com

2. Lasiet informāciju uz etiķetēm

Visprecīzākā informācija par apģērbu ir atrodama uz tā etiķetes. Tajā ražotājs sniedz detalizētu informāciju par materiālu un kopšanas prasībām. Ja ražotājs ir norādījis, ka šis ir ilgtspējīgs apģērbs, uz etiķetes jābūt informācijai, ka tas ir izgatavots no atbilstoša materiāla, piemēram, organiskās kokvilnas vai pārstrādātas kokvilnas. Ilgtspējīgā apģērbā tiek izmantotas arī šķiedras, kas iegūtas no dabas resursiem, piemēram, koksnes celulozes.

pexels.com

3. Pērciet apģērbu, ko var valkāt visos gadalaikos

Pēc iespējas izvairieties iegādāties apģērbu, kas ir valkājams vienu vai divas sezonas, tā vietā iegādājoties tādu, ko var valkāt visu gadu. Tādā veidā jūs izvairīsieties, ka apģērbs netiek lietots, kā arī ir jau sen aizmirsts un novietots plaukta aizmugurē.

pexels.com

4. Labojiet apģērbu

Ja parādās caurums vai kāds cits bojājums apģērbā, neizmetiet to, bet salabojiet paši vai nesiet pie šuvēja. Apģērbu labošana vai pāršūšana sniedz tam otro dzīvi, tādā veidā ietaupot uz lieku resursu patēriņu, kā arī parūpējoties par maciņa saturu. Ir vērts pašam apgūt apģērba labošanas pamatus - internetā ir pieejami materiāli, kas palīdz apgūt pamatiemaņas. Ja interesē, tad iespējams apgūt arī šūšanas prasmes un iemācīties šūt pat apģērbu, segas u.tml.

Ja apģērbs ir vairs nelietojams, neizmetiet to atkritumos, bet nododiet apģērba pārstrādes punktos, kur materiāli tiek atkārtoti izmantoti, lai radītu jaunas preces.

pexels.com

5. Pērciet mazāk

Pat videi draudzīgākā apģērba ražošana un tā transportēšana atstāj ietekmi uz vidi, tāpēc visefektīvākais veids, kā sniegt ieguldījumu planētas sargāšanā, ir pirkt mazāk un apzinātāk. Rūpīgi izvēlieties, kas jums ir nepieciešams un kādam nolūkam apģērbs tiek iegādāts. Milzīgais preču patēriņš un līdz ar to patērētie resursi ir viena no lielākajām problēmām pasaulē, kas būtiski ietekmē gan planētas stāvokli, gan arī iedzīvotāju veselību.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija