Kā no ozolzīlēm pagatavot gardu kafiju

Pats savām rokām 25.septembris 2019
 
pixabay
Kafija noteikti ir viens no iecienītākajiem rīta dzērieniem, kas palīdz atmosties. Taču kafijas izvēle neaprobežojas vien ar kafijas pupiņu šķirnēm. Izrādās, ka gardu kafiju iespējams pagatavot arī no ozolzīlēm.

1. solis - salasi zīles

pixabay

Vislabāk ir sagaidīt, kad ozolzīles kļūst brūnas, taču jābūt ātrākam par vāverēm. TJa ozolzīles būs pārāk ilgi atradušās uz zemes, tajās būs caurumi un tārpi. Salasi ozolzīles un notīri tās no smiltīm, lapām vai citiem gružiem. Izlasi ozolzīles, kas ir ieplaisājušas vai ar caurumiem.

Zīles saber lielā pannā un pārlej ar ūdeni, tā lai visas zīles būtu ar to pārklātas. Uzsildi pannu, līdz ūdens tajā sāk vārīties un tā vāri 15 minūtes, papildinot ūdeni, ja nepieciešams. Tā atbrīvosies no kaitēkļiem, ko palaidi garām un mīkstināsi zīļu čaulu.

2. solis - nolobi zīles

Ekrānuzņēmums no YouTube

Nokās zīles caurdurī un ļauj tām atdzist.

Kad zīles atdzisušas, sākas lobīšanas daļa. Lai gan vārīšana būs mīkstinājusi zīļu čaulu, to lobīšana prasa laiku. Ērts veids ir pārgriezt zīli uz pusēm un atbrīvot riekstu.

Taču, ja laiks ļauj, zīles var atstāt karstā ūdenī uz diennakti un tad miza pati nonāks bez lobīšanas.

3. solis - atlasīšana un grauzdēšana

Nolobītās zīles liek krāsnī grauzdēties 180 grādos. Pieskati tās un ik pa laikam apmaisi, lai grauzdējums būtu vienmērīgs. Zīles jāizņem no krāsns, kad tās līdzinās sausiem riekstiem.

Ja ir laiks, nolobītās zīles var pāris dienas kaltēt pirms likšanas grauzdēties, tad grauzdēšanas process būs īsāks.

4. solis - sasmalcināšana

Pēc grauzdēšanas laiks zīles sasmalcināt. Smalcināšanai var izmantot kafijas dzirnaviņas. Ja mājās nav kafijas dzirnaviņu, talkā var ņemt blenderi.

5. solis - vēlreiz grauzdē

Kad zīles sasmalcinātas, uzber tās vēlreiz uz pannas un liec krāsnī. Tā kā tagad zīles grauzdēsies ātrāk, tām procesā jāpievērš lielāka uzmanība. Turpini tās ik pa laikam samaisīt.

Ekrānuzņēmums no YouTube

6. solis - kafija

Samaltās zīles var grauzdēt līdz to krāsa līdzinās parastās kafijas krāsai. Pēc tam pannu izņem no krāsns un ļauj visam atdzist.

7. solis - malko savu ozolzīļu kafiju

Ozolzīļu kafiju baudi sevis iecienītākajā veidā. Garšai var pievienot pienu, kanēli un/vai cukuru.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Avoti:

Instructables

Moonshadow Garden

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija