Neparastais valsts svētku dekors - sarkanbaltsarkanais sapņu ķērājs

Pats savām rokām 7.novembris 2019
 
pixabay
Baiba Puriņa
 
Lai gan sapņu ķērāji nepiederas Latvijas kultūrai, tie kļuvuši par iecienītu dekoru arī mūsmājās. Novērots, ka arī valsts svētkos tiek piedāvāti šādi dekori latviskās noskaņās, taču tādu pavisam vienkārši iespējams radīt arī pašam. Tas ir lielisks veids, kā, piemēram, kopā ar bērniem aizpildīt novembra tumšo un drēgno vakaru, iegūstot skaistu dekoru Latvijas svētkiem.
Sapņu ķērāji raksturīgi Amerikas indiāņu kultūrai un tie mēdz būt ļoti dažādi gan stila, gan formas ziņā. Vairums etnogrāfu uzskata, ka sapņu ķērāju izcelsme meklējama Ojibwe ciltī, kur tie ar laulību un tirdzniecības palīdzību izplatīti citur. Viņu valodā sapņu ķērājs nozīmē "zirnekli", apzīmējot tīklu, kas atrodas sapņu ķērāja centrā. Šī cilts zirnekļus uzskata par aizsardzības un komforta simboliem. Cilšu sievietes ar sapņu ķērāju palīdzību aizsargā savus bērnu un tuviniekus no ļaunajiem gariem, kad pašas nav blakus.

Lai izgatavotu sapņu ķērāju latviskās noskaņās, nepieciešams:

  • izgriezts kartona aplis (ar tukšu centru)
  • sarkans diegs (ieteicams vilnas)
  • balts diegs (ieteicams vilnas)
  • karstās līmes pistole un līme

1. Ar sarkano diegu cieši notin kartona apli. Lai process veiktos ātrāk, izmanto uzreiz vairākus diega pavedienus. Ar karstās līmes palīdzību nostiprini diega galus. Liekos diega galus nogriez.

Ekrānuzņēmums no YouTube

2. Kad kartona aplis kārtīgi notīts ar sarkanu diegu, ņem baltu diegu. Stingri piesien vienu tā galu aptītajam aplim.

Ekrānuzņēmums no YouTube

3. Turpini balto diegu apsiet ik pēc neliela gabaliņa ap kartona apli, lai veidotos tāds, kā neliels tīklojums.

Ekrānuzņēmums no YouTube

4. Kad baltais diegs apsiets visam aplim, turpini tādā pašā veidā tālāk, virzoties uz apļa centru, diegu izvelkot caur izveidotajām "šūnām".

Ekrānuzņēmums no YouTube

Ekrānuzņēmums no YouTube

5. Kad sapņu ķērāja ietvars un tīklojums izveidoti, laiks ķerties pie pušķīšu veidošanas. Sarkanus un baltus diegu pušķīšus var vienkārši izveidot, aptinot ap trim pirkstiem diegu un vienā galā to sasienot. Tad otrā galā pārgriež diega pavedienus un rezultātā būs iegūts pušķis, ko piesiet sapņu ķērāja apakšējai daļai.

Ekrānuzņēmums no YouTube

Papildu idejas latviskākam noformējumam:

  • Lai radītu raupjāku sapņu ķērāja tekstūru, vari kartona karkasa vietā izmantot lokanus koka zarus, ko sastiprina apļa formā. Tāpat diega vietā iespējams izmantot rupjākas baltas un sarkanas krāsas auklas. Šādam sapņu ķērājam auklu galos var pievienot sarkanas vai baltas spalvas.

pixabay

  • Sapņu ķērāja kartona karkasu var notīt arī ar baltu vai sarkanu lentīti.
  • Tīklojumā var ievērt sarkanas vai baltas pērlītes. Tāpat tam var piestiprināt dzintara vai koka gabaliņus.
  • Sapņu ķērāja apakšējai daļai var piestiprināt brīvi krītošas sarkanbaltsarkanās lentītes, baltas mežģīņu lentītes vai rupjus kaprona diegus. Šeit iederēsies arī sapņu ķērājiem raksturīgās spalvas baltā vai sarkanā krāsā.
  • No sarkanām un baltām lentītēm var izveidot arī ziedu un citus dekorus, kurus ar karstās līmes palīdzību piestiprināt sapņu ķērāja karkasam.

pixabay

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija