Vajadzēs:
- Sveču vasks jeb parafīns vai svece;
- vaska krītiņš sev tīkamā tonī (ja izmantosi sveču vasku vai baltu sveci);
- čiekuri;
- sveču daktis;
- stikla bļoda;
- katls;
- ūdens;
- karote;
- virtuves knaibles/stangas
Process:
1. Ja izmantosi sveču vasku jeb parafīnu, tad liec to bļodā. Savukārt, ja izmantosi jau gatavu sveci, tad ņem nazi un sagriez to mazākos gabaliņos.
2. Kad bļodā ir ievietots sveces vasks, tad salauz un pievieno klāt vaska krītiņu.
3. Ielej katlā ūdeni, virs katla novieto bļodu ar sveci un krītiņu, ļauj tiem izkust.
4.Kad vasks un krītiņi ir jau pakusuši, ik pa laikam šķidrumu apmaisi, lai kušana notiktu ātrāk un vienmērīgāk.
5. Brīdī, kad abas sastāvdaļas ir izkusušas, tad ņem čiekuru un aptin ar sveču dakti. Ja iepriekš izmantoji jau gatavo sveci, kuru sagriezi mazākos gabaliņos, tad iepriekšējo dakti var izmantot jaunās sveces pagatavošanā.
6. Kad čiekurs ir aptīts ar dakti, ņem knaibles, saķer to un mērcē iekšā izkausētajā vaskā. Esi uzmanīgs, neapdedzinies!
7. Čiekuru vairākkart iemērcē šķidrumā tā, lai tas "apaugtu" ar vasku. Iemērc to, mazliet pagaidi, lai sakalsts, tad iemērcē atkārtoti. Šo procesu atkārto tik ilgi, cik vien iespējams. Jo vairākas reizes čiekuru iemērksi vaskā, jo lielāka svece un ilgāka degšanai tai būs.
8. Kad esi sapratis, ka svece ir pietiekami liela, cik vēlies, tad atstāj to sausā vietā, lai tā nožūst. Brīdi, kad vasks ir nožuvis svece ir gatava! Ņem sērkociņus vai šķiltavas, aizdedzini un izbaudi!
Sveces pagatavošana ir pavisam vienkārša. Svarīgi atcerēties pirms čiekura mērkšanas vaskā esi uzmanīgs un neapdedzinies! Aizdedzot čiekura sveci neatstāj to bez uzraudzības!
Komentē