Ātraudzīgi un pikanti, kressalāti ir iecienīti visā pasaulē, audzēti jau Senajā Ēģiptē, Grieķijā un Romā, bet Viduseiropā tos ieveduši romiešu leģionāri. Vieni no visagrīnākajiem dārzeņiem, bagāti ar C vitamīnu, karotīnu, B grupas vitamīniem un PP vitamīnu, satur arī E vitamīnu, kāliju, fosforu, kalciju, magniju, selēnu un dzelzi, noder gan vitamīnu uzņemšanai, gan ēstgribas un gremošanas veicināšanai. Pienākot siltākam laikam, kressalātus var sēt arī dārzā un ļaut tiem paaugt nedaudz lielākiem, tomēr nevajag arī pārcensties, jo tie ātri pāraug, kļūdami sīvi un koksnaini. Visgaršīgākie ir un paliek dīgsti ar divām pirmajām lapiņām.
***
Smūtijs ar kressalātiem
Sastāvdaļas:
- 500 ml kefīra vai tīrkultūras
- 1 gatavs avokado
- 1 sauja kressalātu
- 5 diļļu zariņi
- 5 pētersīļu zariņi
- 1 salātu galviņa
- sāls, pipari pēc garšas
- 2-3 pilītes auksti spiestas olīvu eļļas
- 1/2 citrona
- piparmētru galotnītes un citrona
- šķēlītes rotāšanai
- ledus pēc izvēles
Pagatavošana:
Avokado mīkstumu sagriež nelielos gabaliņos, uzspiež citrona sulu. Kressalātus, dilles, pētersīļus un salātu galviņu sagriež. Visu liek blenderā, pievieno sāli, piparus un eļļu, sasmalcina, pielej kefīru un sablenderē. Lej glāzēs. Ja vēlas, pievieno drupinātu ledu. Rotā ar piparmētrām un citrona šķēlītēm.
Lasis ar kressalātiem
Sastāvdaļas:
- 1 kg laša filejas
- 500 g mazu kartupelīšu
- 150 g grieķu jogurta bez piedevām
- 150 g saldētu zaļo pupiņu pākšu
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 citrons
- 1 laims
- 1 tējkarote cukura
- 1 riekšava kressalātu
- kaltēts baziliks pēc garšas
- sāls pēc garšas
- šķipsniņa Kajennas piparu
Pagatavošana:
Lasi sagriež gabaliņos, apslacina ar citrona sulu, uzkaisa sāli, piparus, liek uz plāts, kas izklāta ar foliju, cep cepeškrāsnī 200 grādos
15-20 minūtes. Kartupeļus un pupiņu pākstis izvāra, kārto lēzenā traukā, pārliek ar laša gabaliņiem. Pārlej ar mērci, kas iegūta, jogurtam piejaucot laima sulu, spiedē saspiestas ķiploka daiviņas un kaltēto baziliku un cukuru, virsū liek kressalātus.
Siļķe želejā ar kressalātiem
Sastāvdaļas:
- 1 mazsālīta siļķe
- 1 neliela sarkanā paprika
- 1 vārīts burkāns
- 1 vārīta ola
- 1 neliels sīpols
- 1 sauja kressalātu
- 1 ēdamkarote želatīna
- 100 ml ūdens
- 4 ēdamkarotes majonēzes
- nedaudz kressalātu rotāšanai
Pagatavošana:
Želatīnu aplej ar ūdeni, uzbriedina un izkausē ūdens peldē. Siļķei nogriež galvu, novelk ādu, iztīra un atbrīvo no asakām. Papriku, burkānu, sīpolu un olu sagriež mazos kubveida gabaliņos. Gandrīz pilnīgi atdzisušam želatīnam pievieno majonēzi un samaisa. Šajā masā liek sagriezto papriku, burkānu, sīpolu un olu, kā arī viegli sakapātus kressalātus. Trauku izklāj ar pārtikas plēvi, liek nedaudz sagatavotās dārzeņu masas, tad vienu kārtu siļķes, tad atkal dārzeņus, siļķi, dārzeņus. Trauku liek ledusskapī, lai želeja sastingst. Pirms pasniegšanas izgāž uz šķīvīša, rotā ar kressalātiem.
Šķiņķa salāti ar dārzeņiem un kressalātiem
Sastāvdaļas:
- 2 garie gurķi
- 3 vidēji tomāti
- 2-3 vārīti kartupeļi
- 1 salātu galviņa
- 200 g dūmota šķiņķa
- 1 sauja kressalātu
- 2 ēdamkarotes citronu sulas
- 3 ēdamkarotes olīvu eļļas
- 1 tējkarote medus
- 1 tējkarote sojas mērces
- sāls, pipari
- 1 ēdamkarote sezama sēkliņu
Pagatavošana:
Gurķus gareniski sagriež četrās daļās, pēc tam - šķēlītēs. Tomātiem krusteniski iegriež miziņu, aplej ar vārošu ūdeni un pēc brīža miziņu novelk, tomātus sagriež gabaliņos, šķiņķi - tievos garenos salmiņos, salātus saplucina ar rokām, kartupeļus sagriež stienīšos. Visu liek salātu traukā, pievieno nedaudz sakapātu kressalātu. Citronu sulu sajauc ar medu, eļļu un sojas mērci, kārtīgi sakuļ, pārlej salātiem un sajauc. Pārkaisa ar sezama sēkliņām.
Zupa ar kressalātiem
Sastāvdaļas:
- 1 litrs gaļas vai dārzeņu buljona
- 1 lauru lapa
- 5 melno piparu graudiņi
- 4 vidēji šampinjoni
- 1 tomāts
- 100 g kressalātu
- 200 g spinātu
- 1 neliels burkāns
- 100 ml augu eļļas
- 1 sīpols
- 1-2 seleriju kāti
- krējums piedevām
Pagatavošana:
Burkānu, seleriju kātus un sīpolu sagriež, apcep dziļā pannā 50 mililitros eļļas, pēc brīža pievieno sagrieztus šampinjonus un cep, līdz parādās sēņu aromāts. Pievieno sīki sagrieztu tomātu un sautē vēl trīs minūtes. Pielej buljonu, pievieno piparus un lauru lapu, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns vēl piecas minūtes. Atlikušajā eļļas daudzumā uz atsevišķas pannas maisot ātri apcep spinātus un kressalātus, pievieno zupai. Piparus un lauru lapu izņem, zupu sablenderē un vēlreiz uzsilda, pasniedzot katrā šķīvī liek karoti krējuma.
Komentē