Danilāns atklāj pārsteidzošu faktu par D vitamīnu

tautaruna.lv 6.decembris 2020, 9:20
 
Kaspars Krafts/F64
Gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" pastāstījis par D vitamīna un holesterīna saistību cilvēka organismā.

Danilāns norāda, ka D vitamīnu pietiekamā daudzumā ar ēšanu neesot iespējams iegūt. Viņš gan norāda, ka D vitamīns ir piena produktos un gaļā.

Profesors norāda, ka ārsti Latvijā, viņu ieskaitot, esot D vitamīnu Latvijas iedzīvotājiem paši samazinājuši, tāpēc, ka šis vitamīns cilvēka organismā lielā daudzumā rodas saules staru ietekmē, bet ārsti iesaka, saulē ilgstoši neuzturēties.

"Holesterīns ir D vitamīna brālis. Nē, pusbrālis. D vitamīns un holesterīns - viens papus vai viena mamma viņiem. Izrādās, ja ir saules ultravioletie stari, rodas D 3 vitamīns," kas esot vislabākais no D vitamīniem, pauž ārsts. Ja saules staru neesot, rodas holesterīns.

Jau vēstīts, ka gandrīz katram piektajam Latvijas iedzīvotājam trūkst D vitamīna. Visbiežāk nepietiekams D vitamīna līmenis novērojams senioriem (21 %), sievietēm (21 %) un cilvēkiem ar augstāko izglītību (25 %), noskaidrots ikgadējā sabiedrības veselības pētījumā.

Kā skaidro farmaceiti - visbiežāk D vitamīna trūkums izpaužas kā nogurums, nespēks, kaulu, locītavu un muguras sāpes, arī pastiprināta svīšana.

D vitamīns vienlaikus ir gan viens no nozīmīgākajiem vitamīniem dažādu organisma funkciju nodrošināšanai, gan viens no vissarežģītāk uzņemamajiem vitamīniem. Visefektīvāk D vitamīnu iespējams uzņemt ar saules stariem, taču Latvijas platuma grādos tas iespējams vien vasaras mēnešos no maija līdz augustam, pārējos gada mēnešos nelielā daudzumā to iespējams uzņemt ar pārtikas produktiem, piemēram, regulāri uzturā lietojot treknas zivis, mencu aknu eļļu, tunci, piena produktus vai lietojot uztura bagātinātājus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:59

Jaunākās diskusijas