Covid-19 sievietēm un vīriešiem: kāda ir atšķirība?

tautaruna.lv 2.aprīlis 2021, 16:05
 
imago images/Scanpix/LETA
Līdz šim apkopotie dati norāda uz jaunā koronavīrusa slimības atšķirīgo gaitu vīriešiem un sievietēm: pirmie mirst biežāk, otrie - slimo ilgāk, vēsta "Medikforum".

Koronavīram ir vienalga, kāda dzimuma pārstāvi tas skar, taču jau pirmajā vilnī ārsti pamanīja atšķirības starp dzimumiem: stiprā dzimuma pārstāvji biežāk saslima ar smagu Covid-19 formu, un slimnīcu intensīvās terapijas nodaļās tika ievietots ievērojami vairāk vīriešu nekā sieviešu.

Roberta Koha institūts (Vācija) publicējis pētījuma rezultātus žurnālā Nature, apstiprinot, ka vīrieši sliktāk panes Covid-19. Zinātnieki ir atklājuši, ka vīrieši 1,4 reizes biežāk viņi mirst no koronavīrusa infekcijas nekā sievietes.

No otras puses, zinātnieki arī atklājuši, ka sievietēm ir grūtāk atgūties no infekcijas, pat ja simptomi nebija izteikti.

Īpatnības, kas raksturīgas koronavīrusa panesamībai vīriešiem un sievietēm, zinātnieki saista ar abu dzimumu imūnsistēmas specifiku.

Turklāt ietekme ir arī hormoniem.

“Sieviešu dzimuma hormons estrogēns pastiprina imūnās sistēmas šūnu pretvīrusu reakciju. Savukārt vīriešu imūnsistēma pārāk lēni vai vispār nereaģē uz saskari ar jauno koronavīrusu. Tas lielā mērā ir saistīts ar vīriešu dzimuma hormonu testosteronu, kas nomāc imūnreakciju, ” skaidro pētnieki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:53

Jaunākās diskusijas