10 soļi iesācējiem Ziemassvētku vainaga veidošanā

Eksperiments 2.decembris 2019
 
autora
Ilze Zālīte
 
Ziemassvēki, gadu mija ir laiks, kad teju katrā mājā, katrā birojā, skolā un bērnudārzā "uzzied" kāds krāšņs egļu vainags. Rotājies ar sārtām puansetijām, kanēļa standziņām, valriekstiem vai svecēm, skuju vainadziņš tiek piekārt pie ieejas durvīm, virs kamīniem, pie krāsns mūrīšiem. Lielāki un mazāki Adventes vainagi uzplaukst uz pusdienu letēm, darba galdiem, uz restorānu galdiņiem un uz lielajiem saimes galdiem. Un protams, ka prieks par eleganto dekoru ir dubults, ja tas gatavots savām rokām.

No Adventes vai durvju dekorāciju vainaga pagatavošanas nav jābaidās. Tas nav pārlieku sarežģīts process pat tiem, kurus ikdienā rokdarbi neinteresē nemaz. Nepareiza, neglīta vai bezgaumīga skuju vainaga nemēdz būt, jo tā izgreznošanā nav striktu kanonu. Vienam patīk sārti, spilgti toņi, sarkano nokrāsu saspēle ar zaļo un zelta. Cits iecienījis pieklusinātas krāsas, pelēkos, brūnos toņus. Adventes vainags pieļauj gan rotaļas ar dabas veltēm, čiekuriem un riekstiem, gan mākslīgo ziedu virtenes, lielas bantes, karaliskas mežģīnes. Jebko, kas jums uzbur svētku noskaņu. Tādēļ, bruņosimies ar šķērēm, līmes pistolēm, bantēm un - uz priekšu! Pirmo reizi mēģināsim izveidot paši savu egļu vainadziņu.

1. Sākam ar lielveikala apmeklējumu, iegādājoties vainaga veidošanai nepieciešamo pamatni. Tās cena atkarīga no vainaga diametra un svarstās ap 1 līdz 2 euro.

2. Nākamais soli - aptuvens plāns attiecībā uz dekorācijām. Zīmēt shēmu varbūt arī nevajag, taču mierīgi apdomāties der. Ko tieši gribēsiet redzēt uz sava vainaga? Visjaukāk, ja varat šo nodarbi pārvērst par vakarēšanu kopā ar draugiem. Pirmkārt, kopā vienmēr jautrāk, bet otrkārt- tad varat sevi neierobežot fantāzijā un sagatavot dažāda "žanra" dekorācijas, kas visas atradīs sev pielietojumu.

autora

ēdamlietas: piparkūkas, kanēļa standziņas, lazdu rieksti, valrieksti, kaltētas apelsīnu šķēlītes.

dabas veltes: čiekuri, sūnas, smilgas, neliela diametra koka ripiņas, bērzu tāss gabaliņi

dekorācijas: mākslīgais sniedziņš, auduma aukliņas, bantītes, zelta un sudraba bumbuļi, zvaigznītes.

3. Lai darbs ritētu raitāk un lai iesācējam nesāpētu sirds par pieļautajām kļūdām, neaizvietojams palīgs ir līmes pistole, ar kuras palīdzību tiek piestiprināti rotājumi, "aizlīmēti" caurumi nemākulīgi nopītā vainagā.

autora

4. Sveces pērciet tikai tad, kad vainadziņš būs jau uztapis. Pirmkārt, darba procesā varat pēkšņi nonākt pie sajūtas, ka vēlaties pagatavot nevis Adventes vainagu, bet dekorāciju ieejas durvīm vai kamīnam. Otrkārt, radīšanas prieks var izrādīties tik liels, ka sākotnējā iecere par zeltīti sārtiem toņiem pārvēršas par sudraboti baltu brīnumu, kam iegādātās sarkanās sveces vairs īsti nepiestāv.

ATCERIETIES. Ja tas būs Adventes vainags ar svecēm, sveces nav obligāti izvietot "uz riņķi". Skaisti izskatās arī centrēti izvietots sveču četrinieks vienā vainaga pusē, otru pusi atstājot kādam pamatīgākam, viengabalainākam rotājumam, veidojot uz vainaga divus līdzvērtīgus "smaguma centrus"

5. Sagatavojiet skujeņus. Adventes vainagu var veidot ne tikai no egļu, bet arī no priežu, kadiķu, sudrabegles, īves zariem. Īpaši grezni izskatīsies, ja pamīšus miksēsiet dažādu koka sugu skujiņas, taču tas prasīs lielāku pacietību un arī meistarību. Neceriet, ka jums uzreiz izdosies perfektais vainags! Tieši tādēļ sagatavojiet krietnu klēpi zaru, jo, pirmo reizi ķeroties klāt šādam darbiņam, "atgriezumos" aizies diezgan daudz materiāla.

autora

IETEIKUMS. Par Adventes vainaga pilntiesīgu rotājumu kļūst ne tikai dekori, ko līmējat uz skujām, bet arī sveču turētāji. Neaizpildiet vainagu ar elementiem pārāk blīvi, cerot, ka sveču turētājus "kaut kur iekombinēsiet vēlāk". Tiem vainaga kompozīcijā uzreiz ir jāieplāno un jāatstāj patstāvīga vieta.

6. Sagatavojiet cimdus. Darbs ar skujeņiem nozīmē gan sveķus, gan sīkus dūrienus, kurus pirmajās minūtēs it kā nejutīsiet, taču pēc divu stundu darba būs jau krietni par vēlu atskārst, ka rokas ir neglābjami sadurstītas. Starpcitu, daudzi nenojauš arī par alerģiju uz skujeņu ēteriskajām eļļām. Es pati šo faktu atklāju gluži nejauši, kad kāds pirtnieks, labu gribot, mani nopēra ar kadiķu slotiņu. Tādēļ, drošs paliek nedrošs, nepaslinkojiet un nopērciet cimdus, kas tostarp pasargās rokas no apķepšanas ar smaržīgajiem, tomēr gana lipīgiem sveķiem.

autora

7. Iesācējiem visparocīgāk varētu būt strādāt ar zaļu stieplīti, kas pinumu padara izturīgu un nepieprasa tik lielu meistarību. Tikmēr profesionāļi - it īpaši dabisko un ekoloģisko lietu cienītāji - savus vainagus māk aptīt arī ar lina šņorītēm vai džutas diegu.

RĒĶINIETIES: Adventes vainaga veidošana iesācējam aizņems vismaz 2 stundas. Ja dzersiet karstvīnu un čalosiet ar draugiem - 3.

8. Nostipriniet drāts sākumu, apmetot to apkārt vainagam un tad sagariniet skujeņu buntītes. Adventes vainaga pīšana ir ļoti līdzīga ziedu vainaga veidošanai uz Līgo svētiem. Tie paši Saulgrieži vien ir - vieni sniegoti balti, otri reibinoši zaļi. Ņemiet nelielas, aptuveni 12 -15 centimetru garas buntītes, kas sastāv no 3-4 zariņiem, lieciet vienu pie otras, pietiniet kātiņa daļu ar drāti un tad nākamo buntīti lieciet, daļēji nosedzot tikko pietītos kātiņus. Tehniski sanāk pīt "uz sevi" t.i. pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Var pīt arī kuplāku vainagu, taču tas, manuprāt, ir daudz sarežģītāk un prasīs lielāku meistarību. Nepaies ne stunda, kad vidēji liela diametra vainadziņš būs no salmu dzeltneta pārvērties par spēcinoši zaļu pamatni, kas gatava tālākai izgreznošanai.

autora

autora

9. Neceriet, ka pirmais vainadziņš izdosies perfekts! Aplūkojot to kārtīgi, iespējams pat varēsiet redzēt diezgan lielu atšķirību starp vainaga pirmo, iesākuma daļu un otro, fināla pusi. Šķiet, tikai pēc 20-30 minūtēm rokas beidzot saprot, ko tieši galva vēlās, lai tās izdara. Taču karstā pistole dara brīnumus! Visi zariņi, kas atšāvusies, tiks eleganti pielīmēti. Tos var arī apgriezt ar šķērēm. Visi "neaizpītie caurumi" tāpat var tikt nomaskēti, nepaklausīgos zarus noliekot pie vietas ar karstās pistoles palīdzību. Galvenais, lai pistole būtu labi uzkarsēta un lai pa rokai būtu rezerves stienīši.

autora

10. Nu, un pašās beigās - dekorēšana! Šeit pareizās receptes nav un nevar būt. Esiet radoši, izbaudiet procesu!

IETEIKUMS: Dekorēšana ir īpaši jauka nodarbe, kas veidotāju spēj ievest apcerīgā transā. Nesteidziniet sevi, ļaujiet vaļu fantāzijai. Taču visam jābūt ar mēru. Sliktākais, kas var būt - pārcenšanās, kad vēl viena detaļa un vēl viena un vēl viena.... nāk par ļaunu gala izskatam.

Galvenie ieguvumi, egļu vainadziņu veidojot pašam:

1. Radīšanas prieks - iespēja just gandarījumu par savu varēšanu un padalīties ar draugiem: hei, šogad arī es esmu varējis pats uzburt nelielu brīnumu.

2. Individualitāte - otra tāda vainaga nebūs nevienam!

3. Gaume - iespēja tikt pie tāda dekora, kas tevi apmierina par visiem 100%. Tavu dzīves vidi veselu mēnesi rotās dekorācija, kas precīzi atbilst tavai gaumei.

4. Ekonomija - vispieticīgākajā variantā, ja izvēlēsies tikai dabas veltes, Adventes vainags tev izmaksās ne vairāk kā 3-4 eiro. Ja dekorācijas būs pirktas veikalā un vainagu rotās arī greznākas sveces, tad pašizmaksa var sasniegt 8-10 eiro, kas tāpat būs jūtami lētāk nekā tirgū vai veikalā pirkts analogs.

autora

autora

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija