Eksperiments: kā mājās pagatavot Lieldienu šokolādes olas

Sākums 12.aprīlis 2020
 
AP/SCANPIX/LETA
-R -, Rita Lazda
 
Līdzīgi kā citos svētkos arī Lieldienu laikā veikalu plauktos iespējams atrasts dažādus gardumus. Tiesa, šoreiz veikalos atrodamos našķus atstājām citiem un pārbaudījām, vai mājās pašu spēkiem varam pagatavot tik iecienīto kārumu Lieldienu šokolādes olu.

Viss, ka nepieciešams šokolādes olas pagatavošanai. / lifehacks.lv

Lai pagatavotu šādu kārumu nepieciešams:

  • viena šokolādes tafēlīte
  • balons
  • koka irbulītis
  • katls un bļoda šokolādes masas kausēšanai
  • otiņa
  • cukura pērlītes dekorēšanai
  • glāze/krūze

Darba gaita:

1.solis / lifehacks.lv

1.solis. Vispirms ar ziepēm un ūdeni kārtīgi nomazgā balonu. Tad to nedaudz piepūt ar gaisu tā, lai tas vizuāli atgādina olas formu. Aizsien to un virs aizsietās daļas tājā horizontāli (kā redzams novietojums attēlā) iedur koka irbulīti.

2.solis / lifehacks.lv

2.solis. Ūdens peldē liec kausēties šokolādi. Lai veidotos viendabīga masa, kausēšanas laikā to ik pa brīdim samaisi.

3.solis / lifehacks.lv

3.solis. Kad šokolāde izkususi vienā rokā stingri satver koka irbulīti. Ar otru roku ņem konditorejas otiņu, kuru mērc šokolādē un plānā kārtā apsmērē balonu. Ievēro, lai vietā, kur balons aizsiets tiek atstāts pavisam neliels laukums, kas nav noklāts ar šokolādes masu.

4.solis / lifehacks.lv

4.solis. Pēc balona apsmērēšanas ar šokolādi cieši to turi ar koka irbulīša palīdzību un uzmanīgi ievieto glāzē vai krūzē. Ievēro, lai neviena balona mala nepieskaras glāzes/krūzes malām. Pēc tam to uzmanīgi ievieto ledusskapī vai saldētavā un gaidi, kad rūpīgi masa sacietēs.

5.solis / lifehacks.lv

5.solis. Laikā, kamēr ap balonu apsmērētā šokolādes masa sacietē, atkal nedaudz izskausē šokolādi, kas atrodas bļodā. Kad ap balonu esošā šokolāde sacietējusi izņem to no ledusskapja. Atkal turi to aiz koka irbulīša un ar otas palīdzību klāj nākošo šokolādes kārtu. Ievēro, lai klāšanas brīdī šokolādes masa nav karsta.

6.solis / lifehacks.lv

6.solis. Kamēr uzklātā masa nedaudz sacietē, izvēlies, kuru no cukura dekoriem izmantosi tās dekorēšanā.

7.solis / lifehacks.lv

7.solis. Pēc otrās šokolādes kārtas uzklāšanas to nedaudz apber ar dekoratīvajām cukura bumbiņām un liec ledusskapi, lai šokolādes masa rūpīgi sacietē. Tā vēsumā jātur tik ilgi, kamēr masa ir pavisam cieta, vairs nav lipīga.

8.solis / lifehacks.lv

8.solis. Kad šokolādes masa rūpīgi sacietējusi to ņem ārā no ledusskapja un ievieto nelielā olu traukā. Ar šķērēm uzmanīgi nogriez daļu, ar kuru balons aizsiets. Ar smalkas adatas vai koka irbulīša palīdzību no šokolādes masas rūpīgi atdali pārējo balonu un izņem laukā. Atceries, ka jārīkojas veikli un uzmanīgi, jo gadījumā, ja šokolādes kārta būs plāna, tā pamazām sāk kust.

9.solis / lifehacks.lv

9.solis. Galarezultāts izskatās šādi. Ņemot vērā, ka abas uzklātās šokolādes kārtas ir plānas, arī šoreiz brīdī, kad balonu ņēmām ārā no olas, tā nedaudz izkusa. Tiesa, to tāpat iespējams ievietot olu trauciņā un našķis gatavs!

IETEIKUMI:

  • lai balonu būtu vieglāk atdalīt no šokolādes masas, to var ļoti, ļoti plānā kārtā apsmērēt ar eļļu
  • ja vēlies pēc šokolādes olas izveidošanas piepildīt, piemēram, ar šokolādes krēmu, šokolādi apkārt balonam klāj vismaz 3-4 kārtās
  • galarezultāts būs veiksmīgāks, ja šokolādes ola pēc pēdējās kārtas uzklāšanas ledusskapī vai saldētavā atradīsies vismaz 2-3 stundas

SECINĀJUMI:

  • pirmo reizi klājot šokolādes kārtu būs vieglāk, ja balonu un koka irbulīti pieturēs kāds palīgs
  • balona atdalīšanai no šokolādes nepieciešama liela pacietība, jo darot to pārāk nerūpīgi izveidotā šokolādes ola viegli saplīsīs
  • šādā veidā iespējams pagatavot arī olu no divām atsevišķām pusītēm. Ja to vēlies izdarīt, tad mirkli pirms pilnīgā sacietējusi pēdējā šokolādes kārta to uz pusēm sadali ar nazi

Priecīgas Lieldienas un lai labi garšo!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija