FAKTI, kas ziedoņa laikā jāzina par krusteniskajām alerģijām

Sākums 8.jūnijs 2020
 
Rūta Kalmuka/F64
Ir cilvēki, kuri arī vēlētos izbaudīt vasaru pilnā sparā, taču viņu ceļš diemžēl ved nevis pie dabas krūts, bet uz analīzēm, lai noteiktu, kas īsti ir alerģijas izraisītājs. Tur arī nereti uzzina – vainīgie ir vairāki! Visai bieži tad, ja alerģija ir pret ziedputekšņiem, uzturā nevar lietot arī noteiktus pārtikas produktus. Par krustenisko alerģiju īpatnībām un izpausmēm stāsta alergoloģe Ieva Cīrule, savukārt aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele skaidro, kā atvieglot alerģiskos simptomus.
Tā dēvēto krustenisko alerģiju mehānisms ir salīdzinoši vienkāršs - dažādos šķietami atšķirīgos alergēnos sastopamas līdzīgas aminoskābes un to kombinācijas, ko jutīgāks organisms atpazīst kā svešas.

“Katra viela sastāv no noteiktām olbaltumu struktūrām, ko veido aminoskābes un to kombinācijas, bet noteiktiem augiem, produktiem, putekšņiem vai putekļu ērcītēm dažas šo aminoskābju kombināciju struktūras ir līdzīgas pēc sastāva. Tāpēc, ja cilvēkam ir alerģiska reakcija pret vienu produktu, līdzīga reakcija varētu izpausties arī pret citu produktu, kurš sastāva ziņā ir “radniecīgs”,” skaidro alergoloģe Ieva Cīrule.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija