5 simptomi, kuri vēsta, ka ēd pārāk daudz maizi

Uzturs 1.marts 2021
 
pexels.com
Sviestmaizes ir ļoti populārs un iecienīts brokastu, pusdienu un pat vakariņu ēdiens. Tas ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams ēdiens brīžos, kad ir liela steiga un nav laiks gatavot maltīti. Tomēr uzturā lietojot pārāk daudz maizi, tā var radīt dažādas veselības problēmas. Aplūko šīs piecas pazīmes un noskaidro, vai tu ikdienā uzturā lieto par daudz maizi!

pexels.com

1. Izsalkums

Maizes šķēle ar dažādām piedevām ir visvienkāršākais veids, kā pagatavot maltīti laikā, kad esi izsalcis. Tomēr šāda ēdiena notiesāšana var nemaz nepalīdzēt rast sāta sajūtu. Tādējādi apēdo maizes šķēli var rasties vēl lielāks izsalkums.

Amerikāņu dietoloģe Šana Husina uzsver, ka lielāka daļa maizes satur maz barības vielu. Tādējādi izsalkuma laikā, kad notiesājam maizes šķēli, var nerasties sāta sajūta. Līdz ar to palielinās insulīna un cukura līmenis asinīs, taču sāta sajūta nerodas.

pexels.com

2. Vēdera sāpes

Visi piekritīs, ka gan ne vēdēra sāpes, ne uzpūšanās nerada patīkamas sajūtas. Ja ikdienā lietojat uzturā daudz maizi, tad šādas nepatīkamās sajūtas var jūs piemeklēt arvien biežāk.

Ārste, dietoloģe Reičela Fina atzīst, ka veikalos ir pieejams plašs maizes klāsts. Uz dažiem iepakojumiem ir rakstīts, ka šī maize satur daudz šķiedrvielu. Bieži vien cilvēki "uzķeras" uz tā un uzskata šādu maizi par labāku. Šajās maizēs var būt pievienots papildus insulīns, beta-glikāns, kas palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs. Tomēr šīs vielas var radīt arī diskomfortu kuņģī.

Visbiežāk sastopamās pazīmes - vēdera uzpūšanās, gāzes. Šādas pazīmes rodas brīžos, kad uzturā par daudz lietojat maizi.

pexels.com

3. Augsts asinsspiediens

Svārstīgs asinsspiediens "iet roku rokā" ar lielu maizes patēriņu. Saskaņā ar Amerikas Slimību kontroles centra pausto, maize ir viens no galvenajiem nātrija avotiem. Šī barības viela paaugstina asisnsspiedienu.

Pat neliels maizes patēriņš var paaugstināt hipertensijas risku jeb augstu asinsspiedienu. 2018. gadā Amerikā veiktais pētījums atklāja, ka tikai vienas baltmaizes šķēles ēšana nedēļā bija saistīta ar paaugstināta asinsspiediena risku.

pixabay.com

4. Svara pieaugums

Maizes lietošana uzturā var palielināt svaru. Ja uzkāpjot uz svariem redzat, ka tie sāk rādīt neglaimojošus ciparus, tad var secināt, ka pie vainas var būt ikdienā patērētais maizes daudzums.

Kā iepriekš minēts, tad maize nerada sāta sajūtu, tāpēc pēc sviestmaižu notiesāšanas var rasties vēlme pēc papildu barības vielām.

Dietoloģe Trista Besta min, ka maize, iespējams, var palielināt kāri pēc neveselīgiem produktiem. Tas ir skaidrojams ar to, ka bieži vien maizes šķēlei tiek pievienotas klāt papildu sastāvdaļas, kas satur augstu tauku līmeni. Piemēram, siers ar augstu piesātināto tauku saturu vai vēlme padarīt maizi saldāku un pievienot klāt riekstu sviestu. Tādējādi svars var pieaugt pateicoties klāt pievienotajām sastāvdaļām.

Saskaņā ar 2014. gada pētījumu, personas, kuras dienā apēda divas vai vairākas baltmaizes šķēles, bija daudz lielāka iespēja iegūt lieko svaru vai aptaukošanos nekā tiem, kuri nedēļā ēda vienu šķēli baltmaizes.

pexels.com

5. Prediabēts

Prediabēts ir solis ceļā uz cukura diabētu. Prediabēts ir pirmsdiabēta stadija, kad cukura skaitļi asins analīzēs ir virs normas, tomēr vēl nesasniedz diabētam atbilstošus ciparus.

Ja cukura līmenis asinīs tuvojas virs normas, tad pie tā, iespējams, ir vainojama pārlieku liela maizes ēšana.

Uztura speciāliste Hetere Hanksa pauž, ka pārlieku liela maizes lietošana uzturā var paaugstināt cukura līmeni asinīs, kas var izraisīt insulīna rezistenci. Tas ir priekšvēstnesis diabētam.

Avots

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Es bez maizes, jūtos nepaēdusi. Esmu ne reizi pārbaudijusi. Ēdu zupu bez maizes, pēc stundas- divām atkal gribēsies ēst. Apēdīšu to pašu zupu ar maizi, ēst tik ātri negribēsies. Esmu no nepareizajiem cilvekiem kas "maizi" (kartupeļus ēd ar maizi. Jo daudzi uzskta, ka kartupeļi ir otrā maize. Bet tas nenozīmē, ka to daru diendienā. Piemēram, ja tgd jāsaka, kad pēdējo reiz esmu ēdusi kartupeļus, man japiedomā. Pagājušonedēļ tas noteikti nebija, vai nu aipagajušo vai vēl pirms tam.

16.marts 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija