9 veselīgi pārtikas produkti ar viszemāko pesticīdu daudzumu

Uzturs 29.marts 2021
 
pexels.com
Augļi un dārzeņi ir neatsverama ikdienas maltīšu, uzkodu sastāvdaļa. Tie mūsu organismam sniedz daudz laba - vitamīnus, šķiedrvielas, minerālvielas. Tomēr veikalos nopērkamie svaigie labumi ne vienmēr ir tik dabiski kā mums šķiet. Lauksaimnieki bieži gan dārzeņus, gan augļus apsmidzina ar pesticīdiem, tādējādi tos pasargājot no dažādiem kukaiņiem un sēnītēm.

Pesticīdi ir augu aizsardzības līdzekļi, ķīmiskas vielas, kuras izmanto lauksaimniecībā, lai apkarotu kaitēkļus, uzveiktu augu slimības, kā arī dažādus parazītus un nezāles.

pexels.com

1. Avokado

Avokado daudziem ir kļuvis par iemīļotu brokastu ēdienu. Tā izmantošana ikdienas maltītēs ir ļoti plaša. Avokado ir ne tikai ļoti veselīgs un satur organismam nepieciešamās vielas, bet tas ir arī viens no "tīrākajiem" augļiem pārtikas preču veikalos. Tas ir pateicoties tam, ka avokado ir aizsargājošs ārējais slānis jeb miza. Šī miza palīdz tam, lai pesticīdi neiekļūtu "iekšā" auglī.

pexels.com

2. Ananass

Līdzīgi kā ar avokado, arī ananasa biezā miza ir labs palīgs tam, lai augli lielā mērā neskartu pesticīdi. Ananasu aizsargslānis ir īpaši ciets, tāpēc tā mīkstā, ēdamā daļa satur tikai nelielu pesticīdu atlikumu daudzumu.

pexels.com

3. Sīpoli

Neskatoties uz to, ka iepriekš aplūkotajiem augļiem pesticīdus palīdz aizturēt "stiprā" miza, kā zināms sīpolu miza ir pavisam plāna, taču arī šis dārzenis satur ļoti maz pesticīdu. Kāpēc tā? Tāpēc, ka sakņaugi kopumā satur ļoti maz pesticīdu.

pexels.com

4. Zirņi

Pateicoties tam, ka zirņi aug pākstīs, tas palīdz šim kultūraugam pasargāt sevi no pesticīdu ietekmes. Tādējādi arī pasargājot mūsu organismu no nevajadzīgas ķīmijas uzņemšanas. Pāksts pasargā zirņus no apkārt esošā gaisa, tāpēc, ka zirņi tur iekšā ir cieši noslēgti no apkārtējās ietekmes. Tieši pākstis ir ļoti svarīgas, lai pesticīdu atliekas pēc lauku ķīmiskās apstrādes nenonāktu uz saldajiem zirņiem.

pexels.com

5. Kivi

Pateicoties tam, ka kivi aug kokos, tā auglis satur mazāk pesticīdu. Tāpēc izvēlies notiesāt šo augli. Ierasti mēs mēdzam ēst tikai kivi augļa iekšējo daļu un tā mizu izmetam ārā. Tomēr ir pierādījies tas, ka miza satur ļoti daudz šķiedrvielu. Paturi to 15 līdz 20 sekundes zem tekoša ūdens un izmēģini, vai tev pie sirds iet ne tikai zaļais auglis, bet arī brūnā miza.

pexels.com

6. Ziedkāposts

Ziedkāpostam piemīt vairākas vērtīgas īpašības, kas sniegs mūsu organismiem tikai labu. Ziedkāposti ir lielisks šķiedrvielu avots un var pat palīdzēt svara zaudēšanā. Par spīti tam, ka šim dārzenim nav apvalka vai kā cita, kas pasargātu tā ēdamo daļu, arī šis dārzenis ir visai "tīrs" no pesticīdu atliekām!

pexels.com

7. Kāposts

Kāposts ir lielisks dārzenis, kurš tik tiešām satur ļoti maz pesticīdu atliekas. Kāpēc tā? Kāpostam nav ne apkārtējās mizas, čaulas vai kāda cita aizsargbarjera no ķīmiskajiem garaiņiem. Taču viņam piemīt viena ļoti laba īpašība - glikoziolāts. Glikozinolāts ir organisks savienojumus, kurš "novērš kukaiņu uzmanību" jeb attur kukaiņu vēlmi notiesāt šo dārzeni. Protams, ir dažādi kukaiņi un ir tādi, kuriem patīk mieloties ar kāpostu, taču pateicoties glikozinolātam lauksaimniekiem šīs kultūras audzēšanā ir nepieciešams izmantot mazāk pesticīdu. Mazāk pesticīdu, mazāka to ietekme uz dārzeni!

pexels.com

8. Melones - kantalupe, medus rasas melone

Pateicoties melones stingrajai mizai, tā augli pasargā no pesticīdiem, kas tiek izmantoti, lai apkarotu kaitēkļus un nezāles. Tomēr par spīti tam, ka melones miza netiek lietota uzturā, ieteicams, pirms šo augli griezt un gardi notiesāt, ir to nomazgāt. Svarīgi meloni ir nozmagāt ne tikai tāpēc, ka uz tās mizas varētu atrasties pesticīdu atliekas, bet arī tāpēc, ka tas palīdzēs izvairīties no augļa izdalītajiem patogēniem, piemēram, listērijas.

Listēriju ierosina ārējā vidē izturīgs mikroorganisms Listeria monocvtogenes. Listerijas ir plaši sastopamas dabā - ūdenī, augsnē, tās atrodamas arī uz dārzeņiem. Tās ir ļoti noturīgas un apkārtējā vidē var saglabāties līdz 7 gadiem, iztur sasaldēšanu. Vārot un pasterizējot, iet bojā 3 minūšu laikā. Listērijas spēj intensīvi vairoties gaļā 4-6° C temperatūrā, tādēļ to nereti dēvē par „ledusskapja mikroorganismu”.

pexels.com

9. Brokolis

Brokoļi izdala to pašu augu savienojumu, ko izdala kāposti - glikozinolātu. Tas nozīmē, ka tas pats var atvairīt kaitēkļus. Veicot izpēti ir pierādījies tas, ka brokoļi satur daudz mazāk pesticīdu nekā citi dārzeņi, kuri neizdala šādu organisku savienojumu.






Avots

Noderēja?

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

Satriecoši! Kāpēc publicēt klajus niekus??? Protams, neesmu audzējusi avokado un ananasus, toties kāpostus gan! Pēdējos gados to nedaru, jo - kāpostu vairs nav iespējams uzaudzēt bez indes maisa! Tos ēd gan tārpi, gan gliemeži, un cīņā ar tiem nelīdz pilnīgi nekas, rudenī sanāk tikai mazas, smukas tapiņas - neapēstie kāti. Ja es riekšavām bērtu indi, tad, iespējams, kāposta kungu arī uzaudzētu... Bet vai vajag?...

31.marts 2021 Atbildēt

te publicē daudz nieku, un vēl sliktāk.

1.aprīlis 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija