5 lietas, kas notiek ar tavu ķermeni, ēdot čipsus

Uzturs 14.aprīlis 2021
 
pixabay.com
Anete Ošleja
 
Brīdī, kad prātā ienāk doma, ka vēlamies ar kaut ko panašķēties, nereti pirmais, ko gribam ir čipsi. Tie ir kraukšķīgi, taukaini un garšīgi. Nav nekāds brīnums, ka sākot ar tiem našķēties, ir viegli apēst veselu paku. Tas ir iemīļots našķis ļoti daudziem cilvēkiem. Bet vai esi padomājis par to, kas notiek ar tavu organismu pēc tam, kad esi apēdis veselu čipsu paku?

pexels.com

1. Svara pieaugums

Ja tev ļoti garšo čipsi un varētu tos ēst katru dienu, tad, visticamāk, pirmās sekas būs svara pieagums. Deakinas universitātes pētnieki ir atklājuši , ka tie cilvēki, kuri ikdienā patērē ļoti daudz sāļa ēdiena, vairāk alkst nobaudīt treknus pārtikas produktus. Tātad, jo vairāk tiek notiesāti sāļie čipsi, jo lielāka kāre pēc trekniem ēdieniem, kas rezultēsies ar svara pieaugumu.

Savukārt Hārvardā veiktais pētījums atklāja, ka to pētījuma dalībnieku svars, kuri ikdienas uzturā patērē kartupeļu čipsus, katru gadu pakāpeniski pieaug.

pexels.com

2. Atkarība kraukšķīguma dēļ

Vai esi kādreiz pieķēris sevi, ka pēkšņi ielūkojoties čipsu pakā, tā brīnumainā kārtā ir jau tukša? Ka neesi pamanījis to, cik ātri vien notiesāta šī uzkoda. Iemesls saistīts ar to kraukšķīgumu un skaņu, kas izplatās, kad ēdam.

Pētījumā atklājās, ka tā dalībnieki ēdiena kraukšķīgumu un tā skaņu ēdot, saistīja ar ēdiena svaigumu, tādējādi jūtot vēlmi to notiesāt. Savukārt žurnālā "Appetite" publicētajā pētījumā pierādījās, ka cilvēki notiesās vairāk šo našķi, ja uz tā paciņas būs rakstīts, ka tie ir kraukšķīgi. Pētījumā atklājās arī tas, ka, ja ēdot dzirdam kā čipsi kraukšķ, tad tos apēdīsm vairāk nekā tad, ja to nedzirdēsim. Pētījuma dalībniekiem lika ēst čipsus laikā, kad viņi dzird ko ēd un brīdī, kad klausās mūziku austiņās. Laikā, kad tika atskaņota mūzika, čipsi tika apēsti mazāk.

Doma, ka šī uzkoda ir svaiga un kraukšķīga raisa lielāku vēlmi notiesāt to visu, tādējādi radot atkarību!

pixabay.com

3. Tukšu kaloriju patērēšana

Aplūkojot kartupeļu čipsu paku un izpētot to uzturvērtību, noteikti pamanīsi, ka tie satur ļoti daudz kaloriju, tauku un nātrija. Savukārt visu pārējo uzturvielu ir salīdzinoši maz.

Čipsi satur maz vērtīgo uzturvielu, jo tie tiek cepti. Ēdot šāda veida pārtiku, kura lielākoties sastāv vien no kalorijām un taukiem, bet ne citām vērtīgajām uzturvielām, tev būs vēlme apēst vairāk, jo jutīsies izsalcis.

pexels.com

4. Paaugstināts asinsspiediens

Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka, uzņemot lielā daudzumā nātriju, tas rada lielāku paaugstināta asinsspiediena risku. Viena no kartupeļu čipsu galvenajām pievienotajām sastāvdaļām ir nātrijs. Pateicoties tam čipsi ir tik sāļi. Laika gaitā, ēdot regulāri sāļas uzkodas, piemēram, čipsus, pastāv liela iespēja, ka tev var attīstīties hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens.

Amerikā veiktajā pētījumā pierādījās, ka tik tiešām regulāra kartupeļu čipsu ēšana ir saistīta ar iespējamu sirds slimību risku palielināšanos.

pixabay.com

5. Vēža riska palielināšanās

Tas var šķist visai pārspīlēti, ka regulāra čipsu ēšana palielina risku saslimt ar vēzi, tomēr ir dati, kas to izskaidro. Amerikas vēža biedrība apgalvo, ka kartupeļu čipsi satur akrilamīda savienojumu, kas veidojas cieti saturošos produktos, kad tie tiek cepti un fritēti.

Zinātnieki veica pētījumu, kurā tika pētītas peles. Šis akrilamīda savienojums veicināja grauzējam lielāku risku saslimt ar vēzi. Protams,neesam peles, taču ja tā padomā, labāk neēst čipsus katru dienu, ja kaut mazliet pastāv iespēja, ka ir lielāks risks saslimt ar vēzi.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija