7 produkti, kas "atņem" enerģiju

Uzturs 20.aprīlis 2021
 
pexels.com
Baiba Puriņa
 
Parasti maltītes palīdz "uzpildīt bāku" jeb atjaunot enerģiju. Tomēr daži pārtikas produkti var izdarīt tieši pretējo. Portāls "Glavred" nosaucis 7 produktus, kuri mums var atņemt enerģiju.

pexels.com

1. Baltmaize un makaroni

Graudaugos ir daudz ogļhidrātu, kas ir labs enerģijas avots. Tomēr pārstrādāti graudi, kas atrodami makaronos un baltmaizē, var atstāt negatīvu ietekmi uz enerģijas līmeni. Daļēji tas ir tāpēc, ka šķiedru saturošais graudu ārējais slānis pārstrādes procesā tiek noņemts, līdz ar to pārstrādāti graudi satur daudz mazāk šķiedrvielu un tiek absorbēti ātrāk.

Šī iemesla dēļ, šie produkti izraisa strauju cukura un insulīna līmeņa paaugstināšanos asinīs, kam seko straujš enerģijas kritums. Turpretī nepārstrādāti graudi palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un palīdz uzturēt nemainīgu enerģijas līmeni visas dienas garumā.

pexels.com

2. Sausās brokastu pārslas

Šiem produktiem parasti ir pievienots cukurs, kas ietekmē enerģijas līmeni.

Lielākoties brokastu pārslās ir ļoti maz šķiedrvielu, bet daudz pievienoto cukuru (līdz pat 50%). Šāda kombinācija var izraisīt strauju cukura un insulīna līmeņa paaugstināšanos, kas palielinās enerģiju, taču pēc tam būs jūtams straujš tās kritums. Turklāt daži pētījumi liecina, ka, ēdot pārtiku ar augstu pievienotā cukura saturu, var palielināties iespējamība, ka palielinās vēlme pēc citiem saldiem pārtikas produktiem, kas veicinās enerģijas izsīkšanas ciklu.

pexels.com

3. Alkohols

Alkohols negatīvi iedarbojas uz miega kvalitāti, kas nozīmē, ka no rīta pēc tā lietošanas pamosties neatpūties. Tas ietekmē enerģijas līmeni arī visas dienas garumā.

Tomēr alkohola gadījumā daudz ko nosaka daudzums. Zems vai mērens alkohola patēriņš mazāk ietekmēs miega kvalitāti.

pexels.com

4. Kafija

Arī kafijas gadījumā runa ir par tās daudzumu. Nav noslēpums, ka kafija ir uzmundrinošs un veselībai labvēlīgs produkts, ja to dzer mērenos daudzumos - ieteicamais ir 2 tases dienā.

Taču regulāri dzerot kafiju, ķermenim veidojas iecietība pret tā iedarbību uz enerģijas līmeni. Būtiski, ka laika gaitā, regulāri dzerot lielos daudzumos kafiju, pat pareizi ēdot un pilnvērtīgi guļot, tā var iztukšot enerģijas krātuves.

Turklāt kafija var negatīvi ietekmēt miega kvalitāti, kas var veicināt nogurmu dienas laikā.

pexels.com

5. Enerģijas dzērieni

Šie dzērieni dod īstermiņa enerģijas pieaugumu. Enerģijas dzērienu ražotāji savās receptēs iekļauj stimulējošu sastāvdaļu kokteili, tomēr pētnieki lielākoties enerģijas palielināšanos no šiem dzērieniem saista ar tajos esošo cukura daudzumu un kofeīnu.

Tātad, kā citos iepriekš minētajos produktos, cukurs liek enerģijas līmenim strauji palielināties, taču tam seko straujš enerģijas zudums. Līdzīgi kā ar kafiju, arī šos dzērienus lietojot regulāri, to iedarbību izjūt mazāk.

pexels.com

6. Cepta pārtika un ātrās uzkodas

Ceptos ēdienos un ātrajās uzkodās parasti ir daudz tauku un maz šķiedrvielu - divi faktori, kas palēlina gremošanas procesus. Tas savukārt samazina enerģiju palielinošo barības vielu iekļūšanas ātrumu organismā, aizkavējot enerģijas pieaugumu pēc maltītes.

Pārāk daudz taukainu ēdienu lietošana var radīt arī nomāktības sajūtu. Dažos gadījumos pēc šādiem ēdieniem pāris stundas neko negribēsies darīt, jo enerģijas līmenis būs samazinājies.

Attēlam ir ilustratīva nozīme/pexels.com

7. Mazkaloriju produkti

Daudzi uzskata, ka produkti ar mazāku kaloriju daudzumu ir veselīgākā izvēle, taču, ja uzturā ir pārāk daudz šādu produktu, visas dienas laikā netiek uzņemts nepieciešamais kaloriju daudzums, kas nopietni samazina enerģijas līmeni.

Kalorijas ir mērvienība, ko izmanto, lai noteiktu, cik daudz enerģijas pārtika dos ķermenim pēc tās sagremošanas. Ķermenis kalorijas izmanto, lai uzturētu tādas tā pamatfunkcijas kā elpošana, domāšana un sirdsdarbība.

Avots: "Glavred"

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija