Dietoloģe nosauc 6 veselīgus produktus, kuriem ir daudz lētākas alternatīvas

Uzturs 15.aprīlis 2021
 
pexels.com
Baiba Puriņa
 
Šķiet, ka mūsdienās pilnvērtīgs uzturs nevar iztikt bez populārā avokado un čia sēklām. Uztura speciāliste Aleksandra Svarovski (Александра Сваровски) nosaukusi populārus produktus, kuriem ir lētākas alternatīvas.
"Olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu kombinācija, kā arī mikroelementu izvēle ir atslēga veselīgam ķermenim, kas neuzkrāj taukus. Ir vērts veidot savu uzturu tā, lai uzturētu šo veselīgo līdzsvaru. Veselīgu uzturvielu ir daudz, arī ierastos produktos," norāda speciāliste.

pexels.com

1. Avokado vietā ķirbju sēklas

Avokado ir dikti iecienīts, jo tajā ir daudz taukskābju. Taču arī ierastajās ķirbju sēklās to nav mazums. Pateicoties tajās esošajiem A un E vitamīniem, āda saglabās elastību un jauneklīgumu, turklāt ķirbju sēklās ir daudz cinka, kas palīdz cīņā ar vēža šūnām, atzīmē speciāliste. Tikai 30 grami sēklu aizstās 50 gramus avokado.

PN/Scanpix/Leta

2. Kvinojas vietā turku zirņi

Turku zirņi nav sliktāki, bet dažos aspektos pat ir labāki par populāro kvinoju. Turku zirņos uz 100 gramiem produkta ir 18 līdz 19 grami olbaltumvielu. Kvinojā tie ir 14 līdz 16 grami.

Arī turku zirņi nesatur lipekli un ir bagāti ar šķiedrvielām, vitamīniem un vērtīgām skābēm. Tie paātrina vielmaiņu, uzlabo gremošanu un ir noderīgi cukura diabēta gadījumā, pauž Svarovski.

pexels/PN/Scanpix/Leta

3. Melleņu vietā upenes

Aleksandra norāda, ka upenes ir daudz veselīgākas par mellenēm: "Tās satur daudz vairāk C vitāmīna, kalcija, magnija, nātrija, fosfora un citu elementu. Oga satur daudz šķiedvielu, kas palīdz zarnām, un tajā esošie antioksidanti palēlina novecošanās procesus, kā arī normalizē asinsspiedienu."

Starp citu, upenēs ir vairāk dzelzs nekā ābolos un granātābolos.

imago images/Shotshop/Scanpix/Leta/Pexels

4. Kļavu sīrupa vietā medus

"Tas [medus] ir bagāts ar visiem B, K, E, C vitamīniem, makro- un mikroelementiem," saka eksperte.

pexels/PN/Scanpix/Leta

5. Čia sēklu vietā sezama sēklas

Sezama sēklas ierasts redzēt uz veikalā nopērkamām maizītēm, taču tās var lieliski aizstāt populārās čia sēklas. Sezama sēklas ir bagātas ar vitamīniem, olbaltumvielām un taukiem, kas var palīdzēt veidot muskuļus. Arī sezama sēklas pazemina holesterīna līmeni un asinsspiedienu, norāda Svarovski.

6. Niedru cukura vietā nerafinēts brūnais cukurs

Biešu cukuram un niedru cukuram būtībā nav atšķirību kaloriju ziņā. Niedru cukuru atved no tropu rajoniem, bet bietes aug pie mums. "Labāk ir dot priekšroku nerafinētajam brūnajam biešu cukuram. Pēc melases pievienošanas tas kļūst brūns," saka Aleksandra.

Avots: Live 24TV

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija