Ko tavs organisms iegūst, ēdot gurķus

Uzturs 1.maijs 2021
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Gurķis - svaigs, marinēts, sālīts vai salātos - ir iecienīts pārtikas produkts. Lai arī bieži tiek saukts par "ūdens mantu", izrādās gurķim ir daudz veselīgu īpašību, kas tavam organismam patiks. Noskaidro tās!

1.

Papildus ūdens tavam organismam

Gurķī ir aptuveni 95% ūdens. Uzkožot gurķi vien uzņemsi papildus šķidrumu, bet to ēdot ar jogurta mērci, var iegūt olbaltumvielām bagātu uzkodu.

Pexels

2.

K vitamīna avots

Gurķis tiek uzskatīts par labu K vitamīna avotu: taukos šķīstošu vitamīnu, kas ir galvenais proteīnu sintēzē, asins sarecēšanā un kaulu augšanā. Viena glāze gurķa nodrošina iespaidīgus 17% no ikdienas vēlamā K vitamīna daudzuma. Papildus gurķiem citi labi vitamīna K avoti ir zaļie lapu dārzeņi, piemēram, spināti, kāposti un brokoļi.

3.

Palīdz zaudēt svaru

Gurķi ir vieni no dārzeņiem ar vismazāko kaloriju skaitu. Vienā tasē ir tikai 18 kalorijas. Ar tik zemu kaloriju daudzumu un augstu ūdens saturu, var ēst ievērojamu daudzumu gurķu, vienlaikus ēdot maz kaloriju, bet tomēr "uzpildoties".

Pexels

4.

Samazinās prostatas vēža risks

Gurķim piemīt pretiekaisuma, antioksidanta, neiroprotektīvās un kardioprotektīvās īpašības. Lai gan vēl vajadzīga papildus izpēte, ir secināts, ka gurķos esošajam fisetīnam ir pretvēža mehānismi un tas var palēnināt prostatas vēža progresu.

5.

Acu veselībai

Antioksidanti, luteīns un zeaksantīns ir augu savienojumi, kas veicina acu veselību. Luteīns un zeaksantīns ir vienīgie karotinoīdi, kas uzkrājas acī, un tiem ir galvenā loma redzes sistēmā. Pietiekama šo uzturvielu lietošana ir būtiska acu veselībai un samazina ar vecumu saistītās makulas deģenerācijas risku.
Avots: eatthis
Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija