6 ēšanas paradumi, kas paaugstina asinsspiedienu

Uzturs 8.maijs 2021
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Veselības portāla "Eat This, Not That!" speciāliste Sāra Krova apkopojusi paradumus un ēdienus, kurus mainot vai izslēdzot no ēdienkartes, varam ievērojami uzlabot veselību ilgtermiņā, kā arī novērst augsta asinsspiediena rašanos.

Lasi arī:7 produkti, kas var palīdzēt pret augstu asinsspiedienu

Augsts asinsspiediens vai hipertensija ir bieži priekšteči nopietnām veselības problēmām, ieskaitot sirdslēkmi un insultu. Tomēr laika gaitā hipertensijas risku var veicināt ne tikai ģenētika.

Uztura paradumiem ir nozīmīga loma augsta asinsspiediena attīstības iespējamībā - un daudzos gadījumos, veicot attiecīgas izmaiņas, stāvokli var pārvaldīt vai pat mainīt.

Uzzini, kurš no ēšanas paradumiem varētu izraisīt asinsspiediena līmeņa iekļūšanu bīstamā teritorijā.

1. Regulāri ēdot ceptu ēdienu

Ja vēlies ievērojami samazināt paaugstināta asinsspiediena risku, ceptas pārtikas patēriņa ierobežošana ir lielisks veids, kā sākt. Ja ēd ceptu pārtiku, piemēram, ceptu vistu, kartupeļus frī, tiek paaugstināts sirds slimību, insulta un diabēta risks. Kā norāda speciālisti, zāles nespēj līdzsvarot neveselīgu dzīvesveidu.

2. Patērējot pārāk daudz sāls

Pixabay

Sāls patēriņš var ietekmēt asinsspiedienu. Iespējams, tu to ikdienā patērē vairāk nekā domā. Diemžēl sāls var "slēpties" daudzos šķietami nekaitīgos pārtikas produktos. Iepriekš sajauktās garšvielās bieži ir milzīgs daudzums slēptā sāls, daži piemēri ir citronpipari, ķiploku sāls un garšvielu maisījumi. Dietologi iesaka veidot savu bez sāls garšvielu maisījumi.

3. Regulāri lietojot alkoholu

Alkohols var bojāt ne tikai aknas, tas var arī ietekmēt asinsspiedienu. Saskaņā ar Amerikas Kardioloģijas koledžas 2019. gada pētījumu, kurā piedalījās 17 000 ASV pieaugušo, tiem, kas nedēļā patērēja no septiņiem līdz 13 dzērieniem, bija ievērojami augstāks asinsspiediena rādītājs nekā atturībniekiem. Alkohola lietošana var izraisīt nieru funkcijas pasliktināšanos, kā rezultātā var paaugstināties asinsspiedie.

4. Ēdot par daudz cukura bagātus produktus

Pixabay

Ja vēlies panākt, lai asinsspiediens nonāktu veselīgākā diapazonā, jāsāk ar cukura patēriņa ierobežošanu. Cukurs palielina kardiovaskulāro risku. Pievienoto cukuru patēriņš bija ievērojami saistīts ar paaugstinātu asinsspiedienu bērniem, saskaņā ar 2014. gada pētījumu, kas publicēts "The American Journal of Clinical Nutrition".

5. Regulāri ikdienā ēdot gaļu

Gaļas ēdienu pamatā ir dzīvnieku olbaltumvielas, no kurām izvairoties var pazemināt asinsspiedienu. Delikateses gaļa ir galvenais asinsspiediena problēmu veicinātājs. Pārstrādātā delikatesē un pusdienu gaļā ir daudz sāls. Neatkarīgi no sāls daudzuma, gaļas vārīšana augstā temperatūrā veicina paaugstinātu asinsspiediena risku, saskaņā ar pētījumu, kas iesniegts Amerikas Sirds asociācijas sanāksmē 2018. gadā.

6. Patērējot ievērojamu daudzumu lakricas

Lai arī tas šķiet dīvaini, ja ēd ievērojamu daudzumu lakricas], var bīstami paaugstināt asinsspiedienu. Lakricā esošais glicirizīns var izraisīt sirdsdarbību patoloģiskā ātrumā un paaugstināt asinsspiedienu, taču tas parasti notiek, ja dienā patērē vairāk nekā 100 miligramus glicirizīna.

Avots: eatthis.com

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija