Nosauc 8 produktus, kuri izraisa atkarību pēc tiem

Uzturs 13.maijs 2021
 
pexels.com
Daudzi no mums nevar iedomāties savu dzīvi bez šokolādes vai nespēj ne dienu iztikt bez gaļas. Arī šīs atkarības ir saistītas ar mūsu smadzeņu darbību. Pārtika, kurā ir daudz cukura, tauku vai sāls, visticamāk, izraisīs šo reakciju.

pexels.com

1. Pica

Eksperti šo ēdienu nodēvējuši par "ideālu tauku un ogļhidrātu kombināciju", kas lieliski aktivizē smadzenēs receptorus, kas atbildīgi par prieku un labsajūtu. Turklāt ir zināms, ka mīkla, kas pārklāta ar sieru, jau pati par sevi ātri izraisa atkarību.

pexels.com

2. Siers

Sierā esošais kazeīns un olbaltumvielas aktivizē tās pašas smadzeņu daļas, kuras aktivizē dažas no narkotikām. Kad siers tiek organismā sagremots, izdalās kazomorfīni - vielas, kuru iedarbību uz ķermeni varot salīdzināt ar opiātiem.

pexels.com

3. Bekons

Sāls, tauki un olbaltumvielas ir galvenās bekona sastāvdaļas, kas tracina mūsu garšas kārpiņas un smadzeņu daļu, kas atbild par labsajūtu. Pietiek ar četrām šķēlītēm, lai iegūtu pusi no ikdienā nepieciešamā sāls daudzuma. Bet, kurš gan var apstāties pie četrām bekona šķēlītēm?

pexels.com

4. Ātro uzkodu restorānu pārtika

Arī burgeri un frī kartupeļi rada atkarību. Burgeros ir daudz tauku un vienkāršo ogļhidrātu, kas ir kā narkotikas smadzenēm. Frī kartupeļi satur akrilamīdu - ķīmisku savienojumu, kas veidojas kartupeļos, kad tie tiek apstrādāti augstā temperatūrā. Turklāt frī kartupeļi tieši veicina apetītes rašanos un neļauj gūt sāta sajūtu.

pexels.com

5. Čipsi

Bez sāls daudzi ražotāji čipsiem pievieno arī garšas pastiprinātājus un garšvielas, kas stimulē baudas receptorus smadzenēs. Galvenā problēma ir tā, ka ir teju neiespējami apstāties, kamēr paka nav iztukšota.

pexels.com

6. Maize

Jebkuru maizes izstrādājumu galvenais noslēpums ir lielais tauku un cukura daudzums kas izraisa atkarību no šīs pārtikas. Tāpēc ir ļoti grūti aprobežoties tikai ar vienu kūkas gabaliņu, pīrādziņu vai bulciņu.

pexels.com

7. Šokolāde

Šokolāde ķermenī raisa serotonīnu, kas ir garstāvokli uzlabojoša viela. Šokolāde satur cukuru, kofeīnu un teobromīnu - "laba garstāvokļa" alkaloīdu. Problēmas rodas tad, ja ir grūti apstāties un ar pāris gabaliņiem nepietiek.

pexels.com

8. Saldējums

Saldējumā ir ļoti daudz piesātināto tauku un cukuru, kas ne tikai veicina liekā svara veidošanos, bet arī izraisa atkarību. Šeit darbojas tas pats princips, kas šokolādes gadījumā - tas izraisa eiforijai līdzīgas sajūtas.

Avots: changeua.com

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija