5 piedevas, kuras nedrīkst pievienot kafijai

Uzturs 19.maijs 2021
 
pexels.com
Kafija ir viens no vispopulārākajiem dzērieniem pasaulē. To ir iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, lai apmierinātu ikviena garšas kārpiņas. Sākot no pavisam saldas kafijas, kurai ir pievienots klāt sīrups, līdz pat stipram espresso.

Vispopulārākā kafijas piedeva ir cukurs, krējums, vai piens. "Sabiedrības veselības" pētījumu centrs atklāja, ka pievienojot kafijai piedevas, dienas laikā tiek uzņemtas papildus 69 kalorijas. Lai arī pētnieki atzīst, ka šis kaloriju skaits ir niecīgs, tomēr, ja katru dienu tiek dzerti vairāki šādi dzērieni un kalorijas netiek "sadedzinātas", var rasties svara pieaugums. Eksperti iesaka izvairīties no šīm piecām piedevām, kuras mēdzam pievienot savai kafijai!

pixabay.com

1. Kafijas krējums

Mazie kafijas krējumi, kurus iespējams iegādāties lielveikalos, nav labi veselībai. Visbiežāk šie mazie kafijas krējumi tiek glabāti nevis ledusskapī, bet istabas temperatūra. Līdz ar to, lai tie varētu saglabāt svaigumu, ražotāji tiem pievieno klāt konservantus jeb sintētiskās piedevas. Viena no visbiežāk lietotajām piedevām ir nātrija fosfāts.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde nātrija fosfātu atzīst par drošu ķīmisku sastāvdaļu. Tomēr ir jāpievērš uzmanība, cik daudz ikdienā tiek uzņemta šī ķīmiskā sastāvdaļa, jo šī piedeva var paaugstināt sirds problēmu riskus.

"Lielākā daļa cilvēku nātrija fosfātu patērē daudz vairāk nekā tas ir nepieciešams. Tādējādi tas var nelabvēlīgi ietekmēt nieru, kaulu, sirds un asinsvadu veselību," atzīst zinātnes centra CSPI pētnieki.

pixabay.com

2. Mākslīgie saldinātāji

Lielākā kafijas piedevu problēma ir tā, ka tie mūsu uzturam pievieno klāt tukšās kalorijas. Tāpēc bieži vien cilvēki izvēlas kafijai pievienot bezkaloriju mākslīgos saldinātājus. Tomēr tas nav pats labākais varinats. Vairākos pasaulē veiktajos pētījumos pretrunīgi tiek vērtēta mākslīgo saldinātāju ietekme uz organismu.

Lai arī daži pētījumi pierāda, ka mākslīgo salidinātāju lietošana, var palīdzēt zaudēt svaru. Tomēr Hārvardas zinātnieki ir atklājuši, ka mākslīgi aromatizētu pārtikas produktu lietošana, kuru uzturvērtība ir visai maza, var radīt tieksmi pēc cukuru saturošiem produktiem.

pixabay.com

3. Sīrupi

Pateicoties dažādiem sīrupiem, kafija var iegūt visdažādākās garšas nianses. Šādi dzērieni ir ļoti populāri gada karstākajos mēnešos, kad bieži vien tiek izvēlētas aukstās kafijas. Tomēr sīrupa pievienošana kafijai nav pats labākais dzēriena baudīšanas veids. Sīrupi satur ļoti daudz cukura. Tādējādi izdzerot vienu šādu tasi ar kafiju, kurai ir pievienots klāt sīrups un kafijas krējums, tiek uzņemts iespaidīgs daudzums lieko jeb tukšo kaloriju. Piemēram, pievienojot kafijai sīrupu, kas ir iegūts no melnās tējas, cukura daudzums kafijā palielinās no 7 gramiem uz 58 gramiem!

pixabay.com

4. Kondensētais piens

Ledus jeb aukstajās kafijās bieži vien tiek pievienoti ne tikai dažādi sīrupi, bet arī kondensētais piens. Šī ir viena no pati neveselīgākajām sastāvdaļām, kuru var pievienot kafijai. Tikai divas ēdamkarotes kondensētā piena satur 22 gramus cukura un 130 kalorijas. Tādējādi izdzerot vienu krūzi ar saldināto kafju, tiek uzņemts iespaidīgs skaits kaloriju.

Kā alternatīvu iebiezinātajam pienam var izmantot, piemēram, mandeļu pienu, kas arī būs salds, taču saturēs daudz mazāk kaloriju, iesaka dietalogi.

pexels.com

5. Aromatizētie kafijas krējumi

Aromatizētie kafijas krējumi, kuri satur mākslīgos garšas pastiprinātājus, ir bagāti ar cukuru. Vienā ēdakarotē aromatizētajā kafijas krējumā ir aptuveni 5 grami cukura. Visbiežāk kafijai tiek pievienotas aptuveni trīs ēdamkarotes kafijas krējuma, kas ir aptuveni 15 grami cukura.

Tomēr ne tikai cukurs ir tas, kam ir jāpievērš uzmanība šajā kafijas piedevā. Visbiežāk šie krējumi satur arī palmu eļļu, kas palielina holesterīna līmeni. Kā arī mākslīgie garšas pastiprinātāji var radīt gremošanas traucējumus. Tāpēc labāk kafijai ir pievienot "tīru" pienu, kas nesatur papildus cukuru vai mākslīgu garšu.

Avots

Noderēja?1

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

no kurienes Jūs ņemat šādus rakstus, kāpēc? Šajos rakstos gan nemaz nav zināšanu kaloriju. Viens autors atsaucas uz otru, tas trešo u.t.t. Un rakstu tulkojumā bieži pazūd jēga.

20.maijs 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija