Kas ir slavenā Matcha tēja un 7 pārsteidzoši veidi, kā tā palīdz veselībai

Uzturs 24.maijs 2021
 
Pixabay/Pexels
ZS Zenta Sokolova
 
Matcha tēja kļūst arvien populārāka Rietumu pasaulē – gan tāpēc, ka cilvēkiem gribas nogaršot kaut ko jaunu, gan tāpēc, ka tapusi zināma šā dzēriena labvēlīgā ietekme uz veselību un tas, ko austrumu tautas jau gadsimtiem ilgi zina no savas pieredzes, tagad apstiprinās arī zinātniskos pētījumos.

Piemēram, konstatēts, ka matcha tējā ir simtreiz vairāk antioksidantu nekā parastajā zaļajā tējā. Arī matcha ir zaļā tēja, tikai audzēta un gatavota īpašos apstākļos, ar īpašām metodēm. Uzskata, ka matcha radusies Japānā, kur jau kopš seniem laikiem tiek izmantota tējas ceremonijās, bet, iespējams, pirmsākumi meklējami vēl senākos laikos arī citās Āzijas valstīs. Daudzi eiropieši joprojām ir pārsteigti, uzzinot, ka matcha tēju iegūst no tā paša auga - tējas krūma Camellia sinensis, no kura top arī zaļā, melnā vai baltā tēja, atšķiras tikai izmantotā audzēšanas metode un ražošanas tehnoloģija.

Pixabay/Pexels

1. Matchas tējas audzēšana un sagatavošana

Laikā, kad sāk augt jaunās lapiņas, tējas krūmi tiek speciāli noēnoti un tādi tie paliek vairākas nedēļas, līdz pat lapiņu novākšanai. Šāda tēja, salīdzinot ar parastā veidā audzēto, ir daudz bagātāka ar hlorofilu, aminoskābi L-teanīnu un citām vērtīgām uzturvielām. Lapas veidojas tumšāk zaļas, maigākas, ar saldāku garšu. Par īpaši vērtīgu tiek uzskatīta matcha tēja, kas iegūta no bioloģiskajā lauksaimniecībā audzētiem tējas krūmiem, kas nav apstrādāti ar herbicīdiem, pesticīdiem un citām nevēlamām lauksaimniecības ķimikālijām. Nozīme ir arī videi, klimatam, piemēram, vērtīga tēja ar bagātīgu garšu tiek izaudzēta vulkāniskas izcelsmes salās Dienvidkorejas piekrastē, kur apstākļus ietekmē kalni un ūdeņi un ir īpaša augsne.

Pixabay/Pexels

Lapas tiek novāktas ar speciālas tehnikas palīdzību, apstrādātas ar tvaiku, lai novērstu oksidēšanos. Pēc tam tās izžāvē dabiskā ceļā un sadala noteikta lieluma gabalos. Mūsdienās šo masu apstrādā modernas lāzeru iekārtas, kas šķiro lapas pēc krāsas, līdz ar to tējā nokļūst tikai tās daļas, kas ir matcha tējai raksturīgajā zaigojoši zaļajā krāsā. Tālāk šī izejviela tiek sasmalcināta pulverī, atdalot nost šķiedras. Senāk tēju mala ar rokām akmens dzirnavās, šodien tas notiek mehanizēti un iznāk perfekti smalks tējas pulveris.

2. Matcha tēja - antioksidantu avots

Antioksidanti ir dažādas vielas - vitamīni, minerālvielas, fermenti, kas palīdz pasargāt organismu no brīvo radikāļu kaitīgās iedarbības. Brīvie radikāļi ir aktīvi atomi vai atomu grupas, kas normālā situācijā pieder pie organisma aizsardzības sistēmas, kura mums nepieciešama, lai pasargātu sevi no baktērijām, vīrusiem u. c. Bet, kad brīvo radikāļu ir pārāk daudz, tie skar savu organismu un izraisa oksidatīvo stresu, bojā šūnas, veicina organisma priekšlaicīgu novecošanos, stimulē deģeneratīvas slimības, vājina imunitāti, pat veicina audzēju šūnu veidošanos. Antioksidanti spēj šīs agresīvās vielas - brīvos radikāļus saistīt un padarīt mazaktīvus, tādējādi aizkavējot nevēlamos procesus. Brīvie radikāļi organismā var uzkrāties ultravioletā starojuma un apkārtējās vides piesārņojuma, piemēram, izplūdes gāzu, cigarešu dūmu ietekmē. Nelabvēlīgos procesus veicina arī stress, nepilnvērtīgs uzturs un neveselīgs dzīvesveids kopumā.

Pixabay/Pexels

Matcha tējā bagātīgā daudzumā atrodamas vielas, ko sauc par katehīniem, no tiem īpaša nozīme ir epigallokatehīngallātam (starptautiski pieņemtais saīsinājums - EGCG), kura saturs matcha tējā ir trīs reizes lielāks nekā parastajā zaļajā tējā. Piecu biežāko brīvo radikāļu absorbcijas testa rezultāti liecina, ka matcha tēja satur antioksidantu daudzumu, kas ir gandrīz četrreiz lielāks nekā avokado augļos un gandrīz astoņas reizes lielāks nekā kivi. Tas pārspēj arī godži ogas, mellenes u. c.

3. Tievēšanai

Tiem, kuri cīnās ar lieko svaru - ievēro pareiza uztura nosacījumus un vingro, zaļā tēja ir labi pazīstama sabiedrotā. Tas attiecas arī uz matcha tēju. Pamatojumam tiek minēts fakts, ka šī tēja veicina termoģenēzi - kaloriju sadedzināšanu, turklāt stimulē tieši tauku izmantošanu šajā procesā, nedaudz kavē tauku uzsūkšanos un pat zināmā mērā spēj mazināt ēstgribu.

Pixabay/Pexels

4. Pret stresu

Izvairīties no spriedzes ikdienā ir gandrīz neiespējami, stress ir nogurdinošs, liek justies cilvēkam izsmeltam, tāpēc viņš meklē iespēju atjaunot enerģijas resursus. Daudzi šādā situācijā sniedzas pēc kārtējās kafijas tases, pat lieto enerģijas dzērienus un dažādus stimulējošus produktus, kas reizēm tikai vairo stresa hormonu produkciju un izraisa drebuļus, traucē domāt un darboties. Arī zaļajā tējā, tāpat kā kafijā, ir zināms daudzums kofeīna, kaut arī mazāks. Taču šīs tējas sastāvā ir arī aminoskābe L-teanīns, kas raksturīgs tieši tējai un, darbojoties kopā ar kofeīnu, rada vēl labāku efektu. Novērots, ka šādai kombinācijai piemīt spēja nomierināt satrauktu prātu, mazināt nervozitāti, uzlabot koncentrēšanās spēju, liekot cilvēkam vienlaikus justies mierīgam un možam, nenonākot līdz drebuļiem un arī neieslīgstot miegainībā. Matcha tēja ir īpaši bagāta ar L-teanīnu - tajā ir piecreiz vairāk šīs aminoskābes nekā parastajā zaļajā tējā.

5. Atmiņas uzturēšanai

Atsevišķu pētījumu rezultāti liecina, ka zaļās tējas katehīni palīdz aizsargāt no bojājumiem nervu šūnas, turklāt tie spēj nonākt arī līdz smadzeņu neironiem, līdz ar to palīdz aizkavēt deģeneratīvās smadzeņu izmaiņas, saglabāt atmiņu, iegaumēšanas, izzināšanas un spriešanas spējas. Iespējams, ka to sekmē arī L-teanīns.

Pixabay/Pexels

6. Kaulu stiprības saglabāšanai

Zaļā tēja bieži tiek minēta starp tiem produktiem, kuri nāk par labu kaulu veselībai un osteoporozes profilaksei. Lai gan, protams, šim nolūkam nepietiek tikai ar tēju vien, tā var dot savu ieguldījumu. EGCG, kuru bagātīgi satur matcha tēja, konstatēta pat spēja nedaudz ietekmēt kaulu veidojošās šūnu - osteoklastus un osteoblastus. Osteoklasti ir tie, kuri veicina kaula sagraušanu, resorbciju, bet osteoblasti ir tie, kas savukārt atjauno kaula struktūru. Kamēr šie procesi ir saskaņā, viss kārtībā. Bet, piemēram, organisma novecošanas, menopauzes dēļ vai arī medikamentu lietošanas rezultātā osteoklasti ņem pārsvaru. Tie sāk dzīvot ilgāk, osteoblasti nevar pilnvērtīgi nobriest, tie ātrāk aiziet bojā un veidojas tā sauktais irdenais, trauslais kauls - attīstās osteopēnija, pēc tam osteoporoze. EGCG var nedaudz samazināt osteoklastu skaitu un palielināt osteoblastu skaitu, kā arī veicināt to aktivitāti.

Pixabay/Pexels

7. Mutes veselībai

Zaļajai tējai un tās paveidam matcha tējai konstatēta arī iedarbība pret atsevišķiem baktēriju veidiem, kas var izraisīt smaganu problēmas un zobu kariesu. Izrādās - skalojot muti ar zaļo tēju, var mazināt aplikuma veidošanos, kā arī atsvaidzināt elpu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija