5 iemesli, kāpēc nav ieteicams regulāri ēst saldējumu

Uzturs 10.jūnijs 2021
 
pexels.com
Saldējums karstās vasaras dienās ir iecienīts našķis daudziem cilvēkiem. Regulāri, katru dienu, ēdot saldējumu, tas var ietekmēt nelabvēlīgi veselību. Izlasi šos piecus faktus un uzzini, kā saldējums var ietekmēt tavu organismu!

pexels.com

1. Zobu sāpes

Kā jebkurš cits saldums, arī saldējums satur daudz cukura. Tāpēc, ēdot katru dienu saldējumu, pēc kāda laika var rasties problēmas ar zobiem.

Amerikas Zobārstniecības asociācijas veiktajā aptaujā tika konstatēts, ka aptuveni 57% amerikāņu ir jutīgi zobi. Zobi ir īpaši jūtīgi un rada nepatīkamas sajūtas, kad tiek ēsts kaut kas auksts, karsts, skābs. Bieža saldējuma ēšana arī var radīt paaugstinātu zobu jutību. Tāpēc, ja arī jūs novērojat šādas problēmas, obligāti dodieties pie zobārsta.

pexels.com

2. Miega traucējumi

Nereti pēc saldējuma cilvēki ķeras brīdī, kad jūtas emocionāli slikti. Saldējums liek justies uz mirkli labāk un samazina emocionālo spriedzi. Tomēr šāda našķa ēšana īsi pirms gulētiešanas var izraisīt miega traucējumus.

Žurnālā "Miega medicīna" tika publicēts pētījums, kurā pierādījās, ka saldējuma ēšana vakarā var radīt bezmiegu. Pārtikas produkti, našķi, kuri satur maz šķiedrvielu, bet pietiekami daudz piesātināto tauku, var veicināt bezmiegu un nervu uzbudinājumu. Ēdot ar cukuru bagātus produktus nakts stundās, tie samazinās iespēju kvalitatīvi izgulēties.

Miega eksperts Kriss Vinters iesaka pirms gulētiešanas apēst banānu. Šis auglis ir satur vērtīgo magniju, kas palīdzēs vieglāk iemigt.

pexels.com

3. Garastāvokļa svārstības

Pārtikas produkti, kuri ir ar augstu tauku un cukura saturu, var nelabvēlīgi ietekmēt smadzeņu darbību. Vairāki pētnieki ir atraduši saistību starp cukurotu ēdienu ēšanu un smadzeņu darbības traucējumiem, un pat garastāvokļa svārstībām. Hārvardas Medicīnas skolas pētniece Eva Selhuba atklāja, ka bieži patērējot cukurotus ēdienus, tas var pastiprināt garīgās veselības problēmas, piemēram, depresiju.

Eksperte iesaka katru dienu nepatērēt pārtikas produktus ar augstu piesātināto tauku un cukura daudzumu, piemēram, saldējumu. No šāda našķa nevajag atteikties, bet ir jāievēro mērenība!

pexels.com

4. Svara pieaugums

Kas tad ir viens saldējums dienā vai pat divi? Nekas - tā domā liela daļa cilvēku. Bieži vien karstajās vasaras dienās saldējums ir vienīgais, kas kārojas. Tomēr pārmērīga šī našķa ēšana var izraisīt aptaukošanos, kā arī veicināt diabēta risku. Kāpēc? Jo tas ir bagāts gan ar kaloriju, gan tauku, gan cukura daudzumu. Liels cukura patēriņš ikdienā visbiežāk novedīs pie svara pieaguma.

pexels.com

5. Sirds problēmas

Viss ir labs, kas ir ar mēru. Šādi var teikt par ikvienu pārtikas produktu. Nekas nav ļoti kaitīgs, ja tas netiek ēsts lielos daudzumos. Pārmērīga kalorijām un taukiem bagāta pārtikas lietošana ikdienā var radīt sirds problēmas.

Izraēlā tika veikts pētījums, kurā noskaidrojās, ka cilvēkiem, kuri visbiežāk pārmērīgi ēda kalorijām, taukiem un cukuru pilnu pārtiku, palielinājās sirdslēkmju risks. Pētījumā ārsti atzina, ka tūlītēji apēdot kalorijām un taukiem bagātu pārtiku, ķermenī strauji palielinās insulīna un triglicerīdu līmenis asinīs, kā arī asinspiediens un sirdsdarbības ātrums. Tādējādi tas var veicināt trombocītu "salipšanu". Šādi trombocīti var samazināt asins plūsmas piekļušanu sirdj un veicināt sirdslēkmes riskus.

Tāpēc ikdienā ir nepieciešams ievērot mērenību. Saldējumu var ēst, bet ne pārāk lielos daudzumos.

Avots





Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija