5 iemesli, kāpēc vasarā būtu obligāti jāēd arbūzs

Uzturs 29.jūnijs 2021
 
pexels.com
Arbūzs daudziem ir viens no iecienītākajiem vasaras augļiem. Tas ir salds un veldzējošs. Arbūzs satur aptuveni 92% ūdens, tāpēc karstajās vasaras dienās tas ir ideālais auglis, kuru nobaudīt. Eksperti apkopojuši vērtīgu informāciju par to, ko šis auglis var sniegt organismam. Kā arī to, kā pārmērīga arbūza lietošana uzturā var radīt nepatīkamas sajūtas.

pexels.com

1. Slāpju veldzēšana

Arbūza sastāvā ir ļoti daudz ūdens. Tas tik tiešām satur aptuveni 92% ūdens, tāpēc tas ir lielisks palīgs, lai veldzētu slāpes. Lietojot uzturā šo augli varēsiet palīdzēt savam organismam nepārkarst karstajās vasaras dienās, jo tiks uzņemts papildus ūdens daudzums. Ēdot tas palīdzēs mazināt dehidrācijas simptomus - galvassāpes un nogurumu.

pexels.com

2. Samazinās vēža attīstības risks

Arbūzi līdzīgi kā tomāti satur vērtīgo antioksidantu likopēnu. Zinātnieki ir pierādījuši, ka arbūzi satur aptuveni par 40% vairāk likopēna nekā neapstrādāti tomāti. Likopēns ir ļoti nozīmīgs antioksidants, jo tas palīdz "attīrīt" ķermenī esošās šūnas, kā arī samazina atsevišķu vēža riska iespējamību. Pētnieki ir pierādījuši saistību starp diētu, kuras laikā tiek uzņemta pārtika ar augstu likopēna saturu un vēža riska samazināšanos. Zinātnieki pierādīja saistību ar krūts, prostatas un plaušu vēža veidošanās risku.

pexels.com

3. Sirds veselībai

Arbūzos esošais likopēns palīdz veicināt arī labu sirdsdarbību. 2013. gadā veiktajā pētījumā pierādījas, ka pārtikas produktu ēšana, kuru sastāvā ir antioksidants likopēns, palīdz samazināt augstu asinsspiedienu. Turklāt arbūzos esošā aminoskābe, L-citrulīns, palīdz uzturēt labu sirds un asinsvadu veselību. Arbūzs satur arī ļoti daudz magnija, kas arī nāk par labu sirds veselībai.

pexels.com

4. Samazina muskuļu sāpes

Žurnāls "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pierādīja, ka arbūzs ir ļoti labs palīgs, lai atgūtos pēc treniņiem, samazinātu muskuļu sāpes un palēlinātu sirdsdarbību. Žurnālā veiktajā pētījumā piedalījās sportisti. Atklājās tas, ka tie sportisti, kuri treniņa laikā dzēra arbūza sulu, pēc fizsiko aktvitāšu veikšanas nesaskārās ar muskuļu sāpēm un sirddarbības ātrums ātrāk atgriezās normālā ritmā. Pētnieki uzskata, ka arbūzā esošais L-citrulīns palīdz ķermenim atjaunoties pēc fiziskām aktivitātēm.

pexels.com

5. Svara zaudēšana

Arbūza iekļaušana diētā palīdzēs samazināt lieko ķermeņa svaru. Kāpēc? Jo šis auglis satur ļoti daudz ūdens un maz kaloriju, tauku un ogļhidrātu. Viena tase arbūza satur vien 46 kalorijas. Salīdzinājumam, viena tase arbūza satur aptuveni 12 gramus ogļhidrātu, taču tajā pašā laikā vīnogas vai banāni ir vairāk nekā divas reizes bagātāki ar ogļhidrātiem.

pexels.com

Pārlieku liela arbūza ēšana var radīt gremošanas problēmas

Par spīti visām labajām īpašībām, ko arbūzs var sniegt organismam, tomēr ir nepieciešams ievērot mērenību tā ēšanā. Pārāk bieža šī augļa lietošana uzturā var radīt gremošanas trakta problēmas. Tā kā arbūzs satur ļoti daudz ūdens, tas var veicināt vēdera pūšanos un pat caureju. Cilvēkiem, kuriem ir kairinātu zarnu sindroms nav ieteicams šo augli lietot uzturā. Arbūzs satur fruktānus, fruktozi un poliolus. Auglī esošie fermentētie ogļhidrāti var būt grūti sagremojami cilvēkiem ar kairinātu zarnu sindromu.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija