7 augļi un ogas, kurus nedrīkst ēst katru dienu

Uzturs 19.jūlijs 2021
 
pexels.com
Lai gan augļi un ogas satur daudz vitamīnu, vērtīgu šķiedrvielu, mikroelementu un antioksidantus, ar tiem nedrīkst pārspīlēt. Fitnesa blogere Jana Logvina atklājusi, ar kādiem augļiem un ogām jābūt īpaši uzmanīgiem.

pexels.com

1. Banāni

Nogatavojušies banāni ir lieliski piemēroti kā deserta aizstājēji tiem, kuriem patīk saldumi. Tie satur kāliju, magniju, silīciju, vitamīnus C un B6. Ja plānots skriet maratonu vai doties uz treniņu, banāns ir laba uzkodas izvēle. Banāni ir ātrs enerģijas avots, jo viens auglis satur apmēram 150 kalorijas.

Taču cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt svaru, banāni jāēd piesardzīgi, jo vienā banānā ir līdz 5 tējkarotēm cukura. Ja ir diagnosticēts diabēts, tad šim auglim nevajadzētu būt ikdienas ēdienkartē. Ja ir vēlme zaudēt lieko svaru, ieteicams labāk izvēlēties vēl nenobriedušus banānus.

pexels.com

2. Vīnogas

Vīnogas ir bagātas ar antioksidantiem, piemēram, flavonoīdiem, kas palīdz saglabāt veselību un jaunību. Viens grams vīnogu mizas satur līdz 100 mikrogramus resveratrola.

Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka vīnogas satur daudzkārt vairāk dabisko cukuru nekā citi augļi vai ogas (līdz 18 gramiem uz 100 gramiem). Ja katru dienu ēd vīnogas, var ļoti ātri pieņemties svarā.

pexels.com

3. Greipfrūti

Šis tropiskais auglis ir bagāts ar C vitamīnu un antioksidantiem. To iecienījuši tie, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, jo tajā ir maz kaloriju un daudz ūdenī šķīstošu šķiedrvielu.

Tomēr arī šos augļus nav ieteicams ēst katru dienu, jo tam ir augsta koncentrācija. Īpaši bīstami lietot greipfrūtus, ja tiek lietoti imūnsupresanti, statīni, kalcija kanālu blokatori, zāles sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Šo augļu kombinācija ar zālēm palielina biopieejamību, kas var palielināt blakusparādību risku.

pexels.com

4. Citroni

Ar citroniem uzmanīgiem jābūt čūlas, enterīta, gastrīta, stomatīta, paaugstināta kuņģa skābuma dēļ. Citrona sula kairina gļotādu, kas izraisa šo slimību saasināšanos.

Citrons, tāpat kā citi citrusaugļi, ja to lieto katru dienu, iznīcina zobu emalju. Tāpēc pēc citrona ieteicams izskalot muti ar ūdeni.

pexels.com

5. Žāvēti augļi

Lai gan žāvēti augļi satur šķiedvielu koncentrātu, tie kaloriju ziņā ir tikpat bagāti kā konfektes. Piemēram, 100 grami žāvētu aprikožu satur 230 kalorijas, no kurām 51 grams ir cukurs.

Ir arī svarīgi atcerēties, ka visus žāvētos augļus apstrādā ar sēra dioksīdu. Pirms ēšanas tos labāk noskalot karstā ūdenī.

PN/Scanpix/Leta

6. Plūškoka ogas

Tumšās plūškoka ogas bieži kļūst par galveno sastāvdaļu ievārījumos, želejās vai tējās. Šī ir unikāla oga, kas satur daudz vērtīgu bārības vielu. Taču plūškoka lapas, sēklas un zari satur glikozīdu - vielu, no kuras iegūst cianīdu. Atkarībā no koncerntrācijas glikozīds var būt nepanesamu sāpju cēlonis. Visbiežākie saindēšanās ar glikozīdu simptomi ir slikta dūša, vemšana, caureja, koma. Tāpēc ieteicams neēst šīs ogas katru dienu.

pexels.com

7. Arbūzi

Atsvaidzinošā vasaras ogas karstumā parasti ir labs veldzējuma avots. Arbūzā ir maz kaloriju un tas satur 90% ūdens.

Tomēr nevajadzētu to ēst katru dienu, jo regulāra tā lietošana var izraisīt caureju, kas var izraisīt dehidratāciju.

Avots: marie clare

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija