4 iemesli, kāpēc nevajadzētu ēst "mīksto" jeb saldējuma radziņu

Uzturs 29.jūlijs 2023
 
pexels.com
Karstās vasaras dienas bez saldējuma nav iedomājamas. Veikalos un kafejnīcās ir iespējams iegādāties dažāda vieda saldējumus. Tomēr eksperti vērš uzmanību uz vienu saldējuma veidu, no kura vajadzētu atteikties un izvairīties to ēst.

Eksperti atzīst, ka "mīkstais" jeb kafejnīcās nopērkamais saldējuma virpuļveida radziņš nav labs veselībai un pašsajūtai. Lai arī bieži vien tiek teikts, ka šis saldējums ir ar zemu tauku saturu, šis deserts nav labāka izvēle. Šāds virpuļveida "mīkstais" saldējums lielākoties satur pienu un cukuru. Tomēr saldējuma ražotāji tam pievieno klāt dažādas organismam nevēlamas sastāvdaļas, lai panāktu vēlamo konsistenci.

pexels.com

1. Organismam nevēlamās papildvielas

Lai iegūtu nepieciešamo konsistenci, mīkstajam saldējumam pievieno klāt karaginānu. Šī piedeva tiek iegūta no jūras aļģēm un tā kalpo kā masas biezinātājs. Šī pārtikas piedeva var kaitēt cilvēkiem, kuriem ir jūtīgs kuņģis un zarnu trakts, atzīst profesore Alisa Rumseja.

Saldējums ne tikai satur karaginānu, bet arī fosfātu. Lai arī fosfāts ir būtisks elements kaulu un zobu stiprībai, pareizas muskuļu un nervu sistēmas darbības veicināšanai, "mīkstajā" saldējumā tiek pievienots klāt nātrija fosfāts, kas organismam nesniedz labumu. Tādējādi uzņemot par daudz fosfātu tas ietekmēs vairāku orgānu darbību. Var palēlināties sirds slimību un hronisku nieru slimību risks, kā arī pavājināties kaulu stiprība. Kā arī tiem cilvēkim, kuri seko līdzi veselīgam uzturam, šāds saldējums var radīt nevēlamu svara pieaugumu, pateicoties tam, ka šāda tipa saldējumam klāt tiek pievienots fruktozes kukurūzas sīrups.

pixabay.com

2. Transtaukskābes

"Mīkstais" saldējums satur ļoti lielu daudzumu transtaukskābju. Šīs nepiesātināto taukskābju molekulas palīdz veicināt sirds slimību rašanos, insultu, kā arī diabētu. Tāpēc, lai neradītu liekus sirds slimību riskus, ikdienā nevajadzētu aizrauties ar šāda tipa saldējuma ēšanu.

pexels.com

3. Kaitīgs grūtniecēm un bērnam

Grūtniecības laikā nebūtu ieteicams ēst mīksto saldējumu. Kāpēc? Jo pastāv risks ar šāda veidā uzņemt nevēlamo listērijas baktēriju. Šāds risks pastāv, ja gadījumā saldējuma mašīnai netiek veikta pienacīga apkope. Saskaņā ar "Baby Centre" pausto, ja sieviete bērna gaidīšanas laikā inficējas ar listēriju, tā var kaitēt placentai un augļa šķidrumam, kā arī pašam bērnam. Šī baktērija var veicināt dažādas komplikācijas, piemēram, spontāno abortu, priekšlaicīgas dzemdības, kā arī radīt jaundzimušajam risku inficēties ar meningītu vai elpošanas ceļu infekcijām.

pexels.com

4. Vēdera problēmas

Papildus tam, ka šis saldējums var ietekmēt ķermeņa aprises un radīt liekos centimetrus gurnu un vēdera rajonā, tas var nelabvēlīgi ietekmēt arī gremošanas traktu. Cilvēki, kuri nepanes laktozi, šāda veida saldējums būs ļoti grūti sagremojams. Tādējādi var rasties vairākas kuņga problēmas, piemēram, vēdera pūšanās un gāzes.


Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija