5 veidi, kā avokado var kaitēt veselībai

Uzturs 8.jūlijs 2021
 
pexels.com
Avokado ir ļoti augstvērtīgs auglis, tajā ir daudz olbaltumvielu, veselīgo tauku, riboflavīna, dzelzs, kalcija, fosfora un vēl citi organismam vērtīgie elementi. Avokado satur 11 dažādus vitamīnus. Tā lietošana uzturā sniegs daudz laba organisma. Tomēr, kas par daudz, tas par skādi. Izlasi un noskaidro, kas notiks ar ķermeni brīdi, kad uzturā tiks par daudz lietots avokado!

pixabay.com

1. Migrēna

Avokado ir bagāts ar aminoskābi tirozīnu, kas organismā dabiski pārveidojas, sadalās tiramīnā. Pētījumi liecina, ka augsts tiramīna daudzums organismā var radīt migrēnu, kā arī paaugstināt asinsspiedienu. "National headache foundation" atzīst, ka avokado ir viens no tiem produktiem, kuru būtu jālieto piesardzīgi un nevajadzētu ar tā lietošanu uzturā pārspīlēt, lai neizraisītu nepatīkamas sajūtas - galvassāpes.

pixabay.com

2. Vēdera problēmas

Avokado satur diezgan daudz barojošos saldinātājus, kādus parasti pievieno diētiskajiem dzērieniem, saldējumam un bez cukura košlājamajām gumijām. Avokado satur sorbiotolu jeb cukura spirtu. Šis cukura spirts neuzsūcas asīnīs, bet gan "ceļo" uz zarnām, kur to fermentē zarnu baktērijas.

"Ja jūs ciešat no diskomforta vēderā, vai vēdera pūšanās, jums vajadzētu avokadu lietot uzturā ar mēru," atzīst uztura pedagoģe Nikola Sefanova.

Speciāliste min, ka cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar vēderu, pārlieku liela avokado patērēšana var izraisīt kairnātu zarnu sindromu. Auglī esošais sorbitols iedarbojas arī kā dabiskais caurejas līdzeklis, tāpēc brīdi, kad šis auglis tiek par daudz apēsts, tas var stimulēt zarnu darbību.

pixabay.com

3. Alerģiskas reakcijas

Ārsti atzīst, ka dažiem cilvēkiem pēc avokado ēšanas var rasties vieglas alerģiskas reakcijas, piemēram, niezošas lūpas un rīkle. Saskaņā ar žurnāla "Biochemical Society Transactions" veikto pētījumu aptuveni pusei to cilvēku, kuriem ir alerģija pret dabisko lateksu ir paaugstināta jutība pret dažādiem augu izcelsmes pārtikas produktiem, tostarp avokado, banāniem, tomātiem, persikiem.

pexels.com

4. Negatīva ietekme uz medikamentiem

Avokado satur K vitamīnu, kas ir asins recēšanas uzturviela. Tādējādi tā lietošana uzturā paralēli var samazināt asins šķidrinošo medikamentu efektivitāti, norāda ASV Nacionālais veselības institūts. Līdz ar to pārlieku liela avokado ēšana un šādu medikamentu lietošana paralēli, var radīt nevēlamas problēmas jeb asins recekļus.

Viens avokado satur aptuveni 42 mikrogramus K vitamīna, kas ir aptuveni 35% no dienā nepiešamās vitamīna devas (120 mikrogrami).

pexels.com

5. Svara pieaugums

Lai arī organismam ir svarīgs auglī esošo uzturvielu blīvums, tomēr avokado satur arī diezgan lielu kaloriju daudzumu.

"Kaut arī veselībai uzturvielu blīvums ir svarīgāks par kaloriju blīvumu, ja jūs mēģināt kontrolēt savu svaru, pārmērīga avokado ēšana, var izraisīt enerģijas trūkumu un tauku rezervju uzkrāšanos," min uztura speciāliste Liza Moskovitca.

Eksperte uzver, ka nevajadzētu dienā apēst vairāk par vienu avokado, lai neveicinātu liekā svara rašanos.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 
 

Lasītākie

Autorizācija