Kā tikt vaļā no tārpiem ķiršos?

Uzturs 18.jūlijs 2021
 
Anita Vaivode/F64
Tārpi mēdz būt ne tikai avenēs un ābolos, bet arī ķiršos. Ja salasīti vai nopirkti ķirši ar tārpiem, vai no šādiem ķiršiem var vārīt ievārījumu? Un kā lai no tiem tiek vaļā, ja visu pirkumu vai lasījumu žēl mest ārā?

Daudziem par pārsteigumu arī ķiršos ir tārpi. Šogad, pateicoties siltajam laikam, ķiršu muša (Rhagoletis cerasi) ir uzdarbojusies ne pa jokam, bojājot gan privātajos dārzos, gan komercdārzos izaugušo ražu.

Šī ķiršu muša Latvijā dzīvo jau salīdzinoši sen, taču ne vienmēr laika apstākļi ir bijuši tām labvēlīgi. Šis gads tām bijis ir īpaši patīkams. Taču ieraugot augļa mīkstumā kūņojušos tārpu, ķiršu ēdājam patīkamā ir maz. Daļa cilvēku tārpainos ķiršus vienkārši izmet ārā, daļa - katru ķirsi pārplēš uz pusēm pirms likt mutē vai katlā, lai pārliecinātos, vai tajā nav kāds tārps.

Pieredzējušās saimnieces iesaka ķiršus, kuros varētu būt tārpi, vairākas stundas paturēt remdenā sālsūdenī vai vienkārši tīrā ūdenī. Tārpi paši izlīdīšot. Sālsūdenī mērcētos ķiršus pēc tam atliek vien noskalot tīrā ūdenī.

Ja tomēr kāds tārps ir palicis, tad, vārot ievārījumu, tārpi uzpeldēs ievārījuma augšpusē un tos kopā ar putām vienkārši var nosmelt.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija