7 veselīgākie un vitamīniem bagātākie vasaras dārzeņi

Uzturs 5.augusts 2021
 
pexels.com
Vasara ir īstais laiks, lai uzturā lietotu svaigas ogas, augļus un dārzeņus, lai uzņemtu vērtīgās uzturvielas. Izlasiet un uzziniet, kuri ir septiņi veselīgākie un vitamīniem bagātākie dārzeņi vasaras sezonā!

pexels.com

1. Rukola

Ideāla ēšanai: Ja rukolas lapas ir smaragdzaļā krāsā, tās ir prefektas, lai lietotu uzturā. Ja tās ir iedzeltenā krāsā un mīkstas, tās būs sākušas bojāties un labāk tādas neizvēlēties.

Uzglabāšana: Tikko svaigi nopirktām rukolas lapas ieteicams, pēc veikala vai tirgus apmeklējuma, kātiņus ietīt mitrā papīra dvielī un ielikt plastmasas maisiņā. Tādējādi tās ilgāk saglabāsies svaigas. Rukolas lapas ieteicams uzturā izlietot aptuveni divu līdz trīs dienu laikā, pēc to iegādāšanās.

Vērtīgās īpašības: Rukolas lapas satur organismam vērtīgo K vitamīnu. Šīs lapas ir lielisks produkts cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, tās palīdzēs uzlabot organisma jutību pret insulīnu.

pexels.com

2. Bietes

Ideālas ēšanai: Visgardākās būs tās bietes, kuras ir tumši sarkanā krāsā un nav mīkstas. Tās bietes, kuras ir izmērā mazākas būs saldākas un maigākas. Ja bietei ir klāt zaļās lapas, tad ir vērts pievērst uzmanību to krāsai, lai zinātu, cik svaigas tās ir.

Uzglabāšana: Tikko iegādātas svaigas bietes ieteicams uzglabāt ledusskapī ne ilgāk kā divas nedēļas, tādējādi gatavojot tās saglabās savu kraukšķīgumu. Tomēr bietes var uzglabāt mājās arī ilgstoši, tās nezaudēs savas vērtīgās īpašības, bet nebūs tik kraukšķīgas.

Vērtīgās īpašības: Bietes satur daudz organismam vērtīgā nitrāta. Šī uzturviela būs īpaši vērtīga tiem cilvēkiem, kuriem ir pazemināts asinsspiediens. Bietes var palīdzēt normalizēt asinsspiedienu.

pexels.com

3. Paprika

Ideāla ēšanai: Svaigām paprikām ir spilgta krāsa, vai tā būtu sarkana, zaļa, dzeltena vai oranža. Noteicošais faktors paprikas izvēlē viennozīmīgi ir izskats, ja tā ir gluda, bez rievām, tā būs svaiga. Savukārt tā paprika, kurai ir manāmas rieviņas, tā būs savītusi.

Uzglabāšana: Papriku ledusskapī var uzglabāt līdz pat divām nedēļām.

Vērtīgās īpašības: Visas saldās paprikas ir bagātas ar antioksidantiem un C vitamīnu. Eksperti min, ka paprikās esošais C vitamīna daudzums ir pat trīs reizes lielāks nekā apelsīnos.

pexels.com

4. Baklažāni

Ideāli ēšanai: Svaigs baklažāns būs stingrs un ciets. Tā miziņai ir jābūt spīdīgai un bez rieviņām. Svarīgi ir pievērst uzmanību arī tā zaļajai "cepurītei". Ja tā ir zaļa, tad baklažāns būs svaigs, bet ja tā ir brūna, baklažāns jau ilgāku laiku ir stāvējis veikala, vai tirgus plauktā un ieteicams tādu neizvēlēties.

Uzglabāšana: Baklažānu var uzglabāt vēsā vietā trīs līdz piecas dienas. Eksperti min, ka baklažāni ir visai jutīgi pret aukstumu, tāpēc tos nav ieteicams glabāt ledusskapī.

Vērtīgās īpašības: Baklažāni līdzīgi kā paprika satur ļoti daudz vērtīgo antioksidantu. Baklažānos esošā hlorogēnskābe un fenola antioksidants palīdz no organisma izvadīt brīvos radikāļus.

pexels.com

5. Zaļās pākšu pupiņas

Ideālas ēšanai: Tās zaļās pākšu pupiņas, kurām ir spilgti zaļa un gluda pāksts būs vissvaigākās.

Uzglabāšana: Tikko iegādātas pupiņas vajadzētu uzglabāt ledusskapī. Ja plānojat tās uzreiz nelietot uzturā, ieteicams tās nemazgāt un maisiņu, kurā atrodas pupiņas turēt vaļā, lai tām piekļūst gaiss, un tās nebojātos.

Vērtīgās īpašības: Zaļās pupiņas ir ļoti vērtīgs šķiedrvielu avots. Aptuveni viena glāze šo pupiņu satur 4 gramus šķiedrvielu.

pexels.com

6. Tomāti

Ideāli ēšanai: Košas krāsas, bez plaisām un rievām, tādi ir vissvaigākie tomāti. Ļoti mīksts tomāts iespējams būs pārgatavojies, tāpēc ieteicams tādus neizvēlēties, jo tie var arī ātrāk sabojāties.

Uzglabāšana: Eksperti atzīst, ka tomātus nevajadzētu uzglabāt ledusskapī. Vēsais gaiss ietekmēs gan tomāta garšu, gan tekstūru. Ieteicams tomātus uzglabāt istabas temperatūrā. Šādi tos var uzglabāt līdz pat nedēļai.

Vērtīgās īpašības: Tomāti līdzīgi, kā iepriekš minētie dārzeņi, satur vērtīgos antioksidantus - likopēnu, karotinoīdu. Ēdot tomātus ir iespējams veicināt labu vispārējo veselību.

pexels.com

7. Cukīni

Ideāli ēšanai: Cukīni būs vislabākie lietošanai uzturā, ja tie būs tumši zaļā krāsā. Mazāka izmēra cukīni būs saldāki par lielajiem.

Uzglabāšana: Cukīni var uzglabāt ledusskapī, vienīgi tos ir nepieciešams ievietot maisiņā vai kādā traukā. Šādi tos var uzglabāt līdz pat piecām dienām.

Vērtīgās īpašības: Šis ir lielisks dārzenis, lai uzņemtu vērtīgo B vitamīnu un riboflavīnu, kas ir nepieciešams sarkano asins šūnu ķermenīšu izveidei un ogļhidrātu pārvēršanai enerģijā.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Stāstot par dažādiem dārzeņiem vajadzētu atcerēties, ka dārzeņiem ir daudz šķirņu ar katrai šķirnei raksturīgu krāsu, izskatu, garšas īpašībām, Bietes var būt tumšākā vai gaišākā krāsā, riņķi var būt izteikti saskatāmi, mazāk redzami, gurķi var būt ar dažādas formas kārpiņām, vai pavisam gludi, bet visas izskata pazīmes nav galvenās vērtības noteicējas. Augi mēdz būt dažādi, jo selekcija savu izdarījusi, nav vairs 19 gadsimts ar dažām šķirnēm.

5.augusts 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija