7 pierādīti ieguvumi veselībai no tumšās šokolādes

Uzturs 30.augusts 2021
 
PN/Scanpix/Leta
Nav noslēpums, ka melnā šokolāde ir bagāta ar vērtīgām uzturvielām un pozitīvi ietekmē veselību. Veselības portāls "Healthline" nosaucis 7 ieguvumus veselībai no tumšās šokolādes, kurus apstiprina arī zinātne.

PN/Scanpix/Leta

1. Uzturvielas

Kvalitatīva tumšā šokolāde ir bagāta ar šķiedrvielām, dzelzi, magniju, varu, mangānu un citām minerālvielām. Kakao satur labās taukskābes, kas galvenokārt sastāv no oleīnskābes, kas ir labvēlīga sirdij un ir atrodama arī olīveļļā, stearīnskābes un palmitīnskābes.

Tumšā šokolāde satur arī stimulējošas vielas, piemēram, kofeīnu un teobromīnu, taču maz ticams, ka naktī negulēsi pēc tumšās šokolādes baudīšanas, jo kofeīna daudzums tajā ir ļoti mazs, salīdzinot ar kafiju.

Tomēr jāatceras, ka tumšo šokolādi nevajadzētu ikdienā patērēt lielos daudzumos, jo tajā ir daudz kaloriju un cukura. Taču mērenos daudzumos tā ir lieliska izvēle.

PN/Scanpix/Leta

2. Antioksindanti

Kakao un tumšā šokolāde satur dažādus spēcīgus antioksidantus.

Tumšā šokolāde ir bagāta ar organiskiem savienojumiem, kas darbojas kā antioksidanti. Tie ietver polifenolus, flavonolus un katehīnus. Pētījums par kakao pupiņām parādīja, ka kakao un tumšajā šokolādē ir vairāk antioksidantu, polifenolu un flavonolu nekā citos pētītajos produktos, piemēram, mellenēs.

pexels.com

3. Uzlabo asinsriti un samazina asinsspiedienu

Kakao sastāvā esošie bioaktīvie savienojumi var uzlabot asinsriti un izraisīt nelielu, bet statistiski nozīmīgu aisnsspiediena pazemināšanos. Tumšajā šokolādē esošie flavonoli var stimulēt endotēliju, kas ir artēriju gļotāda, lai ražotu slāpekļa oksīdu. Viena no tā funkcijām ir signālu sūtīšana uz artērijām, lai tās atpūstos, kas samazina pretestību asins plūsmai un līdz ar to pazemina asinsspiedienu.

Vairāki pētījumi liecina, ka kakao un tumšā šokolāde var uzlabot asinsriti un pazemināt asinsspiedienu, taču parasti šis efekts ir diezgan viegls. Tomēr vienā no pētījumiem par kako ietekmi uz asinsriti secināts, ka tas uz cilvēkiem ar augstu asisnspiedienu neizdara nekādu efektu.

PN/Scanpix/Leta

4. Holesterīns

Tumšā šokolāde uzlabo vairākus svarīgus slimību riska faktorus. Tā samazina ZBL (zema blīvuma holesterīns, mēdz dēvēt par "slikto holesterīnu") uzņēmību pret oksidatīvajiem bojājumiem, vienlaikus palielinot ABL (augsta blīvuma holesterīns, mēdz dēvēt par "labo holesterīnu") un uzlabojot jutību pret insulīnu.

Kontrolētā pētījumā tika konstatēts, ka kakao pulveris vīriešiem ievērojami samazina "slikto holesterīnu", kā arī palielina "labā holesterīna" līmeni tiem, kam ir augsts holesterīna līmenis.

pexels

5. Sirds

Tumšā šokolāde var samazināt sirds slimību risku.

Vairāki ilgtermiņā veikti pētījumi liecina, ka tumšā šokolāde samazina holesterīna uzkrāšanos artērijās, kā rezultātā samazinās sirds slimību risks. Pētījumā, kurā piedalījās 470 vīrieši pusmūža vecumā, tika konstatēts, ka kakao 15 gadu laikā samazina nāves risku no sirds slimībām par 50%. Cits pētījums atklāja, ka tumšās šokolādes ēšana vairāk nekā piecas reizes nedēļā samazināja sirds slimību risku par 57%.

pexels.com

6. Āda

Pētījumi pierādījuši, ka kakao esošie flavanoli var uzlabot asinsriti ādā un aizsargāt to no saules kaitīgās ietekmes. Flavanoli var aizsargāt pret saules radītiem ādas bojājumiem, uzlabojot asins plūsmu ādā, palielinot tās blīvumu un to mitrinot.

Pētījumā, kurā piedalījās 30 cilvēki, konstatēts, ka minimālā eritēmas deva (MED) pēc tumšās šokolādes ēšanas 12 nedēļas teju dubultojās.

pexels.com

7. Smadzeņu darbība

Kakao vai tumšā šokolāde var uzlabot smadzeņu darbību, palielinot asinsplūsmu tām. Tā satur arī stimulējošas vielas, piemēram, kofeīnu un teobromīnu.

Pētījums, kurā piedalījās brīvprātīgie, parādīja, ka kakao lietošana piecas dienas uzlabo asinsriti smadzenēs. Kakao var arī ievērojami uzlabot kognitīvās funkcijas gados vecākiem cilvēkiem ar viegliem kognitīvajiem traucējumiem.

PN/Scanpix/Leta

Izlasi arī "8 fakti par šokolādi, kuri, iespējams, tevi pamatīgi pārsteigs"

Avots: Healthline

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija