Nosauktas 5 lietas, ko ik dienas jāēd, lai dzīvotu ilgāk

Uzturs 24.augusts 2021
 
pexels.com
Portāls "Well and Good" raksta, ka ir aktlāts, ka visilgāk cilvēki dzīvo tā dēvētajā "zilajā pasaules zonā". Atklāts šo cilvēku ilgās dzīves noslēpums.
Tā dēvētajā "zilajā zonā" ir valstis, kurās ir visvairāk iedzīvotāju, kuri pārsnieguši 100 gadu vecumu. Tie ir pieci pasaules reģioni - Okinava, Japānā; Sardīnija Itālijā; Nicoya pussala Kostarikā; Ikarijas sala Grieķijā un Loma Linda Kalifornijā.

Šo reģionu iedzīvotāji uzturā vairāk lieto dabiskas sastāvdaļas un to ēdienkartē atvēlēta liela loma garšaugiem, kas tad arī viņu ilgās dzīves noslēpums. Šos piecus garšaugus uzturā lieto "zilās zonas" iedzīvotāji, kuri sasnieguši 100 gadu vecumu.

pexels.com

1. Fenhelis

Tam ir vairāki izmantošana veidi - sīpolu var izmantot kā dārzeni, bet lapas un sēklas - kā garšvielu. Fehelis ir bagāts ar A, B un C vitamīniem. Tajā ir daudz šķiedrvielu un tas var darboties arī kā diurētiķis, kā arī palīdzēt kontrolēt asinsspiedienu. Tas satur arī kāliju, magniju, kalciju un citus elementus, kas svarīgi kaulu veselībai. Gan sīpols, gan sēklas satur arī mangānu, kas ir svarīgs fermentu aktivizācijai, kaulu attīstībai, cukura līmeņa regulēšanai asinīs un brūču dzīšanai.

Fenheli izmanto Sardīnijas minestrona zupā, kas ir galvenais šī reģiona ēdiens pusdienās.

pexels.com

2. Oregano

Oregano ir bagāts ar antioksidatniem un savienojumiem, kas palīdz cīnīties pret baktērijām. Antioksidanti var palīdzēt novērst šūnu bojājumus, neitralizējot slimību izraisošos brīvos radikāļus organismā un samazinot iekaisumu.

Oregano ir laba garšviela tomātu, zivju vai pupiņu ēdieniem. Tas labi sader ar jūras veltēm, grieķu salātiem, zupām, musakām vai pilngraudu makaroniem.

pexels.com

3. Rozmarīns

Rozmarīns ir lielisks dzelzs, kalcija un B6 vitamīna avots. Ir pierādīts, ka tas uzlabo kognitīvo veselību, palielina atmiņu un palīdz labāk darboties imūnsistēmai. Tas ir bagātīgs antioksidantu avots, kas var palīdzēt cīnīties ar novecošanos un stiprināt imūnsistēmu.

Rozmarīnu var lietot kā tēju vai to uzkaisīt grilētiem dārzeņiem. Tāpat to var izmantot vistas, jēra un laša receptēs, pievienojot citrusaugļus.

pexels.com

4. Koriandrs

Koriandrs populārs ir Nicoya pussalā Kostarikā. Tajā ir daudz antioksidantu, un ir pierādīts, ka tas cīnās ar iekaisumu un samazina noteiktu hronisku slimību, īpaši sirds slimību, risku. Turklāt koriandrs var uzlabot gremošanas sistēmas darbību un pazemināt cukura līmeni asinīs.

Tas ir lieliski piemērtos salsā, pupiņu salātos, tacos, olu ēdienus un daudz kur citur.

pexels

5. Ķiploks

Ķiploks par savām ārstnieciskajām īpašībām ir zināms jau gadsimtiem ilgi un tas sevišķi iecienīts Okinavā, Japānā. Ir pierādīts, ka ķiploks palīdz stiprināt imūnsistēmu un cīnīties pret saaukstēšanos. Tas var arī palīdzēt pazemināt asinsspiedienu un slikto holesterīnu.

Avots: Well and Good

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

JA ribās dzīvot ilgāk tad ir jāēd savus izkārņus!

24.augusts 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija