Makaroni, kartupeļi un baltie rīsi nereti riek uzskatīti par pārtikas produktiem, kas veicina aptaukošanos. Tie satur cieti, daudz vienkāršos ogļhidrātus un izraisa cukura līmeņa paaukstināšanos asinīs. Taču dietoloģe, Vācijas uztura biedrības pārstāve Antje Gala skaidro, kapēc šiem pārtikas produktiem jāļauj atdzist pirms ēšanas, lai tie būtu mazāk bīstami.
"Ļaujiet makaroniem vai kartupeļiem atdzist, pirms to ēdat. Kad cietes saturoši pārtikas produkti kļūst auksti, to ciete tiek pārveidota un tā kļūst stabila, kā arī noderīga mūsu organismam," tiek citēta ārste.
1. Nostiprinās zarnu flora
Pēc uztura speciālistes domām, ciete no aukstiem makaroniem, kartupeļiem vai rīsiem "uzvedas" līdzīgi šķiedrvielām organismā. Tā nesagremota nonāk resnajā zarnā, kur to pakāpeniski sadala aktīvās baktērijas. Tas stripina zarnu floru un pozitīvi ietekmē gremošanu.
2. Regulē cukura līmeni asinīs
Dietoloģe apgalvo, ka pēc šo produktu atdzišanas ciete neļauj pārmērīgi paaugstināties cukura līmenim asinīs. Ķermenis ražo mazāk insulīna, un tādejādi tiek novērsta tieksme pēc papildu pārtikas.
3. Mazāk kaloriju
Pēc atdzesēšanas cieti saturoši produkti satur mazāk kaloriju, norāda Gala. Tādā veidā iespējams uzņemt par 20% mazāk kaloriju.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.
Komentē