7 gardas un veselīgas alternatīvas, ar ko aizstāt sviestu

Uzturs 15.novembris 2021
 
unsplash.com
Kas var būt gardāks par rīta sviestmaizi? Ievies jaunus brokastu paradumus un aizstāj sviestu ar veselīgāku, bet tik pat gardu alternatīvu!

Aptuveni viena ēdamkarote sviesta satur 104 kalorijas. Ja brokastīs apēdat vairākas maizītes, kuras bagātīgi apsmērējat ar sviestu, jūs var uzņemt lielu kaloriju daudzumu. Jums nav jāatsakās no sviesta lietošanas, bet tas ir jāēd ar mēru. Izmēģiniet šīs veselīgākās un, iespējams, arī gardākās sviesta alternatīvas!

unsplash.com

1. Zemesriekstu sviests

Viena ēdamkarote zemesriekstu sviesta satur aptuveni 95 kalorijas. Veikalā pieejami dažāda veida zemesriekstu sviesti, ieteicams izvēlēties tādu, kas satur pēc iespējas mazāk konservantu.

Pavisam labi zemesriekstu sviests saderēs kopā ar banānu. Uzsmērējiet uz grauzdiņa zemesriekstu sviestu, pa virsu uzgrieziet banānu ripiņas un baudiet nesteidzīgas brokastis.

unsplash.com

2. Piparmētru čatnijs jeb asā mērce

Piparmētru čatnijs ļoti labi saderēs uz maizītes kopā ar desu vai gaļu. Tas piedos jaunu garšu ierastajām brokastīm. Piparmētru čatnijs ir ne tikai gards, bet tas satur niecīgu kaloriju daudzumu. Šādu "smēriņu" ir arī pavisam viegli pagatavot. Jums būs nepieciešamas piparmētru lapiņas, ķiploku daiviņas, mazliet sāls un cukurs, pipari, citrona sula, ingvers, nedaudz ūdens. Sablendējiet kopā visas sastāvdaļas un čatnijs būs gatavs.

pexels.com

3. Mandeļu sviests

Ja vēlaties brokastīs nobaudīt riekstu sviestu ar graudziņu, tad iesakām izmēģināt arī mandeļu sviestu. Tiem cilvēkiem, kuri aktīvi seko līdzi uzņemto kaloriju daudzumam, šis sviests patiks. Mandeļu sviests satur mazāk kalorijas nekā zemesriekstu sviests. Vienā ēdamkarotē mandeļu sviesta ir 88 kalorijas. Ar šis sviests ļoti labi uz maizītes sader kopā ar banānu.

unsplash.com

4. Gvakamole

Gvakamole sastāv principā tikai no avokado. Šis auglis ir ļoti gards un bagāts ar veselīgajiem taukiem. Lietojot avokado uzturā var samazināties holesterīna līmenis asinīs, pazemināties asinsspiediens, uzlaboties imūnsistēma, kā arī šis ir lielisks auglis, ja vēlaties zaudēt svaru. Viena ēdamkarote gvakamoles satur 19 kalorijas. Ja uz graudziņa uzliksiet gvakamoli, jūs brokastu laikā uzņemsiet organismam vērtīgo K vitamīnu un kāliju.

unsplash.com

5. Grieķu jogurts

Grieķu jogurts var kalpot ne tikai kā alternatīva krējumam, bet arī sviestam. Šis jogurts ir labs olbaltumvielu avots. Vēl viens liels bonuss ir tas, ka šis jogurts satur maz kaloriju, vienā ēdamkarotē ir vien 19 kalorijas. Var šķist, ka grieķu jogurts uz maizes neiederas, taču tā krēmīgā tekstūra liecina par pretējo. Ja jums pie sirds neiet šāda ideja, tad pievienojiet jogurtam klāt nedaudz ķiplokus, zaļumus, olīveļļu. Tādējādi brokastīs nodrošināsiet ne tikai olbatumvielām, bet arī ar labajiem taukiem bagātu maltīti.

unsplash.com

6. Humuss

Humuss uz brokastu maizes sader kopā ar teju ikkatru sastāvdaļu. Tas ir gatavots no turku jeb auna zirņiem. Viena ēdamkarote humusa satur 25 kalorijas. Šis zirņu "smēriņš" ir gards ne tikai uz brokastu maizītēm, bet to var izmantot arī kā dārzeņu mērcīti.

unsplash.com

7. Pesto

Ja jums garšo baziliks, tad noteikti izmēģiniet uz brokastu maizītes uzsmērēt pesto. Šī ir izcila sviesta alternatīva. Viena ēdamkarote pesto satur aptuveni 70 kalorijas. Ja jums ne visai garšo bazilika pesto, tad veikalos ir pieejamas dažādas citas pesto variācijas, piemēram, tomātu, cukīni, paprikas.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija