5 produkti, kas patiesībā kļūst veselīgāki, kad tos gatavo

Uzturs 30.novembris 2021
 
pexels.com
Nepastrādātas pārtikas piekritēji uzskata, ka termiska tās apstrāde iznīcina vērtīgos vitamīnus un mikroelementus. Citi savukārt apglavo, ka pagatavots ēdiens ir labvēlīgāks gremošanai. Kādus pārtikas produktus ir veselīgāk ēst pēc pagatavošanas?

pexels.com

1. Burkāns

Burkāni ir beta- karotīna avots un neapstrādātā veidā šī vērtīgā viela mūsu organismā nonāk tikai daļēji. Vārīšana palielina beta-karotīna uzsūkšanos no burkāniem, turklāt gatavošanas laikā tajos parādās arī vairāk antioksidantu. Burkānus ieteicams ēst gan neapstrādātus, gan pagatavotus.

pexels.com

2. Spināti

Spināti satur oksalātus, kas traucē dzelzs uzsūkšanos. Neapstrādātā veidā dzelzs no spinātiem tiek absorbēts tikai aptuveni 5% apmērā. Lapu termiskā apstrāde samazina oksalātu saturu. Galvenais ir spinātus nepārvārīt.

pexels.com

3. Tomāti

Tomāti satur antioksidantu likopēnu, kas palīdz vēža, sirds un asinsvadu slimību profilaksē. Kad tomāti ir iepriekš vārīti, likopēna līmenis tajos palielinās un tas labāk uzsūcas organismā. Ieteicams arī pārmaiņus lietot neapstrādātus tomātus.

pexels.com

4. Sparģeļi

Sparģeļos palielinās barības vielu biopieejamība un polifenolu - antioksidantu - saturs, kad tos termiski apstrādā. Tāpat, karsējot sparģeļus, palielinās A vitamīna, beta-karotīna un luteīna koncentrācija.

pexels.com

5. Sēnes

Sēnes satur daudz olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu. To vārīšana augu eļļā ievērojami palielina sēņu uzturvērtību un palīdz organismam uzņemt smago pārtiku.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija