9 pārtikas produkti, kas varētu izzust klimata pārmaiņu dēļ

Uzturs 25.augusts 2023
 
pexels.com
Klimata pārmaiņu rezultātā vairāki ikdienā iecienīti produkti drīzumā varētu izzust. Noskaidrojiet, kuru produktu pastāvēšanu apdraud klimata pārmaiņas!

pexels.com

1. Kafija

Pieaugot gaisa temperatūrai un tropiem kļūstot arvien siltākiem, pastāv draudi, ka kafija uz mūsu planētas laika gaitā varētu lēnām izzust. Kā atzīst eksperti, tad pastāvošās klimata pārmaiņas un globālā sasilšana tiešā veidā ietekmē kafijas krūmu produktivitāti. Kļūstot arvien siltākam, tie kļūst jutīgāki pret dažādām slimībām. Tiek lēsts, ka līdz 2050. gadam aptuveni 50% no pašreizējiem kafijas krūmiem vairs nebūs izmantojami.

pexels.com

2. Šokolāde

Kakao koki spēj izturēt karstumu, tomēr tie ir jutīgi pret sausumu. Pieaugošā karstuma dēļ pieaug arī sausums. Eksperti atzīst, ka jau šobrīd atsevišķās vietās Indonēzijā un Rietumāfrikā, ir novērojams tas, ka kakao koku ražība sāk samazināties.

pexels.com

3. Vīns

Pārlieku liels karstums negatīvi ietekmē vīnogu ražu. Karstums samazina vīnogu skābumu. Iegūtais vīns vairs negaršo tā, kā tam vajadzētu garšot. Ja nekas netiks darīt lietas labā, lai samazinātu klimata pārmaiņas, līdz gadsimta beigām vairāki slaveni vīna reģioni būs pārāk karsti, lai tur ražotu lielisku vīnu.

pexels.com

4. Āboli

Klimata pārmaiņu dēļ atsevišķas ābolu šķirnes var vairs nepastāvēt. Daudzām šķirnēm ir nepieciešams noteikts auksto ziemas dienu skaits, lai nākamais gads būtu ražīgs. Globālās sasilšanas rezultātā auksto ziemas dienu skaits samazinās. Tāpēc pastāv risks, ka nākotnē atsevišķas ābolu šķirnes var vairs nepastāvēt.

pexels.com

5. Mandeles

Pastāv iespēja, ka nākotnē mandeles kļūs par ekskluzīvu produktu, kas maksās ļoti lielu naudu. Kalifornijā tiek audzētas aptuveni 80% no pasaulē pieejamajām mandelēm. Pateicoties karstajam laikam, Kalifornija piedzīvo arvien lielāku sausumu, kas būtiski ietekmē riekstu ražu. Ja šādi laika apstākļi arvien turpināsies un pasliktināsies, mandeles nākotnē būs ļoti ekskluzīvi rieksti.

pexels.com

6. Kukurūza

Eksperti lēš, ka līdz gadsimta beigām aptuveni par 50% samazināsies pasaules kukurūzas raža. Arī kukurūzu būtiski ietekmē arvien pieaugošais karstums un sausums vasarās.

pexels.com

7. Pupiņas

Lielākoties visas pupiņu šķirnes "necieš" lielu karstumu. Izņēmums ir Tepary pupas, kuras aug ASV dienvidrietumos un Meksikā. Tā kā arvien pieaug vidējā pasaules gaisa temperatūra, pastāv risks, ka līdz gadsimta beigām par aptuveni 50% samazināsies tradicionālo pupiņu šķirņu skaits.

pexels.com

8. Austeres

Palielinoties oglekļa dioksīda līmenim atmosfērā, okeāni to arvien vairāk absorbē, un tie kļūst skābāki. Šī skābā vide izšķīdina gliemeņu, piemēram, austeru, čaumalas. Tāpēc, iespējams, nākotnē šādas delikates vairs nebūs.

pexels.com

9. Kļavu sīrups

Cukuru kļavu dzimtene ir Ziemeļamerika. Tieši no cukura kļavām iegūst gardo, saldo kļavu sīrupu. Pieaugošās gaisa temepratūras dēļ šo kļavu augšana Ziemeļamerikā ir apdraudēta. Tāpēc gadiem ejot, kļavu sīrupu ieguve var kļūt apgrūtinoša.
Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija