Dietoloģe nosauc 8 produktus, kas jāēd tagad, lai sagatavotos vasarai

Uzturs 1.maijs 2022
 
pexels.com
Dietoloģe Kerija Rukstone nosaukusi astoņus produktus, kas palīdzēs sagatavoties vasarai, raksta "The Sun".

pexels.com

1. Burkāni un citrusaugļi ādai

Burkānu un citu dzeltenu vai oranžu augļu un dārzeņu bagātīgā krāsa nāk no augu bioaktīviem savienojumiem - karotinoīdiem. Tiek uzskatīts, ka tie palīdz absorbēt dažu veidu UV gaismu, tieši pasargājot ādas šūnas un iznīcinot brīvos radikāļus - kaitīgās skābekļa formas, kas izplatās pa ķermeni, bojājot šūnas.

Savukārt C vitamīns ir svarīga uzturviela ādas mitrināšanai. Tas ir galvenais kalogēna veidošanas elements, kas dabiski piepilda ādu no iekšpuses. Ogas un citrusaugļi ir lieliska C vitamīna avotu izvēle.

pexels.com

2. Matu veselībai - cinks

Mati vasarā kļūst sausi un nekontrolējami saules iedarbības un biežas peldēšanās dēļ. Pareizas uzturvielas var palīdzēt barot matu folikulas un novērst to lūšanu. Matiem svarīgi ir biotīns, B5 vitamīns un cinks. Labi to avoti ir zivis, olas, sēklas, rieksti, saldie kartupeļi, pupiņas un orgānu gaļa, piemēram, aknas un nieres.

pexels.com

3. Lasis vasaras imunitātei

Mums visiem ieteicams lietot D vitamīnu ziemā, taču ir vērts papildināt savu D vitamīnu ar uzturu visu gadu. C vitamīns un omega-3 ir citas svarīgas uzturvielas imunitātei, tāpēc ieteicams reizi nedēļā ēst lasi un katru dienu izdzert glāzi svaigas apelsīnu sulas.

pexels.com

4. Olu dzeltenums acu veselībai

Luteīns ir augu bioaktīva viela, kas atrodama cilvēka acs daļās, īpaši makulā un tīklenē. Tiek uzskatīts, ka tas darbojas kā gaismas filtrs, aizsargājot acu audus no saules gaismas bojājumiem. Luteīnu parasti lieto iekšķīgi, lai novērstu acu slimības. Pārtikas produkti, kas bagāti ar luteīnu, ir olu dzeltenumi, spināti, lapu kāposti, kukurūza, kivi, vīnogas, cukini un pētersīļi.

pexels.com

5. Raudzēta pārtika, lai neuzpūstos vēders

Aizcietējums, pārtikas nepanesamība vai kairinātas zarnas var izraisīt pārāk daudz gāzu zarnās. Citi faktori ir nelīdzsvarotība starp veselajām un mazāk veselīgajām baktērijām zarnās. Probiotiskie ēdieni un dzērieni var palielināt veselīgu zarnu baktēriju skaitu un veidus. Katru dienu uzturā lietojot jogurtu bez piedevām vai kefīru, iespējams palīdzēt atjaunot līdzsvaru.

pexels.com

6. Rieksti kaulu veselībai

Vasarā mēdzam būt aktīvāki un ir svarīgi uzturēt kaulus stiprus. Kaulu struktūra un izturība ir atkarīga no vairākām uzturvielām, tostarp kalcija, D vitamīna, magnija, vara, cinka un mangāna. Ēdiet piena produktus, riekstus un sēklas, lai iegūtu kalciju un olbaltumvielas.

pexels.com

7. Medus pret alerģijām

Alerģiju gadījumā konsultējieties ar farmaceitu par efektīviem bezrecepšu līdzekļiem. Taču daudzi apgalvo, ka palīdzēt var arī medus, jo tas ļauj organismam izveidot rezistenci pret ziedputekšņiem, tādejādi samazinot reakciju uz tiem. Tomēr jāatzīmē, ka nav galīgu pētījumu, kas to pierādītu.

pexels.com

8. Gaļu un olas stipriem nagiem

Plaisājošu nagu cēlonis var būt nepietiekams uzturs, piemēram, dzelzs, cinka, selēna un B vitamīnu trūkums. Tos var papildināt ar gaļu (dzelzs, cinks), olām un pilngraudu produktiem. Tāpat ieteicams lietot uztura bagātinātājus ar selēnu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija