Dietoloģes atklāj, ko var nozīmēt tas, ja kārojas kāds no šiem 9 produktiem

Uzturs 20.maijs 2022
 
pexels.com
Uztura speciālistes medijam "The Sun" skaidroja, ko var nozīmēt tas, ja kārojas daži konkrēti produkti. Viņas uzskaitījuši deviņus populārākos vēlmu objektus.

pexels.com

1. Sarkanā gaļa

Uztura speciāliste Signe Svanfelde stāsta, ka kāre pēc sarkanās gaļas, piemēram, steika, jēra, cūkgaļas vai teļa gaļas, var būt saistīta ar zemu dzelzs līmeni. Alternatīva gaļai, kas ir labi dzelzs avoti, ir tofu, pupiņas un pilngraudu saldskābmaize.

pexels.com

2. Vīns

Uztura speciāliste Lara Hjūza norāda, ka vēlme pēc sarkanvīna var būt saistīta ar cukura līmeņa pazemināšanos asinīs. Viņa skaidro, ka vīns ir viens no visvairāk cukura saturošajiem dzērieniem. "Stress ietekmē arī cukura līmeni asinīs, kas, papildus emocionālajiem virzītājspēkiem, var vēl vairāk palielināt kārdinājumu," saka speciāliste. Viņa iesaka gadījumos, kad kārojas vīns, labāk izvēlēties kādu veselīgu uzkodu, piemēram, ābolu ar zemesriekstu sviestu vai riekstus.

pexels.com

3. Pica

Lielākajai daļai cilvēku patīk ogļhidrāti. Lara skaidro, ka vēlme pēc šādiem produktiem var būt, ja esat noguris, jo tie ir ātri enerģijas avoti. "Alkas var parādīties, kad esat izlaiduši ēdienreizi, ievērojat ierobežojošu diētu (kas tiek papildināta ar emocionāliem kārošanās stimuliem), ir traucēts miegs un jums nepieciešama papildu degviela," saka Lara. Arī slikta pašsajūta var būt iemesls, kāpēc kārojas pica, jo rafinēti ogļhidrāti ne tikai palielina labas pašsajūtas hormonu (serotonīna) līmeni, bet arī palīdz mums absorbēt aminoskābi triptofānu, kas veicina gan serotonīna, gan miegu veicinošā metanonīna veidošanos.

pexels.com

4. Kofeīns

Ja rītu nevarat iesākt bez kafijas, iespējams, ir atkarība no kofeīna. Lara saka, ka galvenais iemesls, kāpēc ir vēlme pēc kofeīna, ir dehidratācija. "Ūdens ir galvenais visos ķermeņa procesos, ieskaitot vielmaiņu un enerģiju. Kad esam dehidrēti, mēs bieži varam justies noguruši un gausi, kas rada vēlmi pēc kafijas," saka speciāliste.

pexels.com

5. Cukurs un saldumi

Uztura speicāliste skaidro, ka nepieciešamību pēc šāda veida pārtikas produktiem veicina konkrēti neirotransmiteri (ķīmiskie vēstneši smadzenēs), kas darbojas arī kā hormoni. "Ja jūsu "labas pašsajūtas" hormons (serotonīns) pazeminās, cukurs var īslaicīgi to palielināt, uzlabojot pašsajūtu, savukārt stresa hormona (kortizola) līmeņa paaugstināsanās gadījumā jūs tiekat mudināti ēst ar cukuru bagātu, izdzīvošanu veicinošu pārtiku," saka speciāliste.

pexels.com

6. Čipsi

Ja ļoti kārojas čipsi, Signe saka, ka tas varētu būt dehidratācijas vai ļoti reta nātrija trūkuma dēļ. "Citi labi hidratācijas avoti ir ūdens, gāzēts ūdens vai ar ūdeni bagāti pārtikas produkti," saka speciāliste. Lai ierobežotu tieksmi pēc nātrija, speciāliste iesaka labāk izvēlēties olīvas, marinētus gurķus un citus dārzeņus ar zema tauku satura grieķu mērci.

pexels.com

7. Šokolāde

Vēlme pēc šokolādes varētu būt saistīta ar zemu magnija līmeni. Citi labi magnija avoti ir tumši lapu zaļumi, pupiņas, lēcas, rieksti un sēklas.

pexels.com

8. Saldējums

Vasarā bieži kārojas saldējums, taču, ja visu laiku to vēlaties, tas var būt saistīts ar zemu kalcija līmeni. Kā alternatīvu Signe iesaka tumšo lapu salātus, zema tauku satura grieķu jogurtu un tofu.

pexels.com

9. Gāzētās limonādes

Ja ir vēlme pēc saldajām gāzētajām limonādēm, tas var būt saistīts ar dehidratāciju, apgalvo Signe. Limonādes vietā labāk izvēlēties ūdeni vai kādu augli, kas bagāts ar ūdeni, piemēram, meloni, apelsīnu, zemenes. No dārza labumiem noderēs gurķis un salāti.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Komentāri 4

Komentē 4

 
Anonīms
 

S

16.maijs 2022 Atbildēt

Sviests! Kafiju lietoju, jo nevaru pamosties, ir miega traucējumi no diennakts dežūrām slimnīcās. Gaļu ēdu, jo gribas gaļu. Labprāt neēstu, jo esmu pret dzīvnieku nogalināšanu. Picu ēdu varbūt 2 reizes gadā, jo sakārojas picas garšu. Sokolādi ēdu naktīs, jo ir kompulsīvā rīšana no stresa. Vīnu dzeru, kad ir sakāpinātas emocijas un dodos gulēt. Saldējumu ēdu siltās ziemas dienās ejot pa ielu-kaifs.

16.maijs 2022 Atbildēt

par pienu aizmirsi pateikt....vispār nākamreiz lūdzu ...nesaki kaitīgs saki tautas mēlē....dārgs un būs vēļ dārgāks preci varēs nopirkt tikai tautas kalpi

16.maijs 2022 Atbildēt

Kas tas Gobzems tāds ir - idiots vai latviešiem savs Žirinovskis?

20.maijs 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija