5 lietas, kas notiek ar ķermeni, ēdot grilētus ēdienus

Uzturs 1.jūnijs 2022
 
pexels.com
Vasara ir grilēšanas sezona. Neatkarīgi no tā, vai grilējot izmantojat gāzi vai kokogles, šai gatavošanas metodei piemīt dažādas unikālas blakusparādības, kas var atstāt negatīvu iespaidu uz jūsu veselību. Dietalogi atklāj, kas notiek ar jūsu ķermeni, kad baudāt grilētus ēdienus.

pexels.com

1. Palielinās risks saslimt ar noteiktiem vēža veidiem

Atsevišķos produktos, kuri tiek pagatavoti ļoti augstā temperatūrā, veidojas dabiskās ķīmiskās vielas, kuras sauc par policikliskajiem aromātiskajiem ogļūdeņražiem. Šīs ķīmiskās vielas var veicināt noteiku vēža veidu attīstību, piemēram, barības vada vai zarnu vēža. Lai izvairītos no šī, ieteicams uzturā nelietot piedegušu vai pārogļojošos ēdienu.

pexels.com

2. Palielinās risks iegūt augstu asinsspiedienu vai diabētu

Veikalos pieejams plašs klāsts ar dažādiem marinētiem gaļas produktiem. Lai arī atsevišķi šādi marinējumi var būt veselīgi, citi gluži pretēji var būt bagāti ar nātriju un cukuru. Ēdot pārtikas produktus ar augstu nātrija daudzumu, mēs pakļaujam sevi augsta asinsspiediena riskam. Savukārt lietojot produktus ar augstu cukura daudzumu, palielinās risks iegūt diabētu.

pexels.com

3. Palielinās risks iegūt aizcietējumus

Daudziem cilvēkiem domājot par grilēšanu prātā nāk vien gaļa, nevis, piemēram, dārzeņi. Lai arī gaļa var būt daļa no veselīga uztura, tā organismu nespēj nodrošināt visu nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu, kas palīdz labāk darboties jūsu zarnām. Ja ikdienā ēdīsiet vien grilētu gaļu, jums var rasties aizcietējumi. Svarīgi, ēdot grillētu gaļu, ir neaizmirst par produktiem, kuri satur vērtīgās šķiedrvielas!

pexels.com

4. Palielinās risks iegūt augstu holesterīna līmeni

Ja regulāri grilējat treknu sarkano gaļu, jūs varat iegūt dažādas sirds un asinsvadu problēmas, it īpaši paaugstinātu holesterīna līmeni. Neatkarīgi no tā, vai gaļa tiek grilēta, cepta vai kā citādi pagatavota, pārmērīga piesātināto tauku ēšana nav laba sirdij. Lai samazinātu augsta holesterīna līmeņa risku, ieteicams ēst ne tikai sarkano gaļu, bet arī liesos proteīna produktus, piemēram, jūras veltes.

pexels.com

5. Palielinās aptaukošanās risks

Ēdot pārlieku daudz pārstrādātus pārtikas produktus, piemēram, hotdogus, varat piedzīvot strauju svara kāpumu. Pārstrādātie pārtikas produkti ir piesātināti ar sāli un taukiem, vienlaikus tie satur zemu vitamīnu un šķiedrvielu daudzumu. Kā rezultātā pieaug aptaukošanās risks.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija