6 pārtikas produkti, kas veicina kuņģa dedzināšanu

Uzturs 22.jūlijs 2022
 
pexels.com
Dedzinošas sajūtas kuņģī jeb grēmas nav nekas patīkams. Tās rada ļoti lielu diskomfortu. Grēmas bieži vien ierosina apēstā pārtika. Izvairieties no šo produktu pārlieku lielas un biežas ēšanas, lai samazinātu grēmu risku!

pexels.com

1. Pikanti ēdieni

Pikanti ēdieni var kairināt kuņģi un izraisīt grēmas. Daudzi pikantu ēdienu piekritēji bieži vien ēdienu pagatavošanā izmanto čili piparus. Tieši šie pipari var būt ļoti labs dedzinošo sajūtu ierosinātājs. Čili pipari satur kapsaicīnu, kas, kā liecina pētījumi, var veicināt refluksu jeb atvilni. Reflukss ir nekontrolēta kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas satura atgriešanās barības vadā. Viena no refluksa galvenajām pazīmēm ir grēmas.

pexels.com

2. Cepti un taukaini ēdieni

Eksperti norāda, ka trekna un cepta pārtika sagremojas lēnāk, tādējādi palielinās iespēja, ka kuņģī esošā skābe var ieplūst barības vadā, veicinot dedzinošas sajūtas. Speciālisti iesaka izvairīties no biežas frī kartupeļu, burgeru, dažādu ātro uzkodu, majonēzes, bekona, ceptas vistas gaļas un desiņu ēšanas. Kā arī svarīgi ir samazināt kartupeļu čipsu un konditorejas izstrādājumu daudzumu ikdienā.

pexels.com

3. Skābi ēdieni

Amerikas Gastroenteroloģijas koledžas speciālisti min, ka skābi pārtikas produkti, piemēram, citrusaugļi, var kairināt barības vada gļotādu. Eksperti norāda, ka, lai samazinātu grēmu risku, ieteicams ikdienā ierobežot apelsīnu un citu citrusaugļu sulu patēriņu.

pexels.com

4. Gāzēti dzērieni

Gāzētu dzērienu lietošana var stimulēt atraugu veidošanos. Tikmēr gāzētajos dzērienos esošais cukurs var veicināt rūgšanas procesus kuņģī un izraisīt gāzes, vēdera uzpūšanos. Eksperti iesaka gāzēto dzērienu vietā labāk izvēlēties ūdeni vai negāzētus dzērienus, lai nerastos diskomforts vēderā.

pexels.com

5. Gaļa

2018. gada veiktajā pētījumā pierādījās tas, ka tiem cilvēkiem, kur ēda augu olbaltumvielas, aptuveni stundu pēc ēšanas bija mazāks skābes reflukss nekā tiem, kuri ēda gaļu. Gaļā esošie piesātinātie tauki un olbaltumvielas var negatīvi ietekmēt kuņģī esošo skābi. Eksperti iesaka uzturā lietot liesu gaļu, piemēram, tītaru vai vistu.

pexels.com

6. Alkohols

2009. gadā veiktajā pētījumā atklājas, ka alkoholiskie dzērieni stimulē pastiprinātu kuņģa skābes sekrēciju. Kuņģa dedzināšanu visbiežāk var izraisīt tieši alus, sarkanvīns un baltvīns.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Par pikantajiem - PILNĪGAS muļķības. Pat Prof. Danilāns savā grāmatā atzīmēja ka kapsaicīns nevis kapsicīns tikai pozitīvi ietekmē kuņģa gļotādu.

ritakafija.lv/2017/06/06/da...ainotos-video/

22.jūlijs 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija