6 veidi, kā izmantot kanēli, lai zaudētu svaru

Uzturs 29.janvāris
 
unsplash.com
Kanēlis ir garšviela, kuru izmanto dažādu ēdienu gatavošanā. Tas ir ne tikai labs garšu pastiprinātājs, bet ir arī ļoti veselīgs. Atsevišķos pētījumos pierādīts, ka, pievienojot klāt ēdieniem kanēli, iespējams, veicināt svara zudumu.

Kanēlis spēj paātrināt vielmaiņas ātrumu, palīdzot efektīvāk sadedzināt taukus. Šī garšviela palīdz arī nomākt apetīti, tāpēc, pievienojot ēdieniem, dzērieniem klāt kanēli, iespējams, zaudēt svaru. Eksperti iesaka dienas laikā lietot ne vairāk kā vienu līdz divas tējkarotes kanēļa.

unsplash.com

1. Kanēlis + medus

Lai pagatavotu kanēļa/medus tēju nepieciešama pustējkarote kanēļa, viena ēdamkarote laima sulas, viena tējkarote medus, viena glāze ūdens.

Pagatavošana: uzvāriet ūdeni un pievienojiet tam klāt kanēli. Vāriet kanēļūdeni tik ilgi līdz katliņā ir palikusi vien puse no iepriekšējā šķidruma daudzuma. Pēc tam ielejiet šķidrumu krūzītē, pievienojiet klāt medu un laima sulu.

Ieguvumi veselībai (neskaitot svara zudumu): Laims ir labs C vitamīna avots. Pievienojot dzērienam klāt laima sulu tiek stiprināta imūnsistēma. Savukārt medus ir labs dabiskais antioksidantu avots.

unsplash.com

2. Kanēlis + ābola sidra etiķis

Dzēriena pagatavošanai nepieciešama pustējkarote kanēļa, viena tējkarote ābola sidra etiķa, viena glāze ūdens.

Pagatavošana: Uzvāriet ūdeni un pievienojiet tam klāt kanēli. Ļaujiet šķidrumam atdzist. Kad kanēļa ūdens ir atdzisis, tad pievienojiet tam klāt ābolu sidra etiķi. Visu kārtīgi samaisiet.

Ieguvumi veselībai (neskaitot svara zudumu): Ābola sidra etiķis veicina svara zudumu. Tas spēj arī samazināt diabēta risku un ārstēt sinusītu. Sinusīts ir deguna blakusdobuma gļotādas iekaisums.

unsplash.com

3. Kanēlis + ūdens

Kanēļūdeņa pagatavošanai nepieciešama aptuveni 2,5 cm liela kanēļa standziņa, četras līdz piecas laima daiviņas, saujiņa piparmētru lapu, viena glāze ūdens.

Pagatavošana: Aptuveni diennakti ūdenī noturiet kanēļa standziņu. Nākamajā dienā ūdenim klāt pievienojiet piparmētru lapiņas un laima daiviņas.

Ieguvumi veselībai (neskaitot svara zudumu): Laims ir labs C vitamīna avots, kas palīdzēs uzlabot veselību. Tikmēr piparmētrām piemīt ļoti labas pretiekaisumu un antioksidantu īpašības. Piparmētras ieteicams lietot ja jums ir zarnu un ādas problēmas, alerģijas. Šis augs palīdz ārstēt arī klepu un saaukstēšanos.

unsplash.com

4. Kanēlis + auzu pārslas

Vēl viens ļoti labs veids, kā iekļaut uzturā kanēli, ir pagatavot auzu pārslu putru. Putras pagatavošanai nepieciešama pustējkarote kanēļa, pusglāze sagriezta banāna, pusglāze piena, 1/4 glāze auzu pārslu un šķipsniņa sāls.

Pagatavošana: Uzvāriet pienu. Kad piens sāk vārīties, pievienojiet klāt auzas. Vāriet auzas līdz brīdim, kad tās ir kļuvušas mīkstas. Pēc tam putru ielieciet bļodiņā. Pievienojiet klāt banānu, sāli un kanēli.

Ja vēlaties zaudēt svaru, tad putrai klāt nepievienojiet cukuru. Banāns sniegs putrai vēlamo saldumu, savukārt šķipsniņa sāls palīdzēs līdzsvarot garšas.

Ieguvumi veselībai (neskaitot svara zudumu): Banāni ir labs kālija avots. Kā zināms, tad kālijs palīdz regulēt sirdsdarbību, nodrošina pareizu muskuļu un nervu darbību, veicina labu vielmaiņu. Iekļaujot brokastīs banānus, jūs jutīsieties enerģiskāki. Savukārt auzu pārslas ir izcils šķiedrvielu avots. Tās palīdzēs labāk organismā uzsūkties barības vielām, kā arī auzas var veicināt tauku samazināšanos vēdera rajonā.

pexels.com

5. Kanēlis + brūnie rīsi

Kanēli var pievienot klāt ne tikai dažādiem saldajiem ēdieniem, bet arī pamatēdieniem. Pievienojot klāt kanēli brūnajiem rīsiem un dārzeņiem, jūs iegūsiet neticami gardu maltīti. Jums nepieciešama 1/4 glāze smalki sagrieztu burkānu, 1/4 glāze zirņu, 1/2 glāze brūno rīsu, pusotra glāze ūdens, 1/4 glāze smalki sagrieztu sīpolu, 2,5 cm kanēļa standziņa, 1 kardamons, 2 krustnagliņas, 1 tējkarote ingvera pastas, 1 tējkarote ķiploku pastas, 2 ēdamkarote olīveļļas, 1/2 tējkarote ķimenes, saujiņa koriandra lapu, 1/2 tējkarote sāls.

Pagatavošana: Uzvāriet katliņā ūdeni. Pievienojiet ūdenim klāt kanēļa standziņu, kardamonu un krustnagliņas. Pavāriet garšvielas aptuveni 30 sekundes. Pannā aptuveni minūti apcepiet ingvera un ķiploka pastu. Pievienojiet klāt sīpolus, cepiet tos tik ilgi līdz tie kļuvuši zeltaini brūni. Pēc tam pievienojiet klāt burkānus un zirņus, cepiet visu vēl divas minūtes. Klāt iepriekš apceptajām sastāvdaļām pievienojiet rīsus. Cepiet tos aptuveni 15 sekundes un pēc tam pievienojiet klāt garšvielu ūdeni un sāli. Kad viss gatavs, apkaisiet ēdienu ar ķimenēm un pasniedziet to kopā ar svaigām koriandra lapiņām.

Ieguvumi veselībai (neskaitot svara zudumu): Brūnie rīsi bagāti ar dažādām organismam vērtīgām barības vielam un ir labs šķiedrvielu avots. Šie rīsi var palīdzēt uzlabot insulīna rezistenci un samazināt sliktā holesterīna līmeni. Kardamons var palīdzēt zaudēt svaru, samazināt oksidatīvo stresu. Krustnagliņām piemīt pretiekaisuma īpašības un tās spēj samazināt saaukstēšanās simptomus. Tikmēr burkāni ir bagāti ar antioksidantiem un fenola savienojumiem. Tie spēj nomākt apetīti, veicina svara zudumu un palīdz novērst sirds un asinsvadu slimības. Zirņi ir vitamīniem, minerālvielām un fitoelementiem bagāti. Ingvers uzlabo gremošanas trakta darbību un imunitāti. Ķiplokiem piemīt pretmikrobu, pretiekaisuma īpašības. Savukārt koriandram piemīt pretsāpju un arī pretiekaisuma īpašības.

pexels.com

6. Kanēlis + kurkuma

Lai pagatavotu kanēļa un kurkuma dzērienu nepieciešama viena glāze silta piena, 1/4 tējkarote kanēļa, 1/4 tējkarote kurkuma.

Pagatavošana: Pievienojiet klāt siltam pienam kanēli un kurkumu. Visu kārtīgi samaisiet un dzeriet šo dzērienu īsi pirms gulētiešanas.

Ieguvumi veselībai (neskaitot svara zudumu): Kurkumai piemīt labas pretiekaisumu un pretmikrobu īpašības. Tā sastāvā esošie antioksidanti palīdz uzlabot vispārējo veselības stāvokli. Lietojot kurkumu, iespējams, samazināt aptaukošanos un sirds/asinsvadu slimību risku. Savukārt piens ir labs kalcija, D vitamīna, kālija, magnija un B12 vitamīnu avots. Dzerot pienu, jūs netikai stiprināt kaulus un zobus, bet varat arī noregulēt asinsspiedienu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija