6 lietas, kas jāzina, ja vēlies kļūt par veģetārieti

Uzturs 27.novembris 2022
 
unsplash.com
Pirms krasi mainīt savus ēšanas paradums nepieciešams izzināt dažādas detaļas. Piemēram, kļūstot par veģetārieti, jūs atsakāties no dzīvnieku valsts produktiem. Nelietojot šādus pārtikas produktus, jums jāzina kā kompensēt ar citiem pārtikas produktiem tajos esošās vielas, piemēram, olbaltumvielas. Tas nav nekas sarežģīts un ir visai viegli paveicams. Bet ko vēl nepieciešams zināt, lasiet tālāk rakstā!

unsplash.com

1. Ko neēd veģetārieši?

Brīdī, kad izvēlaties mainīt savu ēdienkarti un ēšanas paradumus, kļūstot par veģetārieti, ir svarīgi saprast, ko var un nevar ēst. Veģetārieši lielākoties no uztura izslēdz visus gaļas un zivs produktus. Ja nolemjat vairāk uzturā nelietot arī citus dzīvnieku izcelsmes produktu, piemēram, piena produktus un olas, tad jūs kļūstat par vegānu.

unsplash.com

2. Olbaltumvielām bagāti augu valsts produkti

Viens no gaļas produktu plusiem ir tāds, ka to ēdot mēs uzņemam vērtīgās olbaltumvielas. Brīdī, kad šie produkti tiek izslēgti no uztura, ir jāmeklē alternatīvas. Arī ar augu valsts produktiem var uzņemt proteīnus, piemēram, vērtīgās olbaltumvielas var uzņemt arī ar riekstiem, sēklām, pākšaugiem un graudaugiem.

unsplash.com

3. Sojas produkti

Izdzirdot vārdu soja, daudziem tas asociējas ar kaut ko sliktu. Bet tā nemaz nav. Sojas produkti ir lielisks gaļas aizstājējs. Ar soju veģetārieši var uzņemt vērtīgās olbaltumvielas. Veikalā pieejamajos veģetārajos produktus jeb gaļas aizstājējos, piemēram, cīsiņos vai pat desās, sastapsiet soju. Nebaidieties no sojas!

unsplash.com

4. Ieguvumi veselībai

Tā kā veģetārieši uzturā nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus, viņi ar pārtiku uzņem visai zemu piesātināto tauku daudzumu, kas ir ļoti pozitīvi. Piesātinātie tauki nelabvēlīgi ietekmē holesterīna līmeni. Vairākos pētījumos pierādīts, ka veģetāriešiem pastāv mazāka iespēja saslimt ar konkrētām veselības kaitēm, piemēram, sirds slimībām un 2. tipa cukura diabētu.

unsplash.com

5. Vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā

Atsakoties no gaļas produktiem, veģetāriešiem un īpaši vegāniem jāpievērš pastiprināta uzmanība tam, vai viņi ar pārtiku uzņem visas organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus. Izvēloties šādu uzturu, sekojiet līdzi dzelzs, cinka, kālija, D un B12 vitamīna līmenim organismā. Nepieciešamības gadījumā konsultējieties ar uztura speciālistu, lai uzzinātu kā ar pārtiku uzņemt šīs vērtīgās vielas.

unsplash.com

6. Kā kļūt par veģetārieti?

Jums nav obligāti uzreiz no uztura pilnībā jāizslēdz dzīvnieku izcelsmes produkti. Ja esat nolēmis mainīt savus ēšanas paradumus, izmaiņas varat veikt pakāpeniski. Piemēram, sāciet ar to, ka reizi vai divas reizes nedēļā ēdiet veģetāri. Šādi organismam būs vieglāk pierast pie pārmaiņām.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija