5 vienkārši ieteikumi, kā sākt dzīvot veselīgi

Uzturs 28.novembris 2022
 
unsplash.com
Dzīvot ilgu un veselīgu mūžu vēlas ikviens. Lai tā notiktu, nepieciešams sekot līdzi savam veselības stāvoklim un piekopt veselīgu dzīvesveidu. Tas nav nemaz tik sarežģīti, kā varētu šķist, atliek vien sākt. Pētījumā pierādīts, ka viens no ilgmūžības noslēpumiem ir veselīga pārtika. Zinātnieki aicina uzturā lietot vairāk augļus, dārzeņus, pākšaugus, graudaugus, riekstus, bet mazāk sarkanās un apstrādātās gaļas. Apkopojām piecus speciālistu ieteikumus, kā veiksmīgi sākt dzīvot veselīgi un mainīt savu ēdienkarti par labu veselībai.

pexels.com

1. Sekojiet līdzi saviem ēšanas paradumiem

Daudzi no mums ēd visu, kas pa rokai jeb neseko līdzi tam, ko liekam mutē. Tāpēc pirms sākt dzīvot veselīgi, svarīgi ir apzināties savus pašreizējos ēšanas paradumus un saprast, ko darām pareizi, ko darām nepareizi, uzskata dietoloģe Keltīna Zelmane. Dietaloģe iesaka pierakstīt visu, ko apēdat dienas laikā, cikos tas notiek, kur tas notiek. Šādi var vieglāk izprast, kāpēc konkrētajā brīdī kaut ko apēdāt, vai tas tiešām bija tāpēc, lai mazinātu izsalkumu, vai, piemēram, tā bija "stresa apēšana". Kad esat pierakstījis savus ēšanas paradumus, atliek tos izanalizēt un saprast, kam nepieciešams pievērst uzmanību, lai sāktu dzīvot veselīgi.

pexels.com

2. Plānojiet savus pirkumus un maltītes

Hārvārdas Medicīnas skolas pasniedzējs Toms Rifai uzsver, lai sāktu dzīvot veselīgi, svarīga ir plānošana. Viņš iesaka jau laicīgi izplānot to, ko grasīsieties ēst vēlāk. Tādējādi varēsiet izvairīties no impulsa pirkumiem. Speciālists iesaka arī maltītes, piemēram, pusdienas un uzkodas, gatavot mājās un ņemt līdzi uz darbu. Tādējādi vieglāk būs sekot līdzi tam, ko un cik daudz apēdat.

pexels.com

3. Atsakieties brokastīs no cukurotiem ēdieniem

Sāciet savu dienu ar veselīgu maltīti. Dietaloģe Dina Āronsone iesaka izskaust cukuru brokastīs. Ja dienas pirmajā ēdienreizē neēdīsiet cukurotus produktus, jums vieglāk būs no tiem izvairīties visas dienas laikā.

pexels.com

4. Samaziniet gaļas patēriņu

Visvienkāršākais veids, kā sākt vairāk ēst augu valsts produktus, ir vienā ēdienreizē dienā nelietot gaļas produktus. Sākotnēji tas var šķist grūti, taču tas būs labs ieguldījums jūsu veselībai. Eksperti iesaka tieši pusdienās neēst gaļas ēdienus.

pexels.com

5. Ēdiet to, ko mīlat

Mēs zinām, ka augļu un dārzeņu ēšana nāk par labu mūsu veselībai, taču tas nav daudzu cilvēku iecienīts ēdiens. Lai vieglāk būtu uzturā iekļaut pēc iespējs vairāk šo produktu, ēdiet tos augļus un dārzeņus, kas jums patiešām garšo. Ja ēdiens nešķitīs garšīgs, tad drīz vien zudīs motivācija ēst veselīgi.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija