5 dzērieni, kas veicina nespēku un nogurumu

Uzturs 1.decembris 2022
 
unsplash.com
Saglabājiet mundru prātu un enerģiju dienas laikā, atsakoties no šiem pieciem dzērieniem.

unsplash.com

1. Saldināta kafija

Ja jums jautātu, kuru dzērienu jūs izvēlaties dzert, lai gūtu enerģiju, visticamāk, ka izskanētu vārds kafija. Kafija tik tiešām mums sniedz enerģiju, par to ir jābūt pateicīgiem tajā esošajam kofeīnam. Izrādās, ka ne visi kafijas veidi var sniegt enerģiju, daži no tiem var gluži pretēji to "atņemt". Eksperti norāda, ja rītu sāksiet ar kafiju, kurai pievienots klāt ļoti liels cukura, sīrupu daudzums, tad ātri vien saņemsiet lielu enerģijas "lādiņu", bet tajā pašā laikā dienas otrajā pusē, kad cukura līmenis asinīs būs ievērojami pazeminājies, jutīsieties ļoti noguruši.

unsplash.com

2. Saldinātie dzērieni un ledus tēja

Papildus kafijai arī ar cukuru saldinātie dzērieni, piemēram, gāzētie dzērieni un ledus tēja, var likt jums izjust nespēku. Šie dzērieni satur rafinēto cukuru un var izraisīt straujas cukura līmeņa svārstības asinīs, tādējādi veicinot nogurumu. Regulāra saldinātu dzērienu lietošana var ne tikai ietekmēt jūsu enerģijas līmeni, bet arī palielināt dažādu slimību risku. Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Diabetes Care" atklājās, ka cilvēkiem, kuri katru dienu patērē saldinātus dzērienus pastāv par 26% lielāks risks saslimt ar 2. tipa diabētu nekā tiem, kuri šādus dzērienu lieto vien pāris reizes mēnesī.

unsplash.com

3. Augļu smūtiji

Augļu smūtiji ir ļoti veselīgi. Tie ir vitamīniem un minerālvielām bagāti. Dzerot šādus smūtijus, jūsu veselībai tiek sniegts daudz laba. Tomēr pastāv arī viens būtisks mīnuss. Pateicoties tam, ka smūtiji tiek gatavoti no augļiem, tie satur lielu daudzumu dabīgā cukura. Arī šāda veida cukurs veicina strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, kas pēcāk strauji samazinās, izraisot nogurumu, aizkaitināmību un izsalkumu. Lai izvairītos no strauja enerģijas izsīkuma, eksperti iesaka augļu smūtijiem pievienot klāt proteīna pulveri, zemesriekstu sviestu.

unsplash.com

4. Enerģijas dzērieni

Var šķist dīvaini, ka enerģijas dzērieni var izraisīt nogurumu. Neskatoties uz nosaukumu, šiem dzērieniem ir visai īslaicīga ietekme uz mūsu enerģijas līmeni. Lai gan šie dzērieni var sniegt ātru enerģijas "uzliesmojumu", tie, iespējams, radīs lielu nogurumu vēlākā dienas laikā. Turklāt enerģijas dzērieni var izraisīt arī vairākas citas negatīvas blakusparādības, piemēram, paaugstinātu sirdsdarbības ātrumu, augstu asinsspiedienu, sliktu miega kvalitāti.

unsplash.com

5. Alkohols

Alkoholam piemīt nomierinoša iedarbība. Līdz ar to lietojot alkoholu varam justies miegaini. Tomēr interesanti ir tas, ka alkohola lietošana īsi pirms gulētiešanas var pasliktināt miega kvalitāti, jo alkohols palielina epinefrīna līmeni organismā. Epinefrīns ir stresa hormons, kas paātrina sirdsdarbību.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija