5 neveselīgākie sarkanas krāsas pārtikas produkti

Uzturs 5.janvāris 2023
 
pexels.com
Alūra sarkanais AC (E129) ir sarkanā krāsviela, kura tiek pievienota klāt dažādiem ēdieniem, dzērieniem, lai tie iegūtu košu krāsu un piesaistītu uzmanību, veicinot vēlmi tos iegādāties. Šī mākslīgā krāsviela, kas bieži vien ir atrodama daudzās uzkodās, raisa diskusijas par to, cik tā vispār ir veselīga. Daļa veselības ekspertu uzskata, ka šī krāsviela ir neveselīga un cilvēkiem nevajadzētu uzturā lietot produktus, kuru sastāvā ir E129. 

Dietoloģe Stefānija Csasara atklāj, ka atsevišķos pētījumos pierādīts, ka E129 var saasināt alerģijas simptomus, veicināt hiperaktivitāti bērniem. "Svarīgi atzīmēt, ka pārtikas krāsvielas neizraisīja uzvedības traucējumus bērniem, taču, kad šie krāsvielām bagātie pārtikas produkti tika uzņemti no bērnu uztura, viņu simptomi samazinājās."

Eksperte norāda, ka šī krāsviela visbiežāk ir sastopama pāstrādātos produktos, uzkodās, saldinātajos dzērienos, konfektēs.

pexels.com

1. Sarkanā samta kūka

Jau pats kūkas nosaukums vēsta, ka tā būs sarkanā krāsā. Lai iegūtu šo toni, kūkas pagatavošanas procesā tiek izmantotas pārtikas krāsvielas, visbiežāk tieši E129. Treneris, dietologs Džesijs Feders norāda, ka tieši sarkanā samta kūka ir viens no neveselīgākajiem desertiem. "Sarkanā samta deserti, piemēram, sarkanā samta kūka, cepumi un kūciņas, ir vieni no neveselīgākajiem pārtikas produktiem, kuriem ir pievienota sarkanā krāsviela. Tie visi satur ievērojami daudz cukura, neveselīgos taukus, pārstrādātos ogļhidrātus un kalorijas."

unsplash.com

2. Sarkanā želeja

Sarkanais želatīns jeb želeja savu krāsu iegūst pateicoties pārtikas krāsvielām. Veikalos pieejamās želejas nav veselīgas vairāku iemeslu dēļ. Šādi produkti ir ar mazu uzturvērtību, jo, lasot sastāvu, viena no pirmajām sastāvdaļām ir cukurs. Tas nozīmē to, ka tā tur ir ļoti daudz. Kā zināms, tad liels cukura patēriņš negatīvi ietekmē veselību.

unsplash.com

3. Sarkanas krāsas konfektes

Ne visas konfektes satur mākslīgās krāsvielas, taču daļai no tām sastāvā var izlasīt šādus vārdus. Kā zināms, tad konfektes var uzskatīt par kārumu, kuru nav ieteicams ēst katru dienu, pateicoties tajā esošajam lielajam cukura daudzumam. Kā min uztura speciāliste Trista Besta, tad saldumi, kuriem pievienotas klāt sarkanās pārtikas krāsvielas, ir īpaši neveselīgi. Piemēram, ēdot sarkanas krāsas želejas konfektes mēs visticamākais, ka neapēdīsim vienu konfekti, bet teju visu paku, tāpēc vienlaicīgi tiks uzņemts liels daudzums krāsvielas. Konfektēs esošais cukura un tauku daudzums padara šo našķi īpaši neveselīgu un var veicināt hiperaktivitāti.

pexels.com

4. Pārstrādāti gaļas produkti

Interesanti, bet vai zinājāt, ka sarkano krāsvielu var sastapt arī pārstrādātos gaļas produktos? Piemēra, atsevišķas desas var saturēt pārtikas krāsvielas. Nemaz neapzinoties mēs ar šāda veida produktiem uzņemam mākslīgās pārtikas krāsvielas.

pexels.com

5. Čipši

Arī šis punkts var likties pārsteidzošs, jo čipsi visbiežāk ir tieši dzeltenā krāsā. Tomēr atsevišķu zīmolu čipsi var saturēt arī sarkano pārtikas krāsvielu. Šāda veida pārtikas krāsvielas tiek izmantotas, lai čipšiem piešķirstu sarkanu vai sarkanbrūnu krāsu. Šādas krāsvielas tiek pievienotas, lai čipsus padarītu vizuāli pievilcīgākus. Čipšiem tiek pievienota tieši pārtikas krāsviela E129, jo tā laika gaitā neizbalē un nemainīgi saglabā savu nokrāsu, tāpēc tā tiek izmantota produktiem, kuriem ir ilgs derīguma termiņš.





Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija