Cik daudz ir par daudz? 10 produktu ieteicamie porciju lielumi

Uzturs 6.februāris 2023
 
unsplash.com
"Kas par daudz, tas par skādi" - vēsta latviešu teiciens. Šo sakāmvārdu var attiecināt uz dažādām lietām, tai skaitā ēdienu. Vai zinājāt, ka ar atsevišķiem pārtikas produktiem, ēdot tos lielā daudzumā, varat "pārdozēt"? Eksperti noteikuši vairākiem pārtikas produktiem ieteicamo diennakts devu jeb cik daudz ieteicams apēst dienas laikā, lai nekaitētu veselībai. 

unsplash.com

1. Banāni

Lai arī banāni ir augļi un tie ir veselīgi, tas nenozīmē to, ka dienas laikā varam apēst neskaitāmi daudz šī dzeltenā augļa. Banāni spēj organismu nodrošināt ar vairākām vērtīgām uzturvielām, tomēr dienas laikā nevajadzētu apēst vairāk nekā divus banānus.

unsplash.com

2. Olas

Vai zinājāt, ka cilvēkiem, kuri sirgst ar dažādām sirds slimībām, nav ieteicams aizrauties ar olu ēšanu? Tajā pašā laikā, ja jums nav paaugstināts holesterīns, tad eksperti atzīst, ka dienas laikā varat apēst vienu olu.

unsplash.com

3. Sāls

Mēs nespējam iedomāties savas maltītes bez šī garšas pastiprinātāja, taču, lai nekaitētu savai veselībai, nepieciešams ievērojami limitēt diennakts laikā uzņemto sāls daudzumu. Kā norāda eksperti, tad pieaugušajiem diennakts ieteicamā sāls deva ir viena tējkarote jeb seši grami.

unsplash.com

4. Olīveļļa

Šī ir viena no veselīgākajām eļļām. Par spīti tam, ka šī eļļa var sniegt pozitīvu labumu veselībai, dienas laikā nevajadzētu "apēst" vairāk nekā pusotru ēdamkaroti eļļas.

unsplash.com

5. Cukurs

Cukurs padara ēdienu garšīgākus, bet tas nav labs mūsu veselībai. Sievietēm ieteicams dienas laikā uzņemt līdz sešām tējkarotēm cukura, vīriešiem - deviņām.

unsplash.com

6. Piens

Piena produkti ir ne tikai gardi, bet arī veselīgi. Tomēr arī šo produktu (pienu) nav ieteicams lietot pārmērīgā daudzumā, lai nenodarītu kaitējumu savai veselībai. Dienas laikā pieaugušajiem ieteicamais piena daudzums ir trīs glāzes.

unsplash.com

7. Melna kafija

Vairāki pētījumi apstiprinājuši, ka melna kafija ir veselīga. Tomēr tajā pašā laikā, dzerot to pārlieku lielos daudzumos, mēs varam nodarīt arī sev, savai veselībai pāri. Kā izrādās, tad lielākā daļa pasaules iedzīvotāju diennaktī izdzert līdz pat četrām tasēm (945 ml) melnas kafijas. Tieši šis ir arī kafijas ieteicamais limits!

unsplash.com

8. Apelsīni

Apelsīni ir labs C vitamīna avots. Tieši pateicoties tam, ka šis auglis satur daudz C vitamīna, ekperti min, ka dienas laikā nevajadzētu apēst vairāk par vienu apelsīnu. Ēdot šo augli lielos daudzumos, var rasties kuņģa - zarnu trakta problēmas.

unsplash.com

9. Melnā tēja

Ir veikti pētījumi, kuros noskaidrots, ka katru dienu izdzerot aptuveni trīs tases melnās tējas, iespējams, var samazināties insulta risks. Lai arī tā ir pozitīva vēsts, tomēr esiet piesardzīgi ar šo tēju, jo tā tāpat kā kafija satur kofeīnu un var izraisīt bezmiegu.

unsplash.com

10. Maize

Daudz cilvēki nespēj iedomāties savu ikdienu bez gardas, mīkstas, svaigas maizes. Reizēm mēs to noteikti mēdzam apēst par daudz, bet cik ir par daudz? Kā norāda eksperti, tad cilvēki, kuri diennakts laikā uzņem 1800 līdz 2000 kalorijas, savā ēdienkartē var iekļaut līdz pat sešām maizes šķēlēm (vai trīs baltmaizes šķēlēm).

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija