4 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja lietojam par daudz sāls

Uzturs 22.aprīlis 2023
 
unsplash.com
Sāls palīdz izcelt ēdiena garšu, taču ir jābūt uzmanīgiem ar to, cik daudz to izmantojam, lai nekaitētu savai veselībai! Kas notiek ar ķermeni, ja lietojam par daudz sāls?

unsplash.com

1. Rodas problēmas ar sirdi un asinsvadiem

Visizplatītākās veselības problēmas, kas saistītas ar augsta sāls (nātrija) patēriņu, ir augsts asinsspiediens vai hipertensija. Hipertensija tiek uzskatīta par "kluso slepkavu", jo tai ir ļoti maz pazīmju vai simptomu, ko cilvēki var redzēt vai sajust. Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā "Hypertension", hipertensija var attīstīt sirds un asinsvadu slimības. Žurnālā "Lancet" publicētajā pētijumā minēts, ka augsts asinsspiediens izraisa 54% no visiem insultiem un 47% no visām koronāro sirds slimībām.

unsplash.com

2. Pampums

Sāls veicina ūdens aizturi organismā. Līdz ar to ēdot pārlieku sāļus ēdienus, jūs pēc pāris stundām varat izjust diskofortu jeb justies uzpampuši. Pampums var parādīties ne tikai rokās un kājās, bet arī uz sejas. Organismam būs nepieciešams laiks, lai no ķermeņa izvadītu laukā lieko šķidrumu un sāli, tāpēc pampums tik drīz nepazudīs.

unsplash.com

3. Pieaug svars

Liels sāls patēriņš ne tikai veicina īslaicīgu pampumu, bet arī svara pieaugumu. Kā arī, ikdienā patērējot lielu daudzumu sāls, jūs riskējat ar aptaukošanos. Žurnālā "Hypertension" publicēts pētījums, kurā atklājās, ka pastāv cieša saikne starp augstu nātrija patēriņu un lieko svaru, aptaukošanos, neatkarīgi no tā, cik daudz kaloriju dienas laikā uzņemat.

unsplash.com

4. Biežas un neciešamas migrēnas

Pirmie pētījumi, kas apstiprināja saistību starp lielu sāls patēriņu un migrēnas pasliktināšanos tikai veikti jau 1940. gadā. Pēdējais pētījums veikts pirms diviem gadiem, 2021. gadā. Tajā piedalījās 262 cilvēki. Noskaidrojās tas, ka tiem cilvēkiem, kuri ikdienā piedzīvo migrēnas un kuriem ir augstāks nātrija līmenis urīnā, šīs sāpes ir ilgākas un neciešamākas, nekā tiem, kuri ikdienā ēd mazāk sāļus ēdienus.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija