7 iemesli, kāpēc katru rītu sākt ar auzu pārslu putru

Uzturs 23.maijs 2023
 
unsplash.com
Cilvēkus varētu iedalīt divās kategorijās. Vieni ir tie, kuri ir īsteni auzu pārslu putras cienītāji, bet otri turas pa gabalu no šī brokastu ēdiena. Kā zināms, tad brokastis ir svarīgākā dienas ēdienreize, tāpēc svarīgi no rītiem ir ēst veselīgi un sabalansēti. Uztura speciālisti norāda, ka tieši auzu pārslu putra ar dažādām piedevām ir izcils veids, kā sākt dienu. Lasiet tālāk rakstu un uzziniet, kāpēc brokastīts vajadzētu ēst šo sātīgo putru!

unsplash.com

1. Skaistai un veselīgai ādai

Eksperti iesaka auzu pārslas uzturā iekļaut ikvienam, kuram ir problemātiska sejas āda. Auzu pārslās esošie neskaitāmie vitamīni un mikroelementi palīdzēs veicināt veselīgu sejas ādu. Piemēram, auzu pārslās esošais cinks palīdz attīrīt ādu un izvadīt no tās laukā toksīnus. Tikmēr auzu pārslās esošais dzelzs palīdz mitrināt un barot ādu. Mangāns palīdz noņemt tūsku un samazināt iekaisumu procesus, kā arī veicina ātrāku brūču, sasitumu un apdegumu dzīšanu. Tikmēr magnijs normalizē asinsriti un nodrošina ādas šūnu atjaunošanos.

unsplash.com

2. Labs olbaltumvielu avots

Aptuveni viena porcija vai astoņas ēdamkarotes auzu pārslu nodrošina ķermeni ar aptuveni 15% no dienā ieteicamā olbaltumvielu daudzuma. Olbaltumvielas ir ļoti svarīgas muskuļu augšanas procesā. Ir vēl kāda laba lieta attiecībā uz auzu pārslām un muskuļiem. Auzu pārslas satur arī E vitamīnu, antioksidantus un glutamīnu, kas palīdz muskuļiem ātrāk atjaunoties.

unsplash.com

3. Izcils antioksidantu avots

Auzu pārslas ir labs antioksidantu avots. Piemēram, tajās esošais avenantramīds palīdz novērst niezi, iekaisumu procesus un augstu asinsspiedienu. Kā arī tās satur vērtīgo beta-glikānu, kas pazemina cukura līmeni asinīs.

unsplash.com

4. Nozīmīgs enerģijas avots

Auzu pārslas ir labs ogļhidrātu avots. Pateicoties tam, ka tās satur daudz ogļhidrātu, tās ir labs enerģijas avots tieši no rītiem!

unsplash.com

5. Palīdz zaudēt lieko svaru

Pastāv cieša saistība starp auzu pārslu ēšanu un vielmaiņas ātrumu. Kā izrādās, tad auzu pārslas var uzlabot vielmaiņu, vienlīdz paātrinot svara zudumu. Auzu pārslās esošie ogļhidrāti palīdz mums regulēt apetīti jeb izjust ilgāku sāta sajūtu.

unsplash.com

6. Samazina holesterīna līmeni

Auzu pārslās ir atrodama šķiedrviela, kuru sauc par beta-glikānu. Tā palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Kā arī, pateicoties auzu pārslās esošajai linolskābei un šķīstošajām šķiedrvielām, var pazemināties triglicerīdu un sliktā holesterīna līmeni asinīs.

unsplash.com

7. Samazinā sirds slimību risks

Auzu pārslas ir bagātas ar veselīgajiem taukiem. Pateicoties tiem, ēdot auzu pārslu putru, jūs ne tikai varat zaudēt svaru, uzlabot vielmaiņu u.c., bet arī veicināt labu sirds veselību.






Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

... kāpēc tiek noklusēts par fitīnskābes, kura ir auzu pārslās, kaitīgo ietekmi uz organismu..., tiek neitralizēts kalcijs no organisma...

26.maijs 2023 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija