VAKARA ZIŅAS: Asinsvadu patoloģijas grauj dzīves kvalitāti

Veselība 25.februāris 2019
 
Santa Raita
 
Latvijas iedzīvotājiem jeb mūsu rases pārstāvjiem, kam ir relatīvi gaiša ādas krāsa, tā ir ļoti jutīga pret saules ultravioleto (UV) starojumu un citiem ārējiem apstākļiem. Tāpēc dažādas paplašinātu asinsvadu patoloģijas un pigmentācijas problēmas mums ir īpaši aktuālas.

Mūsdienu modernā medicīna un kosmetoloģija arvien progresē, piedāvājot pacientiem jaunākās un saudzīgākās metodes, kas ļauj veiksmīgi ārstēt dažādu ādas veidojumu, dzimumzīmju, asinsvadu un pigmentu patoloģijas. Kā lāzertehnoloģijas strādā veselības un skaistuma vārdā, skaidro Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Jeļena Moisejenko-Goluboviča.

Skar vai nu seju, vai kājas

Asinsvadu patoloģijas mēdz būt ļoti dažādas, un tās skar vai nu seju, vai kājas (vēnu varikoze). Parasti cilvēkam ir viena vai otra problēma, sliktākajā gadījumā - abas.

Pie asinsvadu patoloģijām pieskaitāmas rozācija, kuperoze, teleangiektāzijas - tie ir sarkanas vai zilas krāsas paplašināti zemādas kapilāri (tautā sauktas par asinsvadu zvaigznītēm), kas veidojas gan uz sejas, īpaši uz deguna un vaigiem, gan uz kājām, kas savukārt ir vēnu varikozes attīstības sekas. Arī angiomas, kas ir labdabīgi asinsvadu veidojumi - tie līdzinās plakaniem vai kupolveida elementiem un var parādīties jebkurā vietā uz ķermeņa. Arī kapilārās hemangiomas jeb asinsvadu dzimumzīmes, kas ir labdabīgi ādas veidojumi.

Logo

Viena no biežākajām un nepatīkamākajām problēmām, kas skar sejas ādu un tādējādi būtiski mazina dzīves kvalitāti, ir rozācija - hroniska, bet joprojām ne līdz galam izprasta ādas slimība, kas attīstās pamazām un visbiežāk parādās apmēram pēc 30 gadu vecuma. Tai ir dažādas izpausmes, sākot no viegla un pārejoša sejas (vaigu, deguna, zoda vai pieres) apsārtuma, līdz pat ļoti izteiktām un nepatīkamām ādas problēmām, kas sagādā diezgan lielu diskomfortu. Tas ir sejas ādas asinsvadu iekaisums, kas periodiski var pastiprināties un atkal pāriet. Slimībai progresējot, var veidoties arī pūtītes, kas izraisa velkošu un dedzinošu sajūtu. Tāpēc rozācijas gadījumā ir svarīgi veikt dažādas profilaktiskas darbības, kas balstās uz simptomu mazināšanu, slimības progresēšanas apturēšanu un simptomu noturēšanu tās vieglākajās izpausmēs, tādējādi uzlabojot dzīves kvalitāti.

Pacienti uz mūžu

Pārmērīgu asinsvadu paplašināšanos provocē gan UV starojums, gan stress, gan mūsu klimatam raksturīgie laika apstākļi - mitrums, krasas temperatūras pārmaiņas, brāzmains vējš, ziemā arī sausais iekštelpu gaiss -, gan atsevišķi pārtikas produkti (jo īpaši asi ēdieni), karsti dzērieni un alkohols (sevišķi sarkanvīns), gan pārkaršana (karstā vannā, pirtī, darbā virtuvē pie tvaika katliem), gan smaga fiziska slodze.

Diezgan izplatīta problēma ir paplašināti asinsvadi ap degunu. Ne tikai sievietēm, bet jo īpaši vīriešiem un paaugstinātas fiziskās slodzes sportistiem. Lai slimība neprogresētu, tie ir laikus jāsāk līmēt ciet ar lāzeri, jo, slimību neārstējot, deguns paliek hipertrofēts - tas palielinās, uzbriest, izskatās tūskains, uzburbis un grubuļains. Medicīnā to sauc par rinofīmu, un to ārstē jau ķirurģiski. Vīriešiem šī slimība var sākties jau jaunībā, tāpēc, pamanot pirmās izmaiņas, savlaicīgi jāgriežas pie ārsta, lai slimībai neļautu progresēt un pēc gadiem deguns nebūtu jāoperē. Pirmās pazīmes ir izteikti zilgani vai sarkanvioleti asinsvadi ap degunu. Vīriešiem lielākoties prevalē zilganā krāsa, savukārt sievietēm rozācijas dēļ sarkani violeta ādas krāsa veidojas vaigu zonā.

Ja slimību laikus sāk ārstēt, to var apturēt, bet garantijas, ka slimība vairs neatkārtosies, gan nav, jo - pacienti ar asinsvadiem ir pacienti uz mūžu. Par to ārsts pacientu parasti informē jau pirmajā vizītē, un, lai neļautu slimībai zelt un plaukt, jo tai ir dažādas stadijas, kopīgi tiek sastādīts ārstēšanas plāns. Parasti vienreiz gadā - rudenī vai ziemā - pacientam iesaka atrādīties pie dermatologa, kurš ar dermatoskopa palīdzību izvērtē ādas stāvokli apstrādes zonā, lai pārliecinātos, ir vai nav vajadzīga uzturošā terapija.

Lāzerterapijas zelta standarts

Asinsvadu patoloģijas var risināt ne tikai medikamentozi un ar dermokosmētikas palīdzību, bet daudz efektīvāk - ar mūsdienīgu lāzerterapiju. Protams, katrs veidojums vispirms tiek pārbaudīts ar dermatoskopu, jo ir svarīgi izslēgt, piemēram, onkoloģisku slimību, kas jāārstē jau ar citām metodēm.

Lāzerplastikas klīnikas pieredzējušie speciālisti strādā gan ar neodīmija lāzeriem (dziļākiem asinsvadiem, īpaši deguna zonā), gan intensīvi pulsējošās gaismas sistēmu, gan pasaulē atzītāko un par zelta standartu dēvēto jaunākās paaudzes krāsvielu lāzeru sistēmu «Vbeam», kas ne tikai likvidē apsārtumu, bet noņem arī iekaisumu - tas dod vislabāko rezultātu, iedarbojoties uz asinsvadiem. Procedūru skaits katram pacientam ir individuāls, bet pamatā variē no vienas līdz trim: ja slimība ir sākuma stadijā, parasti pietiek ar vienu procedūru, ja slimība ir ielaista, būs vajadzīgs procedūru kurss, un to skaits atkarīgs no tā, kā asinsvadi reaģē uz ārstēšanu.

Asinsvadiem ap degunu parasti pietiek ar divām procedūrām - strādājot ar neodīmija lāzeri, apsārtums saglabājas apmēram pusstundu, stundu, kas nozīmē, ka vajadzības gadījumā pacients pēc procedūras var arī doties atpakaļ uz darbu. Ar vaigiem ir sarežģītāk - pēc procedūras ir viegls apsārtums, tūska, kas uzsūcas vidēji divu trīs dienu laikā. Pēc tam ārsts izvērtē, ir vai nav vajadzīga atkārtota procedūra.

Rozācijas gadījumā, kas ir hroniska iekaisīga dermatoze un grūti padodas ārstēšanai, pārsvarā izmanto krāsvielu lāzeru - tas ievērojami mazina gan apsārtumu, gan iekaisumu. Lāzerplastikas klīnikā nonāk arī pacienti ar papulo-pustulāro rozāciju, kas ir šīs slimības jau vissmagākā forma. Tādi pacienti nereti ir izmēģinājuši visu dermatoloģisko arsenālu, bet nekas nelīdz. Un arī tādos gadījumos izmanto krāsvielu lāzeru, kas būtiskus uzlabojumus garantē jau pēc pirmās procedūras. Protams, lai izvairītos no slimības saasinājuma, ir svarīgi veikt arī papildu terapiju.

Ģenētika, hormoni, nervi

Sākotnēji asinsvadu patoloģijas provocē gan ģenētika, gan hormonālā un nervu sistēma. Pēdējās divas kopā regulē asinsvadu sieniņu caurlaidību, un tas ir tik smalks mehānisms, kas, patiesībā, līdz galam vēl nav izzināts. Bet skaidrs ir viens, ka asinsvadu paplašinājumi, kas parādās jau pieaugušo vecumā, pārsvarā notiek uz nervu un hormonālās sistēmas disregulācijas fona. Tie ir labdabīgi, nav kaitīgi un veselībai bīstami, bet signalizē par to, ka asinsvadus ir nepieciešams nostiprināt. Tas ir vairāk kosmētisks defekts, bet, izmantojot mūsdienu lāzerterapiju, to var ļoti efektīvi novērst. Protams, pirms tam veicot papildu izmeklēšanu pie gastroenterologa, ginekologa, endokrinologa - lai izslēgtu vairogdziedzera un hormonālās sistēmas patoloģijas. Ja tādu nav, var strādāt kosmētiski tikai ar lāzeru.

Protams, jāņem vērā arī vecuma radītās izmaiņas, kas saistītas ar asinsriti: mainās arteriālais asinsspiediens, daudziem parādās aritmija, un tas atspoguļojas arī uz ādas - asinsvadi paplašinās. Tas apgrūtina rozācijas ārstēšanu. Šādos gadījumos vienīgā iespēja, kā uzturēt vizuālo stāvokli, ir sistemātiska zāļu lietošana un lāzerprocedūras kursa veidā. Ir pacienti, kuriem efekts saglabājas pat četrus piecus gadus. Tas, protams, ir ļoti individuāli, bet problēmu risināt var.

Kosmētika neārstē

Meklējot risinājumu rozācijai, kas ir visizplatītākā asinsvadu problēma, pacienti nereti pēc palīdzības vēršas vispirms aptiekā. Bet - visi bezrecepšu līdzekļi, kas ir domāti šai problēmai, ir tikai dermokosmētika jutīgai, uz apsārtumu tendētai ādai. Tās sastāvā parasti ir zaļais pigments, kas mazliet retušē un vizuāli nomierina apsārtumu, tādējādi ļaujot pacientam justies komfortablāk, bet tā nav specifiska ārstēšana - neviens no lokāli lietojamiem medikamentiem nenodrošina paplašināto sejas asinsvadu izzušanu. Vienīgais risinājums ir dažāda tipa lāzeri, kas iedarbojas uz asinsvadiem, tos salipinot, un Lāzerplastikas klīnikā, kas darbojas kopš 1999. gada, ir pieejams daudzveidīgs lāzertehnoloģiju klāsts, kas ļauj ārstēt visdažādāko ādas veidojumu, dzimumzīmju, asinsvadu un pigmentu pataloģijas - gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Kontakti:

Adrese: Rīga, Baznīcas iela 31, 3. stāvs

E-pasts: info@lazerplastikasklinika.lv

Telefons: +371 67 295 066

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija