VAKARA ZIŅAS: Ministra padomniece Jonite pievēršas dzīvei bez atkritumiem

Dzīvo gudri! 15.maijs 2019
 
Ekrānuzņēmums no Instagram
LL Lauma Lapsa, Dana Dravniece
 
Modes blogere un Latvijas Republikas ekonomikas ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Beata Jonite (23) pievērsusies dzīvei bez atkritumiem jeb «Zero waste» dzīvesveidam.

«Jautājumi par vidi, ekoloģiju un dzīvnieku aizsardzību mani vienmēr ir interesējuši. Aptuveni pirms pieciem gadiem kļuvu par vegāni. Pirmos 3,5 gadus biju karojoša vegāne, kas mudināja arī citus pievērsties šādam dzīvesveidam, jo tas ir labi planētai un arī veselībai. Savukārt par «Zero waste» jeb dzīvi bez atkritumiem zināju jau sen, bet tas mani iepriekš nebija uzrunājis. Gan vegānisms, gan «Zero waste» ir dzīvesveids, pie kura ikvienam pašam ir jānonāk. Nedomāju, ka to var uzspiest. Dzīvei bez atkritumiem pievērsos pirms pieciem mēnešiem un esmu tikai tāds iesācējs. Sāku izprast, domāt līdzi un skatīties, kā varu dažādus produktus aizvietot ar videi draudzīgākiem. Tas ir ļoti interesanti. Savā ziņā esmu iegājusi pat azartā. Ir ļoti interesanti. Pirmoreiz aizgāju uz beziesaiņojuma veikalu «Turza», kur produkti, starp citu, ir lētāki nekā citviet. Šajā veikalā ir arī dažādi ļoti interesanti priekšmeti, piemēram, bambusa zobu birste, mājas tīrīšanas līdzekļi, kas aizvieto sadzīves ķīmiju, kas nav laba ne videi, ne mūsu organismam. Ir arī liela dārzeņu, augļu un graudaugu izvēle, dažādi našķi, piemēram, zemesriekstu sviesti. Protams, doties uz šādu veikalu nav tik ērti kā uz «Rimi», kur visus produktus saliec plastmasas maisiņos, bet tas ir tā vērts.

Zinu, ka daudzi, kas pāriet uz «Zero waste» jeb dzīvi bez atkritumiem, nomaina plastmasas traukus pret stikla vai alumīnija. Uzskatu, ka tas nav pareizi, jo gala rezultātā estētisku trauku dēļ, esi izmetis to, kas varētu kalpot tev un nākamai paaudzei. Vēlme nopirkt daudzus skaistus trauciņus, lai ieliktu bildi «Instagram», parādot, cik esi stilīgs, radīs postu, nevis palīdzēs. Nedomāju, ka estētika ir galvenais, par ko domāt.

Kā jau jebkurai meitenei, arī man ir ļoti daudz krājumu ar neizlietotiem produktiem - matu kondicionieri, šampūni un tušas. Vienmēr ir vēlme iegādāties kaut ko jaunu un paplašināt savu lietu kolekciju, nevis izlietotot esošos produktus. Bet tas nav vajadzīgs! Jo mazāk ir mantu, jo tīrāka ir mūsu dzīve un prāts. Ar to arī jāsāk! Uz šo dzīvesveidu jāpāriet pakāpeniski - soli pa solim. Jāiemācās efektīgāk un produktīvāk izmantot jau esošās lietas, nevis doties uzreiz uz beziesaiņojuma veikalu.

Ja kādreiz, esot veikalā, man roka pastiepās pēc cita šampūna, jo tas smaržo labāk nekā mājās esošais, tagad vispirms izlietošu esošo šampūnu un tikai tad iegādāšos jaunu. Ja pirkšu jaunu šampūnu, tad nevis šķidrā, bet ziepju kubiņa veidā. Iegādājos to, ja nemaldos Parīzē. Tā kā cietie šampūni ir ziepju formā, tie izlietojas daudz lēnāk, līdz ar to ir finansiāli izdevīgāki. Latvijā atrast šādus šampūnus pagaidām ir grūti, it sevišķi problemātiskiem matiem - plāniem un taukainiem, kādi ir manējie. Ārzemēs tomēr viss ir vairāk attīstījies. Domāju, ka ar laiku Latvijā parādīsies videi draudzīgākas preces un būs arī lielāka izvēle. Pagaidām pie mums tas ir jaunums. Cilvēki tikai tagad ir sākuši domāt par to un šāda veida aktivitātēm, lai gan zinātne par tādām vides problēmām ir runājusi jau sen. Vienkārši cilvēki tagad sākuši sekot līdzi šim dzīvesveidam, jo šī kustība ir ieguvusi trendīgu nosaukumu - «Zero waste». Par to runā sociālo tīklu cilvēki un slavenības. Kā jau teicu iepriekš, lai pa īstam izprastu šo dzīvesveidu, līdz tam ir jānonāk katram pašam. Jāsaprot mērķis, kāpēc to dari. Galvenais ir samazināt atkritumu daudzumu, kurus veido, nevis dzīties pēc smaržīgāka šampūna, skaistākiem trauciņiem vai stilīga tēla sociālajos tīklos,» par lielāku popularitāti arī Latvijā guvušo dzīvesveidu stāsta Beata Jonite.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija