VAKARA ZIŅAS. Vai vērts atjaunot attiecības ar bijušo? Zvaigžņu padomi

LV Blogeri 22.maijs 2019
 
Aivars Ķesteris/F64Photo Agency
LL Lauma Lapsa, Dana Dravniece
 
Attiecībās katram nākas saskarties ar problēmām, sarežģījumiem un pat diezgan krasu emociju gammu. Mēdz rasties tik sarežģītas situācijas, ka cilvēki izlemj katrs doties uz savu pusi. Tomēr dažreiz atlaist nav nemaz tik vienkārši. Un rodas jautājums, atgriezties un dot otru iespēju vai nodedzināt visus tiltus un doties tālāk!?

Alekss Silvērs: «Beigas ir beigas.»

«Es ļoti labi zinu, kā tas ir. Piecus gadus dziedāju duetā ar draudzeni. Pagaidām varu atklāt, ka viņa nu jau ir bijusī draudzene un kolēģe. Sapratu to, ka neko negribu un nevaru atgriezt mūsu attiecībās. Beigas ir beigas. Ja cilvēks pasaka, ka tas ir viss, tad tas arī ir viss. Dzīvē ir bijušas daudzas reizes, kad esmu teicis: «Pamēģināsim vēlreiz!» Bet gala rezultāts bijis viens un tas pats. Man gan ir draugi, kuriem savstarpējās attiecības pēc šķiršanās ir krietni uzlabojušās. Ja kādam tas nostrādā, super! Esmu priecīgs par viņiem. Man tā nav bijis. Es uzskatu, ka nav vērts atgriezt bijušās attiecības. Protams, ir arī jautājums, kāpēc cilvēki izšķīrās. Ja tas ir bijis mēģinājums padzīvot atsevišķi un paskatīties, kā būs, tad varbūt ir jēga atgriezties. Bet ja kāds attiecībās ir krāpis otru cilvēku, tad gan tālāk nav kopīgs ceļš ejams,» savā pieredzē dalās dziedātājs Alekss Silvērs.

Gaitis Lazdāns: «Piedot, aizmirst un dzīvot tālāk.»

«Domāju, ka cilvēki pēc šķiršanās var būt draugi. Par romantisko pusi gan ir grūti spriest. Tas ir jautājums, uz kuru ir grūti atbildēt. Viss ir atkarīgs no situācijas, kas katram ir individuāla. Ja atdzimst kaut kas vairāk par draudzību, tad - kāpēc gan ne!? Dedzināt visus tiltus nav tas prātīgākais. Protams, atsevišķās situācijās arī tiltu dedzināšana var būt noderīga. Jebkurā gadījumā noteikti nevajag turēt ļaunu prātu uz otru pēc šķiršanās. Ja turēsi ļaunu prātu un grauzīsi sevi ar dusmām, nodarīsi lielāku ļaunumu tikai pats sev. Dusmas izraisa daudz dažādu slimību. Labāk nedusmoties. Prātīgāk un vērtīgāk ir pacelties tam visam pāri. Piedot, aizmirst un dzīvot tālāk.

Galvenais ir darīt to, ko liek sirds. Ja sirds liek atkal būt kopā, tad, protams, ir jābūt kopā,» sekot sirdsbalsij un būt brīvam no aizvainojuma iesaka komponists un producents Gaitis Lazdāns.

Igors Linga: «Ja cieni otru, mīlestība nepazudīs.»

«Šķiršanās iemesli ir dažādi. Varbūt sieva ir dzērāja vai vīrs dzērājs. Vīrs vai sieva laiž pa kreisi. Varbūt kāds šķiras, jo nav naudas, par ko nopirkt jaunu kažoku. Vai vienkārši viens otru nemīl.

Es domāju, ka attiecībās un ģimenē galvenais ir cieņa. Ja tu cieni otru cilvēku, tad mīlestība nekad nepazudīs. Ja tas cilvēks tevi necienīs, tad necienīs arī pēc gada vai diviem. Ir arī jautājums, kad šķiras - 20, 30, 40, 60 vai 70 gados. Jaunībā šķirties ir vieglāk. Palaid vienu vaļā un paņem nākamo. Kā teica viens Latvijā slavens režisors: «Gribētāju rinda pavirzās par vienu uz priekšu.»

Mēdz būt arī situācija, ka jaunieši pēkšņi kļūst par vecākiem, bet nav šādam solim vēl gatavi. Piedzimst mazais, jāmaina autiņi, bet uz ballēm vai tusēties ar draugiem netiec. Jaunajām māmiņām var likties, ka visa dzīve ir zaudēta un jāsēž mājās. Vīrieši vēl mēģina izšmaukt ar draugiem iedzert alu, bet meitenēm ir sajūta, ka viņas ir vienas pašas un pamestas. Tad arī sākās problēmas. Vienam no pāra liekas, ka viņš veido karjeru un pelna naudu, bet otram, ka visu dienu ir pavadījis mājās, tīrot un mainot bērnam autiņus. Lielākoties šādos gadījumos aiziet džeki, jo viņi vēl nav gatavi ģimenes dzīvei. Ikdienā bērni un pienākumi aizņem ļoti daudz laika, tādēļ bieži vien nepietiek laika diviem vien. Kad cilvēki ir pieaugušāki un gaida bērnu, viņi saprot, ka tieši tas ir tas būtiskākais, nevis apmaksāts komandējums. Ir daļa cilvēku, kam dzīves laikā kļūst smagāks raksturs, un otrs cilvēks to vairs nespēj izturēt un atstāj to, kam tas smagais raksturs. Tāpat ļoti daudzi cilvēki ir vientuļi. Viņi izvēlas būt vieni paši.

Ja šķiršanās ir bijušas vairākas, tad vajag pieiet pie spoguļa un kārtīgi paskatīties uz sevi. Daudzi cilvēki aizbrauc no Latvijas, jo domā, ka Spānijā, Austrālijā un Taizemē ir daudz foršāk. Jebkurā valstī, kurā tu atrodies, nomainās tikai vieta un telpa. Vispirms ir jātiek galā ar sevi. Nevajag laimi meklēt citos. Varbūt tas arī ir iemesls, kādēļ mēs dodamies projām, jo netiekam galā ar sevi. Tā ir sava veida bēgšana. Bēgot no realitātes, kāds sāk spēlēt spēļu automātus, lietot narkotikas vai arī ļoti daudz strādāt. Tie cilvēki netiek galā ar sevi, bēg no jautājumiem un atbildēm,» savos novērojumos par šķiršanos dalās TV, kino un mūzikas videoklipu režisors un producents, mūzikas ierakstu producents, dziesmu tekstu autors Igors Linga.

Natālija Jansone: «Katram ir savs viedoklis.»

«Ja attiecības vēl nav beigušās un ir vienkārši nesaskaņas, tad, protams, ir jādod otrā iespēja, lai to visu mainītu. Ir gadījumi, kad attiecībās ir ieilgusi problēma un cilvēki redz, ka nekas nemainīsies. Tad vajag samīļot, piedot un iet tālāk.

Ar laiku jau arī saproti, ka ne vienmēr vari kaut ko gaidīt, jo cilvēki ir dažādi. Šķiršanos vajag uztvert kā mācību, ko esi izgājis kopā ar otru cilvēku. Šķiroties galvenais ir piedot, saprast un apzināties, pieņemt, ka katram ir savs viedoklis un cits skatījums uz dzīvi. Ir attiecības, kas ar laiku izdzīvo sevi. Ja cilvēku dzīves uztveres savstarpēji vairs nesakrīt, vienmēr atradīsies kāds cilvēks, ar kuru tev atkal būs pa ceļam, un ir jāiziet cauri saskaņai un nesaskaņai. Galvenais ir jābūt cieņai pret otru cilvēku,» viedokli pauž viena no Latvijas vadošajām modes dizainerēm Natālija Jansone.

Sindija Vilde: «Var dot arī trešo iespēju!»

«Ja sirds jūt, ka vajag, tad vajag dot otro iespēju. Tu nekad nevari zināt, kad viss ir beidzies. Protams, nevajag dedzināt tiltus. Nekad jau nevar zināt un pārbaudīt apstākļus. Ir reizes, kad zvaigznes sastājas nepareizajās vietās, vai situācijas, kuras grūti izskaidrot. Dažbrīd pats emociju karstumā vari izdarīt pārāk muļķīgus pieņēmumus. Es esmu cilvēks, kas vienmēr ir par iespējām. Ne tikai runājot par attiecībām, bet arī pašam pret sevi. Kāpēc nedot otro iespēju? Var arī dot trešo iespēju, kas nāk no sirds! Trīs reizes labas reizes. Kā saka, dubults neplīst. Un, ja tad nav, tad nav! Kad aizveras vienas durvis, atveras pilnīgi citas. Un varbūt labākas nekā iepriekšējās. Ja tu nepamēģināsi, nekad neuzzināsi. Galvenais ir nedarīt sev pāri un baudīt dzīvi. Mēs dzīvojam sev. Pēc saviem uzskatiem. Mēs dzīvojam, lai piepildītu sevi, nevis lai ziedotos. Katram pašam ir jābūt laimīgam, apmierinātam un priecīgam. Vajag mīlēt sevi. Un tad arī viss notiks tā, kā tam ir jānotiek,» - nemest plinti krūmos jebkurā dzīves situācijā iesaka pasākumu aģentūras «Bordo» īpašniece Sindija Vilde.

Atis Auzāns: «Pagāja ilgs laiks, līdz sastapu savu īsto.»

«No manas puses nebūs tikai viens ieteikums vai viena pareizā recepte. Cilvēkiem mēdz būt vairākas attiecības, līdz viņi atrod īsto, ar ko dzīvot visu dzīvi. Arī man pašam pagāja ilgs laiks, līdz es sastapu savu īsto. Saprast to, vai cilvēks ir īstais, laikam ir lielākais pārbaudījums, kas ir jāizbauda un jāizdzīvo katram personīgi. Neviens no malas nevar pateikt, ir īstais vai nav. Piemēram, dēls atved mājās savu draudzeni un saka, ka tā ir viņa mūža mīlestība. Vecāki paskatās un saka: «Nē!» Bet gala rezultātā izrādās, ka dēlam tā tiešām ir mūža mīlestība. Vai tieši otrādi, cilvēki no malas saka, cik viņi būtu ideāls pāris, bet īstenībā ir nesaderīgi un nespēj sadzīvot. Dzīvē bieži notiek tā, ka saskan tiem, kas citiem liekas nesaderīgs pāris.

Attiecības var atjaunot, ja ir abpusēja mīlestība. Ne jau tādēļ, ka vienam vai otram tas ir izdevīgi. Ja sirds saka, ka tas nav īstais cilvēks un nekad nebūs, tad vajag doties tālāk. Cilvēki mēdz būt kopā bērnu dēļ, kaut arī viens otru ienīst. Protams, arī būt vecākiem ir sarežģīti. Dažreiz atkal vajag atcerēties tos laikus, kad viens otru patiešām mīlējāt. Cilvēki mēdz šķirties arī neizrunātu lietu dēļ, bet pēc tam saprot, ka viens bez otra nevar dzīvot, tāpēc arī atjauno attiecības. Katram ir sava dzīve. Galvenais ir abpusējā mīlestība,» dalās dziedātājs un producents Atis Auzāns.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija