VAKARA ZIŅAS. Žanna Dubska dalās ar stila padomiem

Mode un stils 5.septembris 2019
 
F64 Photo Agency
LL Lauma Lapsa, Dana Dravniece
 
Katram no mums ir īpaši nozīmīgi un svarīgi pasākumi, kuros jāizskatās pēc iespējas labāk, vienalga, vai tās ir kāzas, izlaidumi, pirmizrādes apmeklējums vai svarīgas darba tikšanās. Uzklausot »Vakara Ziņu« lasītājus, kas taujāja, kādu audumu vislabāk izvēlēties un kā izskatīties mūsdienīgi, sazinājāmies ar Latvijā populāro stilisti Žannu Dubsku, kas sniedza noderīgus padomus.

«Kad es konsultēju savus klientus vai izvēlos sev apģērbu, vienmēr domāju, kāds būs pasākums un ko cilvēks šajā dienā darīs. Pasākumi var būt ļoti dažādi. Ja tas ir sarīkojums, kurā būs ne tikai jāstāv kājās, bet arī jāsēž un jābrauc automašīnā, jāpadomā par apģērba materiālu, vai tas burzās vai nē. Ja ir skaidrs, ka visu koncerta laiku sēdēsi, nekur neiesi un nefotogrāfēsies, vari izvēlēties jebko. Bet, ja pēc koncerta ir vēl kaut kur jāiet, tad skaidrs, ka ar saburzītu tērpu ceļgalu, elkoņu un vēdera daļā izskatīsies sliktāk par tiem cilvēkiem, kas iepriekš tomēr bija padomājuši par tērpa auduma izvēli. Ja runājam par pieejamākām cenām, tad jāizvēlas audums, kas sastāv no dabiskām šķiedrām, kam pievienota sintētika, jo tas neburzās. Tā kā tādās drēbēs nepavadi katru dienu, sintētiku var nedaudz paciest.

Ja runājam par dārgo galu, tad jāizvēlas vīriešu uzvalki, kas ir no dabiskās vilnas vai ar vilnas un zīda piejaukumu, kad ar ļoti tievām un stingri savirpinātām šķiedrām ir iegūts materiāls, kas neburzīsies.

Kāpēc britu slepenais aģents Džeimss Bonds izskatās tik labi?

Kāpēc biznesa cilvēku uzvalki izskatās tik labi? Viņi var nosēdēt arī visu dienu pārrunās un var arī lēkt no jumta uz jumtu, bet izskatīsies kā tikko no ķīmiskās tīrītavas izņemtā uzvalkā. Labie uzvalki ar šādu audumu maksā, sākot no četrām nullēm. Reiz mans klients, kurš gribēja izskatīties kā Džeimss Bonds, nevarēja saprast, kādēļ viens uzvalks maksā dažus tūkstošus, bet otrs, kas izskatās tāpat, krietni mazāk. Izskatās līdzīgi, bet materiāls ir cits. Atšķirību nevar sajust, vienkārši audumu pataustot ar roku, bet kādu laiku to panēsājot. Ar laba meteriāla uzvalku vari ielikties arī gultā, bet otrā rītā izskatīsies normāli. Viena lektore, kas apmāca par lietišķo etiķeti un konsultē politiķus, stāstīja, ka kāda tikšanās viņas klātbūtnē ilga aptuveni 12 stundu un bija jāizskatās nevainojami. Biznesa sfērā cilvēki nēsā augstas kvalitātes un laba materiāla uzvalkus, jo viņiem vajag labi izskatīties. Viņi apspriež nopietnas lietas, daudz ko dara vienās un tajās pašās drēbēs, un viņiem nav laika pārģērbties. Nevajag domāt, ka labu uzvalku var iegādāties par dažiem simtiem. Tāpat nesaku, ka obligāti jāiegādājas tieši dārgs uzvalks. Par diezgan samērīgām cenām esmu atradusi saviem klientiem pieklājīgus uzvalkus. Tomēr, gatavojoties kāzām, izlaidumam vai prezidenta inaugurācijai, ir jāpadomā, ko vilkt. Runājot par dāmām, ieteiktu plīvojošo materiālu, kas labi drapējas, vai zīdu, kas neburzās. Ja materiālam ir piejaukta sintētika, tad visbiežāk tas arī neburzās, jo sintētiskās šķiedras ir diezgan elastīgas. Vai arī audumam ir pielikta klāt likra, vai arī kāds procents elastāna. Svarīgs ir arī auduma pinums. Jāpadomā ne tikai par to, vai kleita neburzīsies, bet arī, vai nepielips pie miesas. Ir nepieciešama odere vai apakšsvārki, vai speciāli sašūta kārta no zīda, kas ir starp kleitu un miesu.

Mums ir šuvēji, kas var pārveidot apģērbu tā, lai tas mazāk burzās. Vajag skatīties ne tikai uz sastāvu, bet arī testēt. Skatoties kinofilmas, mēs arī redzam, ka pirms kāzām vai jubilejām ir ģenerālmēģinājums. Ja ir kāds atbildīgs pasākums, tad nepieciešams notestēt un izmēģināt tērpu. Nevelciet jaunas kurpes un kleitu neizmēģinot. Arī veikali sniedz iespēju. Ir iespēja nopirkt apģērbu un apavus, mājās patestēt un atgriezt, ja neder. Manuprāt, vajag arī palūgt, lai kāds jūs nobildē un nofilmē video, kā izskatāties no visām pusēm, kad sēžat un ejat, kad pieceļaties pēc sēdēšanas. Lai tas viss izskatās lieliski, viedokli var palūgt draugiem, kam ir kritiska un trenēta acs. Ja neesat drošs par izskatu, foto var aizsūtīt stilistiem un lūgt padomu. Daudzi stilisti ir pieejami sociālajos tīklos, tādēļ nav obligāti jābrauc uz Rīgu,» dažādus knifiņus atklāj Dubska.

Mūsdienīgi ir neievērot vecumu

Populārā stiliste iesaka sekot modei, jo tendences mainās pat klasiskajā stilā. Klasiskais kostīms, kas bija modē 60. gados, noteikti atšķirsies no tā, kas modē 80. gados. Tāpat kā apavi. Piemēram, sieviešu klasiskās laiviņas. Svarīgs ir mūsdienīgs griezums un formas.

Būt mūsdienīgam, nenozīmē katru gadu pirkt jaunu garderobi, bet gan atbilstoši tendencēm mainīt savu tēlu, ejot līdzi laikam. Kā piemēru Žanna Dubska min divu līderu - Francijas prezidenta Emanuela Makrona un Amerikas prezidenta Donalda Trampa - tikšanos. Abi bija tērpušies klasiskos uzvalkos. «Tomēr Emanuels Makrons ir mūsdienīgāks, jo viņa žakete un bikses ir ar mūsdienīgu griezumu. Savukārt Donalda Trampa uzvalks ir šūts atbilstoši 80. gadu modei un stilam. Neraugoties uz to, ka ASV līdera sieva ir 24 gadus jaunāka bijusī modele Melānija Trampa, kas ar modes pasauli ir uz tu. Abus pasaules valstu līderus vieno 24 gadu starpība ar sievām. Vienīgi Emanuela Makrona dzīvesbiedre Brižita ir 24 gadus vecāka par vīru, kuras tēls ir ļoti mūsdienīgs un gaumīgs. Līdz ar to vēl viena mūsdienu tendence, neievērot vecumu un precēt jaunāku sievu. Jo galvenais jau ir cilvēcīgās vērtības, kas ir ļoti mūsdienīgi un trendīgi,» tā Dubska.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija